TENERIFE INSIDER TIPS

Ode aan de Canarische Banaan: foto van een bananen plantage

Ode aan de Canarische Banaan

Ook deze week staat hier op de Canarische Eilanden bijna alles weer in het teken van De Vulkaan. Nou ja, afgezien van de wereldwijde Facebook-storing natuurlijk.

Maar verder blijven we de ontwikkelingen op ons buureiland La Palma op de voet volgen. Inmiddels heeft de Spaanse regering een flink bedrag beloofd om de getroffen mensen te ondersteunen. De weg naar de wederopbouw is nog lang, want zo lang de lavastroom niet stopt kan er niet veel gedaan worden.

Ondertussen is een campagne gestart in Spanje om De Canarische Banaan te promoten (hier een link met – slechte – Google vertaling van een Spaanse krant), en op die manier La Palma te ondersteunen. Daar kwam ik eigenlijk deze middag pas achter, nadat ik me in het thema had verdiept.

Inspiratie

Ik heb niet altijd een vast omlijnd plan over wat ik in mijn wekelijkse blog ga schrijven. Wel wil ik vast houden aan mijn schema iedere woensdag wat te posten. Meestal word ik pas op het laatste moment geïnspireerd door iets wat ik onderweg zie, of op het nieuws heb gezien. Dat kan van alles en nog wat zijn, dan ga ik er even voor zitten en automatisch typ ik er dan op los. Of dat de leesbaarheid ten goede komt laat ik even in het midden.

In ieder geval was ik deze morgen mijn dagelijkse baantje aan het zwemmen bij Playa El Beril (wat sinds een week overigens Playa Bahía del Duque Norte heet, dus dat moet ik t.z.t. nog aanpassen in mijn artikeltje over dit strand, zie link).

En tijdens het zwemmen dacht ik opeens: wat met al die mooie bananenplantages op La Palma? Want ik las in de krant dat veel van de plantages weliswaar niet verwoest zijn door de lava, maar alsnog gevaar lopen omdat de toegangswegen naar de plantages verwoest zijn door de lava. En zo dus niet bewaterd kunnen worden.

Gaan met die banaan!

Ik heb deze middag dan op internet gezocht  en kwam er achter dat de jaarlijkse productie van bananen op de Canarische Eilanden ​​430.000 miljoen (!!) kilo per jaar bedraagt en La Palma daar tussen de 30% en 35% aan bijdraagt. Maar liefst 10.000 mensen op La Palma zijn – direkt of indirekt – afhankelijk van de bananenteelt. Dus eet ik graag een banaan extra als dat helpt.

Wij eten sowieso bijna dagelijks een Canarische banaan, bij het ontbijt, maar soms ook tussendoor in een smoothie. Of ´s avond voor het slapengaan. Ze zijn veel zoeter van smaak dan de – ik noem maar wat – Chiquita bananen.

Ook bedacht ik hoe bijzonder het eigenlijk is dat zo´n heerlijke vrucht (en laten we wel zijn, de Plátano Canario is in niks te vergelijken met de bananen uit bijvoorbeeld Zuid-Amerika) zo goed groeit op de eilanden.

Het is een trouwens een zeer interessant verhaal hoe de eerste bananen naar de Eilanden kwamen, en hoe belangrijk ze waren voor de scheepvaart in de tijd van de grote zeevaarders. Maar dat bewaar ik voor mijn hoofdstuk over Lokale Verhalen.  

Tot zover mijn wekelijkse blog. Eet Canarische bananen en Blijf Gezond!

Hasta pronto!

PS: delen op Social Media mag!

2 réflexions sur “Ode aan de Canarische Banaan”

  1. Let’s go banana!
    Inderdaad, de Canarische banaan is lekker zoet, vooral als je ze op de lokale groente- en fruitmarkt koopt en zo gaat de hele winst ook enkel naar de plaatselijke landbouwers!! Hier wordt de kromme vrucht trouwens”plátano” genoemd.

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

fr_FR