TENERIFE INSIDER TIPS

Jennifer

Bijzondere bootexcursies in Los Gigantes

Jennifer - bijzondere bootexcursies in Los Gigantes

Wederzien aan de voet van de kliffen

Hoewel ik Jennifer al sinds 1995 ken, ben ik toch een beetje zenuwachtig voor dit interview. Deze ondernemende vrouw heeft zoveel bereikt op het gebied van lokaal toerisme, dat ik het best een uitdaging vind om haar verhaal straks samen te vatten in een artikel van één pagina.

We hebben afgesproken in een gezellig café aan de voet van de kliffen van Los Gigantes. Het is alweer een tijdje geleden dat we elkaar hebben gezien, dus er valt natuurlijk weer heel wat bij te kletsen. Ik vertel haar over het plan om op mijn website succesvolle expats aan het woord te laten die met hun bedrijf iets bijzonders toevoegen aan het eiland.

Dat ze in mijn mobieltje onder Jennifer-van-de-Flipper staat opgeslagen zegt eigenlijk al genoeg. Jennifer is, zelfs nu ze sinds kort met pensioen is, nog altijd onlosmakelijk verbonden met de bootexcursies van Flipper Uno.

Een dynamisch duo

Dankzij het zakelijke instinct van Adolfo, geestelijk vader van de Flipper Uno, en Jennifer’s vastberadenheid bij het promoten van de boot, werd de Flipper Uno in de jaren 90 al snel één van de meest geliefde excursieboten op het eiland.

Ook nu, 28 jaar na de oprichting van het bedrijf, blijven de excursies van Flipper Uno immens populair. Niet voor niets worden de excursies regelmatig bekroond met de felbegeerde Traveler’s Choice Award van Tripadvisor. 

Jennifer - Bijzondere bootexcursies in Los Gigantes. Foto van Jennifer en Adolfo, e eigenaars van de Flipper Uno

Het Interview

Jennifer, heel erg bedankt dat je tijd hebt vrijgemaakt voor dit interview. Inmiddels al 28 jaar Flipper Uno, dat is echt een prestatie. Waar ligt de sleutel tot jullie succes?

“Ik denk eerst en vooral bij het geweldige team. In ons bedrijf is ieder lid van het team belangrijk om het de gasten zo goed mogelijk naar de zin te maken. Of dat nou iemand is van de ticketverkoop, de buschauffeur, de bemanning aan boord of Kim, onze rots in de branding op de PR-afdeling. Ons doel is het de gasten een onvergetelijke ervaring te bieden, en daar werkt het hele team aan mee.

Daarnaast spelen de kwaliteit van onze boten en de prachtige omgeving een grote rol. We varen langs één van de mooiste natuurgebieden van het eiland, de kliffen van Los Gigantes. Een unieke ervaring, want alleen vanaf het water zijn deze 600 meter hoge kliffen goed te zien.   

En dan mogen we de hoofdrolspelers van dit succes natuurlijk niet vergeten: de in het wild levende walvissen en dolfijnen. Zoiets is toch een tijdloos mooie ervaring?!”

Jennifer - Bijzondere bootexcursies in Los Gigantes. Foto van de Flipper Uno, walvissen en dolfijnen
ZEC zone. Kaart van beschermd natuurgebied tussen Tenerife en La Gomera, met kaart van veel voorkomende walvisachtigen

Hoe zorgen jullie ervoor dat gasten deze dieren daadwerkelijk te zien krijgen? 

“We observeren deze wilde zoogdieren in hun natuurlijke omgeving. Ze zijn dus niet getraind om naar de boot te komen. Tussen Tenerife en La Gomera leven meer dan 400 grienden en tuimelaars, en dat het hele jaar door. Het is de grootste biodiversiteit van Europa en naast grienden en tuimelaars leven er maar liefst zo´n 21 verschillende soorten in dit gebied, dat in september 2011 werd uitgeroepen tot Speciale Beschermingszone, afgekort ZEC. Dat staat voor Zona Especial de Conservación. 

Onze speciaal opgeleide gidsen vertellen onderweg over de verschillende dolfijn- en walvissoorten en andere interessante feiten over deze bijzondere dieren en hun leefgebied.”

Jullie varen dus in een beschermd natuurgebied. Stoort dat de dieren niet? 

“Er zijn strenge regels om de dieren te beschermen en hun natuurlijke gedrag niet te verstoren. Jaarlijks worden de excursieboten geïnspecteerd en krijgen dan het certificaat van Barco Azul als ze aan de regels voldoen. Zonder dit certificaat, dat te herkennen is aan een geel/blauwe vlag, mogen we geen excursies uitvoeren.  

Het houdt onder andere in dat we de zwemroute van de dolfijnen en walvissen niet mogen onderbreken. Verder moeten we de snelheid aanpassen zodra we in een straal van 300 meter van de dieren komen. De minimale afstand van de dieren is 60 meter.”

Lukt dat ook?

“Nou, het komt regelmatig voor dat de dolfijnen zelf naar de boot komen en dan uit eigen beweging met de golven bij de boeg of het achtersteven spelen. Dat is dan wel toegestaan omdat de dolfijnen hier zelf voor kiezen. In zo´n geval moet de boot zich dan wel aan hun koers en snelheid aanpassen.”

Het is duidelijk dat er veel komt kijken bij zo´n dolfijn excursie.

“Absoluut! Er moet een goede balans zijn tussen het bieden van een geweldige ervaring en het beschermen van de dieren. We willen dat onze gasten van deze unieke dieren en het prachtige landschap genieten, maar zich wel beseffen dat wij bij de dieren te gast zijn, en niet andersom. We letten er bijvoorbeeld ook goed op dat mensen niks in het water gooien.”

Naast de Flipper Uno hebben jullie nog 4 boten, El Rápido, El Rápido Dos, Masca Express en Marina Princess Dos, wat is het verschil tussen deze boten en welke is het leukste?

“Ze zijn alle vijf natuurlijk hartstikke leuk! Elke boot heeft zijn eigen unieke karakter, dus voor elk wat wils:

De Flipper Uno, een houten schoener met plaats voor 91 passagiers, neemt je mee op een soort piratenavontuur. Dat is dus leuk voor jong en oud. Vooral kinderen zijn vaak erg onder de indruk van onze stoere piraten. Dit houten schip is toch wel het paradepaardje van onze vloot.

Bij deze excursie gaan we eerst op zoek naar walvissen en dolfijnen, daarna varen we langs de indrukwekkende kliffen en gaan dan voor anker in de baai van Masca. Afhankelijk van de omstandigheden kan het soms ook een andere baai zijn, zoals Barranco Seco of Juan López.

In de baai kun je een verfrissende duik nemen, snorkelen of als een echte piraat met het slingertouw in het water springen. Daarna wordt er een hapje gegeten. We bereiden dagelijks verse – glutenvrije – paella aan boord op basis van kip. Voor vegetariërs en mensen met een speciaal dieet kunnen we desgevraagd een andere maaltijd aanbieden, maar gelieve dit bij het boeken wel even te vermelden.  Alle drankjes en de lunch zijn trouwens inbegrepen bij de 3 uur durende vaart.

Tevens halen we gasten aan de westkust op bij hun accommodatie of een nabijgelegen locatie. Vanaf Costa Adeje is de rit naar Los Gigantes ongeveer 25 km, dus je zit niet al te lang in de bus, en onderweg zie je meteen wat van het eiland.

We hebben ook een 2 uurs-trip op de Flipper Uno, dat is inclusief drankjes maar zonder eten en zonder ophaaldienst.

Masca Express en Marina Princess Dos

De Masca Express en Marina Princess Dos zijn grote speedboten met plaats voor respectievelijk 32 en 36 gasten. Een stuk kleiner dan de Flipper Uno, wat de sfeer toch wat intiemer maakt. Beide boten hebben een overdekking waar je in de schaduw kunt zitten. Deze excursie heeft hetzelfde programma als de 2 uurs-trip van Flipper Uno. Ook hier gaan we eerst op zoek naar de walvissen en dolfijnen en er kan gezwommen worden in één van de baaien. Bij deze trip krijgen de gasten 1 drankje aangeboden, maar er is geen eten voorzien.

Deze boten zijn misschien iets meer geschikt voor mensen die een wat rustigere ervaring wensen.

El Rápido en El Rápido Dos zijn dan nog een maatje kleiner en bieden elk 12 zitplaatsen. Het is een mix van een speedboot en een zodiac. De afloop van de excursie is vergelijkbaar met die van de Masca Express & Marina Princess Dos, maar deze boten gaan, zoals de naam al doet vermoeden, razendsnel. Het is echt een kick om mee te varen! Beide boten hebben een luifel aan boord dat desgewenst open en dicht kan. Deze boten zijn leuk voor jong en oud, maar misschien niet zo geschikt voor families met kleine kinderen.

Oh, en misschien niet onbelangrijk: alleen op de Flipper Uno hebben we toiletten aan boord, dus hou daar rekening mee.”

Heb je nog tips voor mensen die bang zijn om zeeziek te worden?

“Ja, niet bang zijn! Nergens voor nodig. We bekijken dagelijks het weer en bij ruwe zee varen we sowieso niet uit. Mensen hebben dan overigens de keuze om voor een andere dag om te boeken of krijgen hun geld terug. Gelukkig is het zelden dat we moeten annuleren wegens weersomstandigheden.

En onze kapiteins hebben jarenlange ervaring en weten de boot zo te besturen dat je bijna niets van de deining merkt. Dus geen zorgen maken. En anders kun je desnoods, als voorzorgsmaatregel, iets tegen zeeziekte innemen. Reistabletten zijn zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek.

Zorg er gewoon voor dat je iets hebt gegeten voordat je aan boord komt, en als je je duizelig voelt, kijk dan naar de horizon, zo past je evenwichtsorgaan zich snel aan.”

Ik las dat de aanlegsteiger in de Masca baai gerepareerd is, nadat hij in 2018 door een storm werd verwoest. Betekent dat, dat jullie in de toekomst weer wandelaars gaan oppikken?

“De aanlegsteiger is inderdaad weer gerepareerd, maar momenteel nog niet vrijgegeven voor de excursieboten.

We hopen binnenkort meer nieuws te krijgen over de heropening van de veerdiensten tussen de Masca baai en Los Gigantes, dus kijk zeker op onze Facebook pagina om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes.”

Heel erg bedankt voor een kijkje achter de schermen van jullie bijzondere bedrijf. Nu je op pensioen bent ga je zeker iedere dag lekker varen?

[lacht] “Welnee joh, ik heb het veel te druk. Ik schilder en knutsel graag, en dan heb ik ook nog een handvol kleinkinderen, dus daar wil ik ook leuke dingen mee doen.”

Nog een tip voor mensen die zelf een bedrijf willen opzetten op Tenerife?

“Zeker. Allereerst, zorg dat je Spaans spreekt. Niet alleen uit respect voor de lokale bevolking, maar ook vanwege de papieren rompslomp bij het starten van een bedrijf hier.

Ik ben zelf, in 1994, eigenlijk redelijk onvoorbereid naar het eiland gekomen. Of beter gezegd: ik had geen idee hoe ik mijn kostje ging verdienen. Ik leerde mijn man Adolfo kennen toen ik aan de slag kon als gids op een boot waar hij destijds mede-eigenaar was. Hij was toen al bezig met het plannen van de bouw van de Flipper Uno. Ik heb hem zoveel mogelijk ondersteund daarbij en de rest…is geschiedenis.

In die periode was het allemaal wat makkelijker om hier te werken of een bedrijf op te zetten. Inmiddels is er een duidelijke verschuiving merkbaar in het soort toerisme. Er is veel behoefte aan een betere balans tussen natuur en toerisme, dus hou daar rekening mee als je iets wilt opstarten op Tenerife.  “

nl_NL