TENERIFE INSIDER TIPS

DE VERKEERSREGELS IN TENERIFE

De Verkeersregels in Tenerife. Man die vertwijfeld voor de Teide staat, omringd door verkeersborden.

De verkeersregels in Tenerife zijn grotendeels vergelijkbaar met die in andere Europese landen. Zo wordt er – net als op het vasteland van Spanje – rechts gereden. Dit kan een uitdaging zijn voor mensen die uit landen komen waar links verkeer de norm is. Deze overgang is vaak merkbaar op drukke wandelpromenades, waar dergelijke toeristen stoïcijns links blijven lopen, tot grote irritatie van de lokale bevolking. Of je nu met de auto, scooter, fiets of te voet onderweg bent op Tenerife, het is belangrijk om je aan te passen aan de verkeersregels en lokale normen!

De regels op een rij

Terwijl het onthouden van alle verkeersregels misschien wat veel gevraagd is, zouden de meeste als vanzelfsprekend moeten zijn voor regelmatige weggebruikers. Desondanks is het handig om de lokale voorschriften nog even op een rijtje te zetten, voor het geval er iets tussen zit wat je nog niet wist: 

 • Gebruik geen mobiele telefoon tijdens het rijden. 
 • Eten tijdens het rijden (of zelfs nagelbijten!) is strafbaar omdat het afleidt en betekent dat je niet beide handen aan het stuur hebt. 
 • Hou je aan de veiligheidsmaatregelen: 
  • Draag altijd je veiligheidsgordel. 
  • Gebruik alleen goedgekeurde kinderzitjes in de auto. 
  • Motorrijders zijn verplicht een helm en handschoenen te dragen. 
  • Het bezit van radar detectoren in de auto is verboden, zelfs als ze uitgeschakeld zijn. 
 • De snelheidslimieten zijn als volgt: 
 • Binnen de bebouwde kom: 20 km/u op wegen met een enkele rijbaan en voetgangersstrook, 30 km/u op wegen met één rijstrook in elke richting, en 50 km/u op wegen met twee of meer rijstroken per rijrichting. 
 • Op snelwegen: Maximaal 120 km/u, afhankelijk van de verkeersborden langs de weg. 
 • Het afspelen van te luide muziek bij het passeren van ziekenhuizen of rustplaatsen kan resulteren in een boete van tussen de 80 en 100 euro. 
 • Rijden zonder shirt, zelfs in de zomer, kan een boete opleveren tot 200 euro. 

Parkeren op Tenerife

De Verkeersregels in Tenerife. Foto van toeristenpaar dat een file veroorzaakt om midden op de weg een foto te maken.

Parkeren op Tenerife vergt enige voorzichtigheid. Stoppen en parkeren zijn niet hetzelfde; een korte stop om een kaart te bekijken of een foto te maken is acceptabel, zolang het niet langer duurt dan 2 minuten en de weg niet wordt geblokkeerd.

Er zijn echter plaatsen waar parkeren verboden is, zoals in bochten, tunnels, op zebrapaden, bij bushaltes, op kruispunten en op tramsporen. Bij twijfel is het verstandig te kiezen voor betaalde parkeerplaatsen of garages om tijd te besparen en boetes te voorkomen.

Wat te doen als je (huur)auto is weggesleept?

Het kan de beste overkomen: je hebt je auto nietsvermoedend geparkeerd op een plaats waar dit niet is toegestaan. En nu is hij weg. Het is even schrikken, maar geen paniek! De kans dat hij gestolen is, is zeer klein. De meeste huurauto’s hebben een GPS zender, wat het voor dieven onaantrekkelijk maakt een huurauto te stelen. In de meeste gevallen is de auto weggesleept door een takelwagen, bekend als een grúa 

In dat geval moet je volgende stappen nemen om je auto weer terug te krijgen: 

 • Zorg dat je weet in welke gemeente je de auto hebt geparkeerd. 
 • Noteer de straatnaam of het dichtstbijzijnde referentiepunt. 
 • Houd het kenteken bij de hand, dat meestal op de sleutelhanger van de huurauto staat. 
 • Bel de lokale politie en verstrek de verzamelde informatie. 
 • De lokale politie zal bevestigen of de auto is weggesleept en waar je hem kunt ophalen, meestal bij de lokale Depósito Municipal de Vehículos. 
Wat moet ik doen als mijn (huur)auto wordt weggesleept?: foto van een parkeerverbod met wegsleepwagen

Milieustickers: ook op Tenerife!

De Europese Unie heeft besloten dat vanaf 1 januari 2024 voertuigen die in steden met meer dan 50.000 inwoners circuleren, verplicht een mileusticker moeten dragen. Deze sticker geeft toegang om in een milieuzone, in Spanje afgekort tot ZBE (Zona de bajas emisiones) te rijden.

De op Tenerife verplichte stickers bestaan uit vier categorien, zoals weergegeven in het schema.

Voertuigen die buiten deze categorie vallen krijgen geen sticker en hebben geen toegang tot de milieuzone.

Voorlopig is de enige milieuzone op Tenerife gesitueerd in de hoofdstad Santa Cruz de Tenerife, en beslaat het hele centrale gebied van de stad.

Hoewel de stickerplicht inmiddels van kracht is, zullen de eerste 6 maanden nog geen boetes worden opgelegd. Overtreders zullen wel een melding krijgen. Daarna zal echter strenger worden opgetreden en kun je rekenen op boetes van tussen de 100 en 1.800 euro.

Verkeersbord milieuzone. Foto van verkeersbord met de toegelaten milieustickers.

Hoe en waar aanvragen?

Als je resident bent op het eiland en een voertuig met Spaans kenteken bezit, kun je in deze link nakijken in welke categorie jouw auto valt, en de desbetreffende sticker aanvragen. Dit kan onder andere op het postkantoor (klik hier) en kost € 5,- 

Wat houdt dit in voor de gemiddelde toerist?

In principe heeft het niet veel invloed voor mensen die een vliegreis naar Tenerife boeken. Huurautobedrijven zijn verplicht hun vloot regelmatig te vernieuwen en hun auto’s van een dergelijke sticker te voorzien.

Verder is mijn raad om de hoofdstad per openbaar vervoer te verkennen. Je kunt je auto sowieso moeilijk parkeren in deze overvolle stad, en de infrastructuur voor bussen en trams is er uitstekend geregeld. Zo draag je meteen een klein steentje bij ons mooie eiland weer wat bewoonbaarder te maken.

fr_FR