Tenerife Insider Tips

Openbaar vervoer: Tita-bussen

OPENBAAR VERVOER OP TENERIFE

Tenerife per bus ontdekken

Geschatte leestijd: 3 minuten

TITSA bus

Het openbaar vervoer op Tenerife is uitstekend georganiseerd. De groene TITSA-bussen, lokaal bekend als Guaguas (uitgesproken als “WaWaas”), zijn wijdverspreid over het eiland en vormen een uitstekend middel om van ‘A naar B’ te reizen.

Klik hier voor de website van de busmaatschappij (beschikbaar in het Spaans en Engels). Hier vind je onder het kopje ‘Fares and Discounts’ informatie over de buspas en een QR-code voor de buspas-app, evenals actuele bustijden en reisinformatie.

De bussen bieden comfortabele zitplaatsen en zijn voorzien van airconditioning. Bovendien beschikken de bussen op langere routes over gratis wifi en handige USB-oplaadpunten.

Reizen met de bus is relatief betaalbaar en snel. Zo duurt een rit van Costa Adeje naar de luchthaven van Tenerife Zuid bijvoorbeeld slechts 40 minuten met de TITSA-bus en kost het €3,70 per persoon bij betaling met een buskaart.

Ten+ kaart 

Deze buskaart (Tarjeta TenMás)  is verkrijgbaar bij verschillende verkooppunten, zoals krantenkiosken, minimarkten en grote busstations. Deze staan allemaal vermeld op de website van de busmaatschappij, en de kaart kan op deze locaties worden opgeladen.

Je kunt met meerdere personen instappen op deze kaart,  maar dit moet je dan even aangeven bij de chauffeur tijdens het instappen. Zorg er uiteraard voor dat er voldoende saldo op de kaart staat.

Als je de kaart individueel gebruikt, hoef je de chauffeur niet te vertellen tot welke halte je reist; gewoon scannen bij het instappen en uitchecken bij het verlaten van de bus.

De Ten+ kaart is overigens ook geldig voor de tram in de hoofdstad, Santa Cruz de Tenerife.

Dag- en weekkaart

Naast de standaard Ten+ kaart zijn er ook persoonsgebonden dag- en weekkaarten beschikbaar. Hiermee kun je onbeperkt reizen met de bus en tram, en ze kosten respectievelijk €10,- en €50,- euro. Een dagkaart kan bijvoorbeeld handig zijn als je een dagje Santa Cruz de Tenerife wilt verkennen.

De buspas app

De buspas app fungeert tevens als een buskaart en kan online worden opgeladen. Houd er rekening mee dat er enkele beperkingen zijn bij het installeren van de app, zoals vereisten voor Android en iOS, een mobielnummer van maximaal 10 cijfers en een Spaanse postcode. Voor vakantiegebruik is het raadzaam om bij aankomst op Tenerife gewoon een Ten+ kaart aan te schaffen.

Overige betalingsmethodes

Sinds kort is het mogelijk op alle busroutes per bankpas te betalen. Betaling kan tevens gedaan worden via Smartphone of Smartwatch, voor degene die hun bankpas hieraan gelinkt hebben.

Het is echter alleen mogelijk Mastercard- en Visa-kaarten te gebruiken waar geen pin hoef te worden ingevoerd.

Aankomst op Tenerife

Op de luchthavens van Tenerife Zuid en Tenerife Noord  staat een self service machine met kaartverkoop. Er zijn overdag ook vaak TITSA medewerkers aanwezig die de mensen op weg helpen met informatie over de buskaart, busnummers etc. Uitstekend geregeld dus!

Bagage meenemen in de bus

In bussen met bagageruimte onder de bus kun je zelf je bagage inladen. Hoewel dit doorgaans veilig is, is het aan te raden waardevolle spullen zoals portemonnees en paspoorten bij je te houden.

In bussen zonder bagageruimte zijn vouwfietsen toegestaan op rolstoeltoegankelijke plaatsen, waarbij passagiers in een rolstoel voorrang hebben. Voor veiligheid dienen de fietsen onderweg te worden vastgemaakt met beschikbare gordels.

Het eiland verkennen met het openbaar vervoer

Dit klinkt misschien een beetje als ‘Busrijden voor Dummies’, maar voor sommige mensen is het soms een hele overwinning om met het openbaar vervoer te reizen, zeker in het buitenland.

Als ik zelf naar een onbekende bestemming ga vind ik het eigenlijk heel fijn als ik van tevoren weet hoe zulk soort dingen werken. Het kan een misschien ietwat stressvolle ervaring veranderen in een gezellige uitstap.

Zo zie je wat van het eiland, van de lokale bevolking en bovendien is het gunstig van prijs.

El Teide bezoeken met het openbaar vervoer

Busnummers: 342 vanaf Costa Adeje en 348 vanaf Puerto de la Cruz

Bus 342, met een prijs tot aan €8,05 per traject, vertrekt om 09.25 uur vanaf de bushalte van Costa Adeje, met retour om 15:15 uur vanaf Portillo Alto.De 348, met een prijs vanaf €6,20, vertrekt om 09:30 uur vanuit Puerto de la Cruz en keert terug om 16.00 uur terug vanaf de Parador.

Teide verbindingsbus

Tussen de highlight rondom de Teide pendelt een verbindingsbus tussen de Parador en Portillo Bajo, met tussenstops bij de kabelbaan, Montaña Blanca, Minas de San José, Portillo Alto, en het bezoekerscentrum.

Voor vertrektijden, gelieve de betreffende website pagina te consulteren, daar deze tijden regelmatig veranderen.

Tickets kosten €2,10.

Rolstoel toegankelijkheid

De meeste bussen op korte trajecten zijn uitgerust met een handig systeem om rolstoelen gemakkelijk in en uit te laten stappen. Helaas bieden bussen op lange trajecten, zoals bus 111 die Costa Adeje met de hoofdstad Santa Cruz de Tenerife verbindt, deze optie niet. Voor meer gedetailleerde informatie kun je de TITSA-website raadplegen.

Huisdieren in de bus

Goed nieuws! Vanaf 1 juni 2023 zijn huisdieren welkom in de bus, zolang ze minder dan 10 kg wegen. Ze dienen te reizen in een reistas die niet groter is dan 60x35x35 cm, en je mag er maximaal één per persoon meenemen. De tas kan gewoon op schoot worden gehouden.

Voor honden die meer dan 10 kg wegen, is er plaats voor één gezelschapshond per bus. Deze hond mag niet op de stoel zitten, moet aangelijnd zijn met een riem van minder dan 50 cm en is niet toegestaan tijdens de spitsuren (07:00 – 09:00 uur en 13:00 – 15:00 uur).

Geleidehonden hebben geen beperkingen en mogen zonder problemen meereizen.

Goed om te weten

Wanneer je bij een bushalte staat en de bus nadert, is het gebruikelijk om de chauffeur een teken te geven dat je wilt instappen.

En, natuurlijk even belangrijk: als je bij de bushalte bent waar je wilt uitstappen, druk dan op tijd op de ‘Stop’-knop in de bus.

Als je liever niet met de bus reist, kun je een kijkje nemen op mijn ‘Vervoer op Tenerife‘-pagina voor tips over alternatieve vervoersmiddelen.

nl_NL