TENERIFE INSIDER TIPS

Openbaar vervoer op Tenerife

OPENBAAR VERVOER OP TENERIFE

Ontdek Tenerife met bus en tram

Bus en Tram

Het openbaar vervoer op Tenerife, bestaande uit bussen en trams, is goed georganiseerd. De firma TITSA verzorgt de busdiensten op het eiland, met een uitgebreid netwerk dat vrijwel alle hoeken van het eiland bereikbaar maakt. De lokale bussen, ook bekend als guaguas, bieden een betrouwbare manier om van A naar B te reizen.

Daarnaast is er een tramverbinding tussen de hoofdstad Santa Cruz de Tenerife en de voormalige hoofdstad San Cristóbal de La Laguna, verzorgd door Metrotenerife.

Tarieven voor Bus en Tram

Reizen met het openbaar vervoer is niet alleen handig, maar ook betaalbaar en efficiënt. Bijvoorbeeld, een rit van Costa Adeje naar de luchthaven Tenerife Zuid duurt slechts 40 minuten met de TITSA-bus en kost €3,70 per persoon. De bussen bieden comfortabele zitplaatsen en zijn voorzien van airconditioning. Bovendien beschikken de bussen op langere routes over gratis wifi en handige USB-oplaadpunten.

Voor gedetailleerde informatie over tarieven voor bus en tram, raadpleeg de volgende links:

Beide websites zijn beschikbaar in zowel het Spaans als het Engels, waardoor je gemakkelijk alle benodigde informatie kunt vinden.

Benieuwd hoe je zelfs nog meer kunt besparen op je reizen? Ontdek alles over de mogelijkheid om gratis met het openbaar vervoer te reizen op Tenerife in de blog Gratis Met Het OV Reizen Op Tenerife?

Verschillende betaalmogelijkheden

Cash en bankpas

Betalen met cash bij de buschauffeur is mogelijk, maar zorg voor gepast geld om vertragingen te voorkomen. Op alle busroutes is betaling per contactloze Mastercard- en Visa-kaart zonder pincode mogelijk.

Ten+ kaart. Foto voorbeeld van een buskaart.

Ten+ kaart

De Tarjeta Ten+ (TenMás) biedt een handig alternatief voor cash. Voor slechts €2 kan deze kaart worden aangeschaft bij diverse verkooppunten, waarna deze opgeladen kan worden voor gebruik. De kaart is niet persoonsgebonden, waardoor meerdere personen er gebruik van kunnen maken. Bij individueel gebruik is simpelweg scannen bij in- en uitstappen voldoende. 

Klik hier voor de directe link naar de verkooppunten op het eiland. De kaart kan op deze locaties ook weer worden opgeladen. 

Dag- en weekkaart 

Voor toeristen zijn er individuele dag- en weekkaarten beschikbaar, waarmee onbeperkt gereisd kan worden. Een dagpas kost €10, terwijl een weekpas €50 kost. Deze kaarten bieden een voordelig en duurzaam alternatief voor het verkennen van het eiland.

Ten+ móvil app

De Ten+ móvil app fungeert als een handige buskaart die online opgeladen kan worden. Download de app via de App Store of Google Play en volg de instructies voor gebruik.

Voor vakantiegebruik is het echter eerder raadzaam om bij aankomst op Tenerife gewoon een Ten+ kaart aan te schaffen. 

Openbaar vervoer op Tenerife. Dag- en weekkaart. Voorbeeld van de toeristenkaarten Ten+

El Teide en Punto del Teno bezoeken met de bus

Om Parque Nacional Las Cañadas del Teide  te bezoeken, neem je bus 342 vanaf Costa Adeje of bus 348 vanaf Puerto de la Cruz. Bus 342 vertrekt om 09:25 uur en keert terug om 15:15 uur, terwijl bus 348 om 09:30 uur vertrekt en om 16:00 uur terugkeert. Een verbindingsbus (Bus 341) pendelt overdag tussen Parador en het bezoekerscentrum. Raadpleeg de TITSA website voor vertrektijden van bus 341.Titsa bij El Teide

Punto del Teno, het meest westelijke punt van het eiland, is overdag alleen bereikbaar met een speciaal daarvoor ingezette bus, nummer 369, die tussen Buenavista del Norte en Punto del Teno pendelt.

Titsa bij Punto del Teno

Betalen in de bus naar El Teide en Punto del Teno kan, naast cash, ook met de Ten+kaart, de dagkaart en de weekkaart. Helaas zijn de gesubsidieerde maandkaarten voor residenten hiervan zijn uitgesloten. 

Voor meer informatie over vertrektijden en andere details, kun je de TITSA website raadplegen. Daarnaast kun je contact opnemen met TITSA voor eventuele vragen of speciale voorzieningen. 

Busdiensten van en naar de luchthavens

Openbaar vervoer op Tenerife. Busdiensten van en naar de luchthavens. Self Service loket buskaart bij de luchthaven.

Op Tenerife Zuid en Tenerife Noord zijn selfservice machines beschikbaar voor kaartverkoop. Gedurende de dag zijn er vaak TITSA-medewerkers aanwezig om reizigers te helpen met informatie over buskaarten en -nummers. 

Voor vertrektijden raadpleeg je deze link van de TITSA website. 

Sommige bussen hebben speciale bagagerekken, terwijl andere ruimte bieden onder de bus voor bagage, waarbij je zelf je bagage moet in- en uitladen. Zorg ervoor dat je waardevolle spullen zoals portemonnees en paspoorten bij je draagt. 

Speciale luchthavenpendeldiensten verbinden de luchthavens met verschillende toeristenbestemmingen. 

Hier vind je een overzicht van de belangrijkste busverbindingen van en naar de luchthavens:

Tot slot nog wat praktische informatie voor busreizigers

  • Huisdieren in de bus: Huisdieren welkom in de bus, zolang ze minder dan 10 kg wegen en in een reistas passen die niet groter is dan 60x35x35 cm. Voor honden die meer wegen, is er plaats voor één gezelschapshond per bus, maar deze mag niet op de stoel zitten en moet aangelijnd zijn. Geleidehonden hebben geen beperkingen.Rolstoeltoegankelijkheid Titsa. Foto van Titsa bus met rolstoelliftje
  • Rolstoeltoegankelijkheid: De meeste bussen op korte trajecten zijn rolstoeltoegankelijk, maar sommige bussen op lange trajecten bieden deze optie niet. Voor meer informatie hierover kun je de TITSA-website raadplegen.
  • Goed om te weten: Stopknop in busBij het naderen van de bus is het gebruikelijk om de chauffeur een handteken te geven dat je wilt instappen. Druk op de ‘Stop’-knop in de bus als je vlakbij de bushalte bent waar je wilt uitstappen.
nl_NL