TENERIFE INSIDER TIPS

Assurance Voyage

Reisverzekering. Foto van hand met aardbol, op achtergrond koffers en vliegtuigen.

Zorg voor een goede reisverzekering. Hoewel veel zorgverzekeraars de meest noodzakelijke zorgkosten in het buitenland dekken, is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over wat wel en niet gedekt is.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan activiteiten die je op vakantie wilt uitproberen, zoals paragliding, scuba duiken of paardrijden. Zelfs als je van plan bent om alleen bij het zwembad te ontspannen, is het verstandig om toch gedekt te zijn tegen onvoorziene eventualiteiten.

EHIC

Een Europese ziekteverzekeringskaart (beter bekend onder de Engelse afkorting EHIC *) is het minimum dat je moet meenemen op reis. Dit dekt bijvoorbeeld een bezoek aan een openbaar ziekenhuis/eerste hulp (urgencias) in geval van nood. Houd er rekening mee dat deze ziekenhuizen vaak alleen Spaans of beperkt Engels spreken.

* for UK nationals: If you have an existing EHIC, it will remain valid until the expiry date on the card, if not, you need to apply for a UK GHIC. For more info, see this link.

European Health Insurance Card. Foto van een EHIC kaart.

Waar moet ik op letten als ik alleen met een EHIC reis?

  • Je ontvangt alleen noodzakelijke medische zorg bij tijdelijk verblijf in het buitenland. Dus geen private gezondheidszorg of repatriëring
  • De kaart is persoonsgebonden, zowel voor volwassenen als voor kinderen. Ieder dient dus zijn eigen kaart mee te nemen.
  • De geldigheidsduur staat op de kaart vermeld, dus check van tevoren of hij nog niet verlopen is.

Let op:

Privé artsen en ziekenhuizen accepteren de Europese ziekteverzekeringskaart niet. Medische zorg in dit soort centra moet je zelf betalen en kun je bij thuiskomst declareren. Ik raad toch aan een reisverzekering af te sluiten. Dit is meestal niet duur (reken op € 1,- à € 2,- per dag) en voorkomt financiële problemen als er toch iets misgaat op reis.

Assurance Voyage

Met een goede reisverzekering kun je ook terecht in de – zeer moderne – privé ziekenhuizen, die meestal beschikken over vertalers. Zij zullen je – vaak in je eigen taal – met raad en daad bijstaan.

Als je naar het ziekenhuis moet, probeer dan zo snel mogelijk contact op te nemen met je verzekering (de meesten hebben een 24/7 noodnummer), zodat zij alles kunnen coördineren met het ziekenhuis. Anders zit je straks met een torenhoge ziekenhuisrekening.

In de meeste hotels kun je ook een arts naar het hotel laten komen. Voor zo’n consult betaal je al snel € 70,-. Deze zul je zelf moeten voorschieten. De factuur kun je achteraf bij je zorgverzekeraar indienen.

fr_FR