TENERIFE INSIDER TIPS

Tenerife als Filmset: collage van fotos met filmlocaties op Tenerife

Tenerife als filmset

Lord of the Rings op Tenerife!

Voor de fans van de Prime Video serie Lord of the Rings – The Rings of Power is het waarschijnlijk geen geheim meer: het tweede seizoen is in de maak en wordt onder andere – as we speak – gefilmd op Tenerife! Bij de voet van de Teide en de omgeving rondom San Juan de la Rambla, bestaat de kans dat je hier en daar een glimp kunt opvangen van de opnames. Er is tot nu toe helaas nauwelijks fotomateriaal beschikbaar, dus we zullen moeten wachten tot de opnames klaar zijn om te zien wat en waar er precies gefilmd is.

Het is overigens niet de eerste keer dat Tenerife als filmset dient. De afgelopen jaren waren het vooral streaming sites zoals Netflix en Prime Video die het eiland als ideale filmlocatie kozen. Maar  ook de grote filmstudios, waaronder Universal Pictures en Warner Bros., vonden hun weg naar ons kleine eilandje in de Atlantische Oceaan.

Uniek decor

Dat Tenerife meer en meer gekozen wordt voor het opnemen van films en series is niet verwonderlijk. Het stabiele klimaat en de veelvoud aan landschappen op relatief korte afstand van elkaar biedt de filmmakers een veelzijdige selectie aan unieke decors.

De meest bekende filmlocaties op Tenerife

Er zijn tal van nationale en internationale films opgenomen op Tenerife. De website van WebTenerife geeft een zeer uitgebreid overzicht van vrijwel alle – op Tenerife opgenomen – producties tussen 2007 en 2022.

Ik licht een paar van de meer bekende films en series kort toe:

Fast and Furious 6 (2013)

De openingscene toont meteen al spectaculaire opnames van de Punto de Teno route. Deze route is overdag momenteel alleen via Titsa-bus te doen, vanaf het dorpje Buenavista del Norte.

De film, met in de hoofdrollen onder andere Vin Diesel, Dwayne Johnson en Paul Walker dankt een paar van zijn meest spectaculaire scenes aan de toen nog niet geopende verlenging van de snelweg TF1. Hierdoor hoefde dus geen verkeer stilgelegd te worden, en het levert een paar mooie plaatjes op, met op de achtergrond onmiskenbaar het silhouet van de berg Roque del Conde.

Als je ter hoogte van Los Menores over de TF1 richting Adeje rijdt zul je ongetwijfeld de brugscene herkennen.

Tenerife als Filmset: scenes Fast & Furious 6
Fast & Furious 6

Clash of the Titans (2010)

Deze blockbuster, met onder andere Sam Worthington, Liam Neeson, Ralph Fiennes en Mads Mikkelsen, is op sommige punten misschien niet zo spectaculair als Fast & Furious 6. Alleszins – in mijn ogen toch – een beter visitekaartje voor de indrukwekkende natuur op Tenerife.

Naast prachtige opnames aan de voet van de Teide (een geliefd motief bij verschillende producties) zijn er ook nog spectaculaire shots langs de stijlkusten van Los Gigantes en Punto del Teno. Hier en daar wel (enigzins) bewerkt met computertechnische snufjes. De stad Argos – waar Perseus de Kraken verslaat –  is bijvoorbeeld deels opgenomen in de baai van Masca, in het midden van de stijlkusten.

Ik was destijds op pad met een goede vriendin in het Nationale Park van de Teide. Gewapend met fototoestel hoopten we (lees: ik) een glimp op te vangen van Ralph Fiennes (Hades). Maar die bleek  achteraf helemaal niet in de scene bij de Teide voor te komen. Geen idee dus idee wie we daar dan wel gezien hebben. Waarschijnlijk vooral het catering personeel. De boot van de openingscene lag overigens in de haven van Playa San Juan en viel niet echt op tussen de lokale vissersbootjes.

Tenerife als Filmset: Clash of the Titans scenes op het eiland
Clash of the Titans

Sky Rojo (2021 – 2023)

Deze door Netflix gestreamde Spaanse serie gaat over 3 prostituees die in een bordeel in Tenerife werken maar proberen te ontsnappen aan hun pooier. Misschien een genre dat niet bij iedereen aanslaat, maar als je weet dat de bedenker van deze serie Aléx Pina is, die vooral bekendheid werfde met het immens populaire La Casa de Papel (Money Heist), dan weet je dat het spannend wordt.

Daar het verhaal zich grotendeels op Tenerife afspeelt, zou je verwachten dat er veel moois over het eiland te zien is. Helaas valt dat enigzins tegen, op een paar mooie shots bij de Teide en de vuurtoren van Punta de Rasca na.

Een echte Tenerife-kenner zal ook direct zien dat veel van de landschappen in de film onmogelijk op het eiland gefilmd kunnen zijn. Dat klopt, want een groot deel van de film werd rondom Madrid en Castilla-La Mancha gedraaid. Waarschijnlijk een kwestie van geld sparen i.p.v. het hele productie-team en acteurs telkens naar Tenerife te vliegen. Toch een beetje jammer. Maar goed, het is natuurlijk ook geen natuur-documentaire.

Sky Rojo: foto´s van wat scenes
Sky Rojo

Dit was zo maar een kleine greep uit de vele producties die jaarlijks op het eiland gefilmd worden. En dan hebben we het nog niet gehad over Rambo: Last Blood (2019), Jason Bourne (2016) en Han Solo (2018). Als eilandbewoners krijgen we niet altijd direct mee dat er gefilmd wordt, behalve als er een grote casting-oproep gedaan wordt. Dan lijkt half Tenerife plotseling in de rij te staan om mee te mogen spelen in zo’n film.

Mocht je zelf in de toekomst ambities hebben om mee te doen aan een casting, dan kun je wellicht contact opnemen met de filmmaatschappij Sur Film. Deze maatschappij heeft bij veel van de grotere films die op het eiland zijn opgenomen meegewerkt . In deze link handige info en contact informatie.

That’s all Folks! Blijf gezond en Hasta Pronto!

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

fr_FR