TENERIFE INSIDER TIPS

Auto huren op Tenerife: foto van uithangbord met autoverhuur, autosleutel en huurauto op het strand

AUTO HUREN OP TENERIFE

Om het eiland in eigen tempo te ontdekken, is een auto huren op Tenerife zeker iets om te overwegenen.  Je kunt met de auto nu eenmaal op meer plaatsen komen dan met het openbaar vervoer. Je zou bijvoorbeeld al op de luchthaven een auto kunnen huren, om daarmee dan op je gemakje naar je accommodatie te rijden.

Zoals vermeld in het hoofdstuk Vervoersopties (klik hier), bedraagt de omtrek van het eiland 342 km. In principe zou je het eiland dus op 1 dag rond kunnen rijden. Maar dan heb je niet veel tijd om overal uit te stappen en te genieten van al het moois wat het eiland te bieden heeft.

Ik zelf zou aanraden de auto voor minstens een weekje te huren. Vaak komt dat ook goedkoper uit. Zelfs als je de auto een dagje laat staan.

Waar moet je op letten bij het huren van een auto?

Boek op tijd

Wegens de Covid-situatie en het daaruitvolgende gebrek aan toeristen hebben veel huurbedrijven hun wagenvloot de afgelopen 2 jaar laag gehouden, in afwachting tot betere tijden. Inmiddels wordt de stock weer aangevuld en is het gelukkig ongecompliceerder – en betaalbaarder – een huurauto te boeken. Toch is het aan te raden op tijd te boeken.

Dit voorkomt niet alleen teleurstelling, maar het scheelt vaak flink qua prijs. Als je op tijd boekt kun je vaak nog een leuke huurwagen vinden met een dagprijs van tussen de 20,-€ en 35,-€.

Bespaar niet op de verzekering

Gelukkig bieden de meeste autoverhuurbedrijven standaard een All-Risk verzekering aan zonder eigen risico, maar let er toch goed op bij het boeken. Zeker als je misschien langs niet al te goed geasfalteerde wegen rijdt, kan bijvoorbeeld een opspattende steen je anders duur komen te staan.

Ook wordt er soms creatief omgesprongen met autobumpers. Op de – vaak overvolle – parkeerplaatsen bij toeristische trekpleisters, worden de bumpers graag ingezet om een auto dan toch nog in een iets te kleine parkeerplek te wurmen. Een duwtje naar voren, een duwtje naar achter en hop! De auto is geparkeerd. Met een goede verzekering is het dan niet zo erg dat er wat krassen op de bumper komen. Overigens raad ik deze vorm van inparkeren niet aan, maar het is me al eens overkomen dat andere weggebruikers daar anders over denken.

“Size does matter” – ga niet per se voor het kleinste model

Qua prijs liggen de kleinere modellen en middenklassers vaak niet ver uit elkaar. Houd er rekening mee dat het in de bergen soms redelijk stijl kan zijn. Dan ligt is een wat steviger model auto toch wat beter op de weg.  Neem ook weer niet een te groot model, want je wilt natuurlijk ook makkelijk kunnen parkeren. Ik kies zelf, als ik ergens iets huur, meestal voor de gulden middenweg.

Faire tankregeling

De benzine op de Canarische Eilanden is – in vergelijk met Noord-Europa  – vrij goedkoop. Dat wil niet zeggen dat sommige autoverhuurbedrijven er niet toch een slaatje uit proberen slaan en je vooraf laten betalen voor een volle tank die je dan “leeg” mag rijden. Als je zelf tankt kom je echt goedkoper uit.

Beter is het daarom een verhuurbedrijf te zoeken die een faire tankregeling aanbiedt. Bij het afhalen van de auto heb je dan bijvoorbeeld een kwart vol, en bij inleveren zorg je dat de auto dan ook een kwart vol is.

Eilandhoppen

Het lijkt zo leuk, even met de Ferry naar bijvoorbeeld La Gomera voor een dagje eilandhoppen. Maar (helaas) is het verboden huurauto’s mee te nemen naar andere eilanden.

Dit zal ook specifiek in het huurcontract vermeld staan (met andere woorden, je bent dus niet verzekerd als je de auto meeneemt naar een ander eiland). Niet ieder verhuurbedrijf heeft een depot op ieder eiland, en als er dan een mankement is aan de auto, dan wordt zoiets een duur grapje.

Afgezien daarvan kost het overzetten van een auto – voor niet residenten – ongeveer  hetzelfde als 2 dagen autohuur. Het heeft daarom dus meer zin om op ieder eiland apart een auto te huren. Of eventueel zelfs met een vliegtuig te eilandhoppen. De lokale vliegmaatschappijen zoals Binter Canarias hebben vaak scherp geprijsde vliegtickets om van eiland naar eiland te vliegen, dus dat is ook een optie.

Diefstal

Dit onheilspellende kopje betreft niet zozeer de diefstal van de auto, maar eerder de inhoud. De kans dat een huurauto wordt gestolen is vrijwel nihil. De meeste huurauto’s hebben een GPS – tracker en een dief komt dus niet ver met de auto.

Waar je echter wel voor moet oppassen, is dat je geen waardevolle dingen open en bloot laat liggen (portemonnee, iPhone etc.). Dat klinkt logisch, maar zo’n diefstal komt vaak wanneer je het totaal niet verwacht:

Je bent bijvoorbeeld heerlijk aan het toeren over het eiland, en stopt even bij een prachtig panorama. Verder is er niemand in de buurt, afgezien van misschien een paar andere auto’s met toeristen die ook een foto willen nemen. Niks verdachts te zien. Zonder er bij na te denken spring je uit de auto, camera in de hand om het ultieme vakantiekiekje te nemen. Bij terugkeer in de auto is je tas weg! Met je portemonnee, rijbewijs, paspoort. Daar sta je dan. Op de pagina FAQ (klik hier) kun je lezen wat je moet doen mocht het zover komen. Maar voorkomen is beter dan genezen, dus altijd opletten!

Les règles de circulation à Tenerife

De verkeersregels in Tenerife verschillen eigenlijk niet of nauwelijks van de verkeersregels in de rest van Europa. Toch is het misschien handig je van tevoren nog even in te lezen, zeker als je van plan bent een auto te huren. Hoe zit het met de snelheden op de weg, wat betekent “Vado Permanente” en wat moet je doen als je je auto verkeerd hebt geparkeerd en hij is weggesleept? Dat lees je allemaal in deze link.

fr_FR