TENERIFE INSIDER TIPS

Toeristenfobie op Tenerife: Wat is er aan de hand? Foto van hoop, waarbij mensen elkaar de hand vasthouden langs de kust van Tenerife.

Toeristenfobie op Tenerife: Wat is er aan de hand? 

Ik heb de afgelopen weken veel nagedacht of ik überhaupt iets zou posten over dit onderwerp. Het is een heet hangijzer, en het lijkt alsof het van kwaad naar erger gaat, daar de internationale pers de term toeristenfobie regelmatig verkeerd interpreteert. Dit soort sensatiepers draagt alleen maar bij aan de groeiende spanning op het eiland, zonder de echte redenen achter de boosheid van de lokale bevolking uit te leggen.

Canarias tiene un límite poster met oproep tot protest.

Protestmars op 20 april 2024 

Op 20 april 2024 is een grote protestmars gepland op de Canarische Eilanden. Met de slogan ‘Canarias tiene un límite’ (de Canarische Eilanden hebben een limiet) benadrukken de organisatoren dat dit geen aanval is tegen toeristen, maar een protest tegen het toeristische bedrijfsmodel. Het toerisme blijft groeien en heeft inmiddels een ernstige negatieve invloed op zowel de lokale bevolking als het milieu, waardoor een drastische ingreep noodzakelijk is.

Dat de Canarische Eilanden enorm in trek zijn als toeristische bestemming blijkt wel uit de cijfers: alleen al in Tenerife waren er in 2023 maar liefst 13,9 miljoen toeristen, met een stijgende trend.

Economische impact 

Zoveel toeristen die hun zuurverdiende geld komen uitgeven op onze eilanden, dat kan toch alleen maar welvaart brengen? Nee dus. Een groot deel van de winst verdwijnt in de zakken van internationale bedrijven, terwijl de lonen op de eilanden laag blijven.  

Daarnaast worden veel woningen voor vakantieverhuur gebruikt, waardoor de huizenprijzen stijgen en lokale bewoners moeite hebben om betaalbare huisvesting te vinden. Hierdoor worden de hardwerkende mensen, die jou 24/7 tot dienst zijn tijdens jouw welverdiende vakantie, gedwongen uit de ‘geprivilegieerde’ zones weg te trekken, want daar kunnen alleen toeristen zich nog een onderdak veroorloven.  

Infrastructuur 

Het tekort aan betaalbare woningen dwingt de lokale bevolking steeds verder van hun werkplek te wonen, wat resulteert in een toename van het pendelverkeer op de wegen. 

En dan heb ik het thema milieuvervuiling en waterverspilling nog niet eens aangekaart. Of het feit dat sommige werknemers op werkdagen in hun auto slapen vlak bij het hotel, zodat ze niet 3 uur in de file hoeven te staan iedere dag, en alleen tijdens hun vrije dagen naar hun gezin terugkeren. 

Veiligheid 

Kun je als toerist nog steeds veilig naar Tenerife reizen? Absoluut! Ondanks enkele incidenten van vandalisme waarbij een paar radicale individuen toerist-onvriendelijke leuzen op gebouwen hebben gekladderd, blijft Tenerife een veilige bestemming. Het is belangrijk op te merken dat deze incidenten niet representatief zijn voor de meerderheid van de lokale bevolking. Velen zijn afhankelijk van het toerisme voor hun inkomen, waardoor ze juist een gastvrije houding ten opzichte van toeristen hebben. Maar te veel is te veel, zo luidt het motto. 

En wat kan jij als toerist dan doen om te helpen? 

Als toerist kun je bijdragen aan een duurzamere toekomst voor Tenerife door bewust te reizen en respectvol om te gaan met de lokale bevolking. Denk bijvoorbeeld aan het steunen van lokale bedrijven en het vermijden van vakantiewoningen ten koste van de lokale woningmarkt. Daarnaast kun je overwegen om het openbaar vervoer te gebruiken in plaats van een huurauto. 

Toekomstperspectief 

De oplossing voor deze problemen ligt deels bij de Canarische regering, die maatregelen kan nemen om de bouw van meer hotels te beperken, illegale vakantieverhuur aan te pakken en te zorgen voor betere lonen en huisvesting voor de lokale bevolking. Door te streven naar een betere balans tussen toerisme en lokale belangen, kunnen we ervoor zorgen dat iedereen kan genieten van al het moois dat Tenerife te bieden heeft.

Laten we hopen dat de protestmars een positieve uitkomst heeft voor de lokale bevolking. Vergeet niet je aan te melden voor de nieuwsbrief, zodat je op de hoogte kunt blijven van de ontwikkelingen.

¡Hasta Pronto!    

2 réflexions sur “Toeristenfobie op Tenerife: Wat is er aan de hand? ”

 1. Besten Dank für den für Beitrag. Was aber auch nicht klar wird, was sind die Forderungen und Lösungsvorschläge. Welche Institution soll sich verantwortlich zeigen? Die Tenerifeños selbst sprechen meist keine Fremdsprachen und auch das Bildungsniveau der meisten Menschen hier ermöglicht eher wenig sich eine andere, besser bezahlte Arbeit zu finden. Viele aber besitzen eine Wohnung oder Haus, meist im Süden der Insel, die traditionell als Wochenend- oder Sommerresidenz für die Familie gedacht war. In den letzten zwei Jahren bauten sie diese touristentauglich um und vermieten, natürlich so teuer wie möglich. Auch in den kleinsten abgelegenen Dörfern findet ein Einheimischer bald keine Möglichkeit mehr zu wohnen. Der Durchschnittslohn liegt bei 1200 Euro monatlich. Wie soll eine Miete von 700 Euro plus Auto um in die Arbeit zu fahren da reichen.?
  Die Stationen der öffentlichen Verkehrsmittel liegen meist auf der Autopista und man muss zu Fuß hingehen, oft 3 bis 5 Kilometer. Tiere sind nicht erlaubt.
  Bis vor ein paar Jahren hat dieses System dennoch gut funktioniert, auch durch die kulturellen Familienstrukturen, viele leben bei ihren Eltern und Großeltern, da nun aber alles was möglich ist vermietet oder verkauft wird, werden auch diese Strukturen zerfallen.
  Auch Teneriffa hat’s nun erwischt. Fast 8 Milliarden Menschen sind nunmal zuviel für einen kleinen Planeten.

  1. Vielen Dank für Ihren Kommentar und für Ihre Perspektive zu der Situation auf Teneriffa. Es ist offensichtlich, dass es tiefgreifende Bedenken gibt über die Auswirkungen des zunehmenden Tourismus auf der Insel, insbesondere in Bezug auf die Wohnsituation, den Transport und die sozialen Strukturen.

   Sie betonen zu Recht die Schwierigkeiten, mit denen die lokale Bevölkerung konfrontiert ist, wie die steigenden Lebenshaltungskosten, die Unzulänglichkeit der Löhne und die Veränderungen in den traditionellen Familienstrukturen. Diese Probleme haben in der Tat ernste Auswirkungen auf die Lebensqualität der Bewohner von Teneriffa.

   Die Lösung für diese Fragen is komplex und erfordert eine koordinierte Anstrengung verschiedener Interessengruppen, einschließlich der Regierung der Kanarischen Inseln, lokaler Gemeinschaften, Unternehmen und einzelner Bürger.

   Ich hoffe dass die Regierung der Kanarischen Inseln einen durchdachten und inklusiven Plan entwickeln wird, um das Gleichgewicht zwischen dem Erhalt der lokalen Kultur und Umwelt und den Bedürfnissen der Tourismusindustrie wiederherzustellen.

   Nochmals vielen Dank für Ihren wertvollen Beitrag zu dieser wichtigen Diskussion.

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

fr_FR