TENERIFE INSIDER TIPS

Kajakavontuur langs een verscholen paradijs 

Kristalhelder water, een verkoelend briesje en zin voor avontuur – dat zijn de ingrediënten voor een onvergetelijke kajaktocht langs kustlijn van zuidwest Tenerife. 

Natuurgebied 

Mocht het prospect van deze specifieke kustlijn een enigszins negatief beeld oproepen van betonnen hotelbunkers en overvolle stranden, dan heb ik hierbij een echte insider tip:

Punta de las Gaviotas

Tussen het toeristische Costa Adeje en de badplaats Playa Paraiso ligt een prachtig natuurgebied: Punta de las Gaviotas. Een stoffig zandpad verbindt het in dit gebied liggende vissersdorpje La Caleta met het pittoreske El Puertito. Op iets minder hete dagen is deze wandelroute dan ook erg geliefd. Maar wie heeft er zin om bij temperaturen van ver in de 30ºC (en Calima) door dit woestijnachtige gebied te ploeteren?

Kajakavontuur 

Een geweldig alternatief is om deze natuuroase vanaf het water te bekijken. En wel per kajak.  

Eerst maar zelf uitproberen natuurlijk. Gelukkig krijg ik een lieve vriendin zover om me te vergezellen. Hoewel er op de dag van onze uitstap wat deining is, twijfelen we geen seconde: we moeten en zullen het water trotseren en ons avontuur doorzetten. 

We melden ons bij het kajakcentrum La Caleta Adventures en worden daar vriendelijk begroet door de Vlaamse beheerder Jan. Hij begrijpt dat we staan te popelen om het water op te gaan, maar vertelt dat hij, uit veiligheidsoverweging, eerst polshoogte gaat nemen in de baai. Daarna bestudeert hij aandachtig de weerapp. Er is tenslotte niet voor niks een aviso amarillo aangekondigd door de meteorologische dienst AEMET. Het geluk is echter met ons, want het weer belooft pas later op de middag om te slaan. Dat zou ons tijd genoeg moeten geven heen en terug te peddelen van La Caleta naar El Puertito.

We zijn er klaar voor! 

We krijgen het OK om uit te varen, en Jan begeleid ons naar de grote vrachtwagen tegenover het kajakcentrum. Het vrachtruim is omgetoverd tot omkleedcabine, beschikt over gratis kluisjes en een douche. We mogen zelf een zwemvest uitkiezen. Ook bestaat de mogelijkheid je mobiele telefoon in waterdichte en vacuüm afsluitbare zakjes te laten inpakken zodat je deze veilig kunt meenemen en zo mooie foto´s kunt maken onderweg. Deze speciale zakjes kosten 5 euro per mobieltje, met de optie van een bevestigingsketting voor 3 euro.  

Eenmaal ingepakt in onze zwemvesten begeven we ons naar de baai van La Caleta. Met een zachte zet duwen we de 2-persoons kajak het glinsterende water in en het avontuur kan beginnen! 

La Caleta

Playa Diego Hernández – onze eerste stop 

Het duurt niet lang of we hebben een goed ritme te pakken. De peddels snijden door het water terwijl we de natuurlijke schoonheid om ons heen absorberen. Eerste stop is het prachtige Playa Diego Hernández, ook bekend als Spaghetti Beach. Ik kwam hier vroeger bijna wekelijks, maar de ietwat moeilijke afdaling vanaf het zandpad naar het prachtige strand (en mijn niet meer al te jonge benen) weerhouden me er tegenwoordig van dit verscholen stukje paradijs wat vaker te bezoeken. Eenmaal in de baai kunnen we niet aan de verleiding weerstaan: het kristalheldere water lonkt en we laten de kajak op het zachte zand glijden. Gewapend met een duikbril en onderwatercamera duiken we de golven in.

Playa Diego Hernández

Respect voor de golven

Na een heerlijke snorkelpartij keren we terug naar de kajak. Inmiddels zijn de golven iets hoger geworden. Bezorgd proberen we een manier te vinden de kajak terug het water in te slepen zonder dat hij omslaat. We zetten hem recht op de golven. Plotseling weet een hoge golf de kajak toch in de flank te grijpen, waardoor we – met kajak en al – terug op het strand gesmeten worden. Gelukkig niks aan de hand, op paar kleine schrammen na. In ieder geval mag duidelijk zijn dat, ook met enige ervaring, de oceaan te allen tijde gerespecteerd moet worden. 

Behoedzaam doen we nog een poging. Dit keer lukt het wel. We hopen alleen dat niemand ons geklungel heeft gefilmd.   

El Puertito – Turtle Bay 

Blij (en ook een beetje trots) dat het ons toch gelukt is de golven te trotseren, besluiten we verder te peddelen naar de om de hoek gelegen baai, El Puertito. Deze baai is ook bekend als Turtle Bay vanwege de zeeschildpadden die hier ooit leefden. Wegens het steeds groeiende aantal excursieboten en waterscooters die hier aanmeren (vooral de waterscooters zijn een bron van ergernis wegens het enorme lawaai dat ze veroorzaken) zijn er helaas al een tijdje geen zeeschildpadden meer waargenomen. Dat doet echter niks af aan de magie van de plek. De ritmische beweging van het peddelen en de zilte zeelucht hebben een kalmerend effect.

El Puertito

Praktische info 

Zo’n kajaktoer is een heel leuke, en sportieve, manier om Tenerife op een andere manier te beleven. Ik zou wel aanraden om minstens 3 uur te huren, dan heb je tijd om op je gemakje aan te leggen, een beetje te snorkelen en wellicht nog een lekkere tapa te eten bij het informele restaurantje Bodegón Pepe y Lola in El Puertito, dat naast tapas trouwens ook typisch Canarische gerechten aanbiedt voor een zeer schappelijke prijs. Een absolute aanrader dus, en zo heb je echt een geweldige dag uit.

Wat moet ik meenemen op zo´n kajakavontuur? 

  • Waterschoenen of waterbestendige slippers want je zult een stukje door het water moeten lopen voordat je in de kajak kunt stappen. In de baai van La Caleta liggen vrij veel stenen, dus dan zijn zulke schoentjes een must.  
  • Zonnebrandcrème.
  • Een T-shirt over je badkleding en een petje om je tegen de brandende zon te beschermen.  
  • Als je die hebt: zonnebril met gepolariseerde glazen, ideaal om door het heldere water te kijken. 
  • Duikbril.
  • Eventueel een Tupperware om camera en portemonnee in te stoppen. Ik had op deze toer zelf een compacte camera mee en die is perfect droog gebleven in de Tupperware doos die ik had meegenomen.  
  • Kleine watervaste tas of rugzakje om je spulletjes in te stoppen. Deze kun je op de kajak vastmaken met behulp van een riem. Neem echter niet te veel mee, want je wilt ook nog gemakkelijk zitten.

Moet je topfit zijn om dit te kunnen doen?  

Nee, een klein beetje conditie is wel vereist, maar het is echt geen topsport. Het draait eigenlijk eerder om ontspannen, genieten van het dobberen op het water en de heerlijke rust in dit toch wel drukke gedeelte van het eiland. Een beetje kunnen zwemmen is overigens wel een pré. 

Veilig terug in de haven 

Onze kajaktocht eindigt waar hij begon, in de idyllische baai van La Caleta. Vol met nieuwe energie en een diepe waardering voor de kracht van de natuur leveren we onze kajak in. Maar dit is zeker voor herhaling vatbaar! 

Hoe en waar boeken?  

Ben je klaar om de wateren van Tenerife op een originele en mileuvriendelijke manier te verkennen?

Klik op de link hieronder voor het boekingsportaal van GetYourGuide en boek jouw kajakavontuur voor je volgende vakantie. Ontdek de prachtige wateren van Tenerife en geniet van een onvergetelijke ervaring!

Heel veel kajakplezier en ¡Hasta Pronto!

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

fr_FR