TENERIFE INSIDER TIPS

Paardenspektakel in La Caleta. Foto van ruiters in de branading en de kerk van La Caleta

Paardenspektakel in La Caleta

Ieder jaar, op 20 januari, staan de kerk van La Caleta en het daarachter gelegen strand La Enramada in het middelpunt van een traditioneel feest.

Het is de naamdag van San Sebastián, beschermheilige van o.a. Landbouw en Veeteelt. Mensen stromen van heinde en verre om vooral het paardenspektakel in La Caleta te bewonderen.

Processie & Paardenspektakel

De dag start met een bijzondere mis, gevolgd door een kleurrijke processie waarin het heiligenbeeld vanuit de kerk naar de zee wordt gedragen. Een parade van ruiters te paard gaat vooraf aan een bonte stoet van ossen, geiten, schapen, kamelen en dromedarissen, met als doel een verkoelend bad te nemen in de branding van de Atlantische Oceaan en zo lichamelijk, maar ook in symbolische zin, gereinigd te worden.

De pelgrimstocht eindigt op de feestelijk versierde Plaza de San Sebastián, waar de pastoor de dieren zegent.


Feestprogramma

Het feest is verspreid over 2 dagen, en wel als volgt:

Vrijdag 19 januari 2024:

Traditionele muziek, dans, ambachtelijke producten, lekker eten en lokale wijn maken van dit feest een echte aanrader om de Canarische cultuur eens van dichtbij te beleven.

  • Van 19:00 tot 20.00: kerkmis, gezongen door de muziekgroep Boleros de Armeñime in de kerk van San Sebastián in La Caleta. Na de mis volgt om 20:30 een  processie met het beeld van San Sebastián, begleid door de lokale muziekband van Adeje. Het spektakel wordt afgesloten met vuurwerk.
  • Vanaf 22:00 is er dan folkloristische muziek van de lokaal zeer populaire muziekgroep La Parranda Chasnera op het plein voor de kerk. Zeker de moeite als je eens wat typisch Canarische muziek wilt horen! En als je trek krijgt, zijn er rondom de kerk gezellige kraampjes met Canarische lekkernijen.

Zaterdag 20 januari 2024

  • Om 12:00 uur ’s middags vindt een eucharistie plaats in de kerk van San Sebastian, gevolgd door de processie van de patroonheilige in de zone rondom de kerk, waarna dan de traditionele zegening van de dieren volgt.
  • Mocht je het spektakel van de paarden niet willen missen, dan raad ik aan redelijk op tijd naar het strand La Enramada te komen (wegens veiligheid zijn dwanghekken voorzien, dus de goede staanplaatsen zijn gelimiteerd). Vergeet je camera niet mee te nemen, een flesje water en wat zonnecreme, want het kan soms even duren voor het spektakel begint.

Lokale cultuur & Traditie

Het festival van San Sebastián is een van de oudste feesten op Tenerife en gaat terug naar eerste helft van de 16e eeuw, waarbij de traditie van generatie tot generatie wordt overgedragen. Overigens lijken de meeste dieren deze traditie net zo leuk te vinden als hun baasjes, gezien het enthousiasme waarmee ze vrolijk door de branding drentelen.


Hoe kom ik er?

Laat de auto liever staan, want de kans op een parkeerplek is nihil. De beste manier om het spektakel mee te maken is te voet over de wandelpromenade, of anders per bus. Buslijnen 452 en 467 van Titsa stoppen direct naast de kerk, dus dat is natuurlijk een stuk praktischer. Voor meer info omtrent het OV, klik hier.

Tot zover weer de laatste nieuwtjes. Meld je aan voor de Nieuwsbrief, zodat je op de hoogte blijft alle insider tips!

Groetjes en ¡Hasta Pronto!

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

fr_FR