TENERIFE INSIDER TIPS

Straks betalen om Tajinastes in bloei te zien? Foto van Tajinaste en Teide

Straks betalen om Tajinastes in bloei te zien? 

Mei is de ideale maand om een prachtig natuurspektakel te beleven rondom de voet van de Teide. Het is het moment dat de Tajinastes in bloei staan. De rode Tajinaste, ook bekend als Sangre del Teide (Teide-bloed), is een endemische plantensoort. Hij dankt zijn naam aan de oer-inwoners van het eiland, de Guanches, die hem Tainast noemde. Dat betekent zoveel als ‘naald’. Zeer toepasselijk, want de spitse vorm van de bloem, die tot wel 3 meter hoog kan worden, doet inderdaad denken aan een naald of misschien een speer.

Niet alleen is deze bijzondere bloem een lust voor het oog, het is ook een zeer belangrijke soort voor de honingproductie dankzij de grote hoeveelheid stuifmeel en nectar. De honing wordt geproduceerd in de lente- en zomerseizoenen, heeft een romige consistentie met een kleur tussen wit en beige. Niet alleen lekker, maar ook leuk om als souvenir of geschenk mee te nemen.

Moeten we per 1 januari 2025 gaan betalen om Tajinastes in bloei te zien?

Om de deze bloemenpracht te zien moet je dus richting Parque Nacional Las Cañadas del Teide.

Al jaren wordt er over gesproken entree te heffen om dit prachtige natuurpark te kunnen bezoeken. Tot op heden is dat bij plannen gebleven. Tijdens de protestmars van 20 april jl. kwam o.a. de impact van het massatoerisme op de beschermde natuurgebieden ter sprake (zie mijn vorige blog “Toeristenfobie Op Tenerife: Wat Is Er Aan De Hand?”). Als reactie hierop wil de regering de invoering van een ecotax bestuderen. Deze tax is gericht op het behoud en de bescherming van de natuurparken van het eiland. De uitvoer is gepland voor 1 januari 2025. Hoeveel deze belasting zal gaan bedragen is nog niet bekend. Wel is al bekend dat deze voor de inwoners van het eiland kosteloos zal zijn (zoals het hoort vind ik).

Duurzaam toerisme

Of de introductie van ecotax een stap in de goede richting is om de druk op de natuurgebieden te verminderen zal de tijd uitwijzen.

Het is van cruciaal belang dat we als bezoekers bewust reizen en bijdragen aan het behoud van de prachtige natuurlijke landschappen van Tenerife. Laten we hopen dat deze maatregelen een positieve impact hebben en bijdragen aan een duurzamere toekomst voor het eiland en zijn unieke biodiversiteit. 

¡Hasta Pronto!

2 réflexions sur “Straks betalen om Tajinastes in bloei te zien? ”

  1. Tja, laat de toeristen maar gewoon wat betalen. Ze hebben geld om op vakantie te gaan en dit is een beter doel dan alleen geld uitgeven aan bier. En laat het inderdaad voor de bewoners gratis.

    1. Bedankt voor je reactie! Ik vind het ook redelijk dat bezoekers van buitenaf een kleine bijdrage leveren aan het behoud van de nationale parken op de Canarische Eilanden. Het is een praktijk die op veel plaatsen ter wereld al gebruikelijk is. Maar hoe ze zoiets willen opzetten…een controlepost bij de twee toegangswegen (1 noord en 1 zuid) naar de Teide levert ongetwijfeld meer verkeersopstoppingen op (en dan staan ze kilometers lang met ronkende motoren het natuurpark te vervuilen). Ik zou zelf fan zijn om wat meer elektrische pendelbussen in te zetten vanaf de toeristische zones, momenteel gaat er maar 1 bus heen en 1 bus terug per dag. Het besluit over de ecotax is overigens nog niet goedgekeurd, maar waarschijnlijk een zoethoudertje om te laten zien dat de regering de ontevreden lokale bevolking tegemoet komt.

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

fr_FR