Tenerife Insider Tips

Openbaar vervoer: Tita-bussen

OPENBAAR VERVOER OP TENERIFE

Tenerife per bus ontdekken

TITSA bus

Het openbaar vervoer op Tenerife is uitstekend geregeld. De groene TITSA bussen, lokaal ook wel Guaguas genoemd (spreek uit: WaWaas) zijn alom vertegenwoordigd op het eiland en zijn een uitstekend transportmiddel om van ‘A naar B’ te komen.

Klik hier voor de link naar de website van de busmaatschappij (Spaans en Engels). Hierop vind je, onder het kopje Fares and Discounts, uitleg over de buspas en een QR code voor de buspas app. En natuurlijk ook alle bustijden en actuele reisinformatie.

De bussen zijn comfortabel en voorzien van airconditioning. Bovendien beschikken de bussen op de langere trajecten over gratis Wifi en handige USB oplaadpunten.

Het is overigens relatief goedkoop en snel om met de bus te reizen. Vanaf Costa Adeje tot aan de lucht haven van Tenerife Zuid is het bijvoorbeeld maar 40 minuten met de TITSA bus, en kost slechts €3,00  per persoon als je met de buskaart betaalt.

Voor kortere trajecten kun je rekenen op €1,50.

Ten+ kaart systeem

De buskaart (Tarjeta TenMás) kan op veel punten gekocht worden, zoals een krantenkiosk, minimarkt de grote busstations.

Op de website van de busmaatschappij staan alle verkooppunten vermeld. Op deze punten is het ook mogelijk de kaarten op te laden. Let wel: het kan soms 8 uur duren voor het opgeladen saldo op de kaart is bijgeschreven.

Het is mogelijk om met meerdere mensen op 1 kaart te reizen, maar je moet dat dan wel even aangeven bij de chauffeur voordat je de kaart inscant bij instappen. En er moet natuurlijk genoeg saldo op de kaart staan, maar dat spreekt denk ik voor zich.

Bij het instappen hoef je de chauffeur niet te zeggen tot welke halte je mee wilt rijden, het volstaat de kaart langs de scanner te halen (naast de chauffeur). Bij het uitstappen moet je dan ook weer uitchecken (scanner bij de uitgang). Je ziet dan meteen ook het overgebleven saldo.

De Ten+ kaart is overigens ook geldig voor de tram in de hoofdstad Santa Cruz de Tenerife.

De buspas app

De buspas app kan ook als buskaart gebruikt worden en online opgeladen worden.

Dat lijkt handig, maar opgelet: om de app te kunnen installeren zijn er verschillende beperkingen:

  • De app is alleen beschikbaar op Android en IOS.  
  • Bij het invullen van de gegevens kan alleen een mobielnummer van maximaal 10 cijfers worden ingevoerd. Mobieltjes met niet Spaanse landcode wordt dus moeilijk. Als alternatief zou je een Spaanse Simkaart kunnen kopen. 
  • Er wordt tevens een Spaanse postcode verlangt. Als je niet over een woonadres beschikt in Spanje, dan kun je eventueel de postcode gebruiken van je Spaanse logeeradres. Je hebt de postcode eigenlijk alleen nodig om je account op te zetten. 

Mijn advies: als het alleen voor gebruik tijdens de vakantie is, koop dan gewoon een Ten+ kaart bij aankomst op Tenerife.

Overige betalingsmethodes

Sinds kort is het mogelijk op alle busroutes per bankpas te betalen. Betaling kan tevens gedaan worden via Smartphone of Smartwatch, voor degene die hun bankpas hieraan gelinkt hebben.

Het is echter alleen mogelijk Mastercard- en Visa-kaarten te gebruiken waar geen pin hoef te worden ingevoerd.

Aankomst op Tenerife

Op de luchthavens van Tenerife Zuid en Tenerife Noord  staat een self service machine met kaartverkoop. Er zijn overdag ook vaak TITSA medewerkers aanwezig die de mensen op weg helpen met informatie over de buskaart, busnummers etc. Uitstekend geregeld dus!

Bagage, kinderwagens, fietsen meenemen in de bus

De bussen op langere trajecten hebben een bagageruimte onder de bus. De klep van de bus gaat vanzelf open en je moet je bagage hier zelf inleggen.

Zelf heb ik nooit een slechte ervaring gehad met dit systeem, maar ik raad toch aan waardevolle spullen (portemonnee, paspoort) uit de bagage te verwijderen en mee te nemen in de bus. Zeker is zeker, toch?

In bussen zonder bagageruimte mogen alleen vouwfietsen op rolstoel-toegankelijke plaatsen mee. Eventuele passagiers in een rolstoel hebben hierbij wel voorrang op deze plek. Ter veiligheid, moet de fiets onderweg worden vastgemaakt met de beschikbare gordels.

Het eiland verkennen met het openbaar vervoer

Dit klinkt misschien allemaal als ‘Busrijden for Dummies’, maar uit eigen ervaring weet ik dat het voor sommige mensen soms best een overwinning is met openbaar vervoer te reizen in het buitenland. Als ik zelf naar een onbekende bestemming ga vind ik het eigenlijk heel fijn als ik van tevoren weet hoe zulk soort dingen werken. Het kan een misschien ietwat stressvolle ervaring veranderen in een gezellige uitstap. Zo zie je wat van het eiland, van de lokale bevolking en bovendien is het zeer gunstig van prijs.

El Teide bezoeken met het openbaar vervoer

Busnummers: 342 vanaf Costa Adeje en 348 vanaf Puerto de la Cruz

Bus 342, met een prijs vanaf €6,05, vertrekt om 09.15 uur vanaf de bushalte van Costa Adeje, met retour om 15:15 uur vanaf El Portillo. De 348, met een prijs vanaf €4,10, vertrekt om 09:30 uur vanuit Puerto de la Cruz en keert terug om 16.00 uur terug vanaf de Parador. En dit dagelijks! 

Verbindingsbus Teide

Goed nieuws: er is tegenwoordig een verbindingsbus tussen de hoogtepunten van het Parque Nacional del Teide. Er worden stops gemaakt bij Portillo Bajo, het bezoekerscentrum, Portillo Alto, Minas de San José, Montaña Blanca, de kabelbaan en de Parador (Roques de García).

De nieuwe verbindingsbus, bus 341, doorkruist dagelijks het Nationale Park  in beide richtingen en kost 2,10 €. De bustijden zijn om 10.45, 12.00, 12.50 en 14.40 uur vanaf het bezoekerscentrum in de richting van de Parador en 11.05, 12.00, 13.00 en 14.00 uur vanaf de Parador in de richting van de bezoekerscentrum.

Tickets kunnen contant worden betaald, met de Ten+ kaart, met een creditcard  (zie hierboven ‘Overige betaalmethodes’) of met een Ten+ toeristenkaart van 1 of 7 dagen. De exacte routes en dienstregelingen van de lijnen kunnen worden geraadpleegd op de website.Teide bus

Rolstoel toegankelijkheid

De meeste bussen op de korte trajecten, hebben een handig systeem voor rolstoelen om in en uit te rijden. De bussen op de lange trajecten (zoals bus 111, die Costa Adeje verbindt met de hoofdstad Santa Cruz de Tenerife) hebben deze optie helaas niet. Op de website van TITSA meer gedetailleerde informatie hierover.

Goed om te weten

Als je bij een bushalte staat en de bus nadert, is het de gewoonte de chauffeur even een hand teken te geven dat je van plan bent om in te stappen.

En, natuurlijk net zo belangrijk: als je de bushalte nadert waar je uit wilt stappen, druk dan tijdig genoeg op de Stop knop in de bus.

Vanaf 7 februari 2023 is het niet meer verplicht een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer.  

Liever toch niet met de bus? Neem dan even een kijkje op mijn Vervoer pagina, met tips voor alternatieve vervoersmiddelen ( klik hier).

nl_NL