TENERIFE INSIDER TIPS

Jaarlijkse pardela campagne gaat van start. Foto van een pardela

Jaarlijkse Pardela-campagne gaat van start 

Vanaf 23 oktober 2023 gaat de jaarlijkse campagne voor het redden van de Kuhls pijlstormvogel-kuikens van start. In de Canarische Eilanden is deze zeevogel beter bekend als Pardela Cenicienta (en voor de ornithologen: Calonectris Borealis).

Deze vogels zijn vooral te herkennen aan hun klagende roep. Het liefst midden in de nacht. De eerste keer dat ik zoiets hoorde schrok ik behoorlijk. Hier een kleine geluidsopname: 

Waarom een campagne voor deze kuikens? 

De Pardela Cenicienta broedt in kolonies op kliffen langs de kust, met nestbezetting die meestal rond maart begint. Na ongeveer 2 maanden broeden, zowel door het mannetje als het vrouwtje, worden de kuikens geboren. Deze kunnen tot wel 3 maanden in het nest blijven. Wanneer de kuikens bijna volgroeid zijn, verlaten de ouders het nest. Dit betekent dat de kuikens, totaal onvoorbereid, hun vertrouwde woonst moeten verlaten. Er moet tenslotte eten worden gezocht. En dat is waar het probleem begint

Instinctief springen de volgroeide kuikens van de klif en spreiden ze voor het eerst de vleugels. Normaal gesproken navigeren ze met behulp van het licht van sterren of de maan richting volle zee. 

Echter, lichtvervuiling verstoort dit proces. Door bebouwing en kustverlichting raken de kuikens verblind en gedesoriënteerd. In plaats van naar open zee te vliegen, fladderen ze onhandig recht op de kust af, met vaak desastreuze gevolgen. Ze botsen tegen muren, lantaarnpalen of stroomkabels, storten versuft neer en worden een prooi voor roofdieren. Of ze komen op de weg terecht, waar ze worden aangereden door auto’s. Dit probleem vormt de kern van de campagne. 

Beschermde zeevogel

De Pardela Cenicienta is overigens een beschermde zeevogel, die in de Rode Lijst van kwetsbare diersoorten is opgenomen. De uitvliegende kuikens hebben inmiddels het lichaam van een volwassen pardela. Met een lengte van 45-56 cm en een spanwijdte van ongeveer 120-125 cm hebben we het hier dus wel over een redelijk grote vogel. Met een hele scherpe snavel.

Wat houdt de campagne in?

Het Centro de Recuperación de Fauna Silvestre La Tahonilla (Wildlife Recovery Centre “La Tahonilla”, gelegen te La Laguna) coordineert het door de Cabildo georganiseerde initiatief om de neergestorte kuikens opnieuw uit te zetten en/of te verzorgen indien ze bij een noodlanding gewond zijn geraakt.

Afgezien van een groot aantal vrijwilligers dat op pad gaat om de neergestorte kuikens te redden, wordt ook een beroep gedaan op burgerparticipatie. Want het kan zomaar zijn dat je zo’n kolos ’s morgens in je wooncomplex aantreft (dit heb ik zelf meegemaakt, het prachtige exemplaar op de foto in deze blog heeft een dagje bij ons op het terras gelogeerd) 

Hoe kunnen we helpen?

Gelukkig overleven veel van de neergestorte kuikens de ongeplande noodlanding. Maar wat moet je doen als er een vindt? Aangeraden wordt als volgt te werk te gaan:  

  • Bedek de vogel met behulp van een kledingstuk of doek om te voorkomen dat het dier bijt als het bang is. Eenmaal gevangen, moet het in een donkere doos worden bewaard, bij voorkeur gemaakt van karton, met gaten om te ademen. Ik had zelf overigens geen kartonnen doos in huis, maar heb de vogel heel voorzichtig (wel met dikke handschoenen aan) in een grote shopper tas gezet om hem veilig te vervoeren. Op mijn terras heb ik hem dan weer vrijgelaten, in afwachting van de dierenbescherming. Die bleek echter overbelast op dat moment, dus ben ik de pardela zelf gaan afleveren bij de lokale politie.
  • Je kunt verschillende nummers bellen:
    • 900 282 228: het nummer van het  Centro de Recuperación de Fauna Silvestre (Wildlife Recovery Center)
    • 112: het alarmnummer; zij zullen de gegevens noteren en deze doorgeven aan de dierenbescherming 
    • Policía Local; het nummer is afhankelijk per municipio (gemeente). Je kunt het beste op Google even Policía Local intypen, gevolgd door de naam van de gemeente waar je de pardela hebt gevonden.
  • Daar er veel meldingen binnenkomen, en het aantal vrijwilligers beperkt is, kan het soms wel een dag duren voordat ze het kuiken komen ophalen. Het is belangrijk dat het kuiken in de tussentijd op een plek bewaard wordt met een goede luchtcirculatie en genoeg schaduw. En net zo belangrijk : geen eten, water of medicatie geven!

Mocht je op vakantie zijn op Tenerife en een gestrande pardela zien, weet je nu dus dat het niet gaat om een zieke vogel. Jij kan het verschil maken of dit hulpeloze beestje gaat overleven of niet, dus ik hoop dat ik op jullie medewerking mag rekenen.

Als alternatief kun je eventueel het hotelpersoneel inlichten, of anders een strandwacht. Zij zullen dan de nodige stappen nemen om de autoriteiten te informeren. 

En wat gebeurd er daarna met het kuiken?

Na onderzoek worden de kuikens weer uitgezet. Dat gebeurt op een hoog punt op de kliffen, zodat de vogels hun vleugels uit kunnen slaan en op de wind weg kunnen zweven. Als ze eenmaal in de lucht zijn, lukt het ze ook weg te vliegen.  

Tot zover weer wat spannende nieuwtjes uit Tenerife. Vergeet je niet aan te melden bij de Newsletter, blijf gezond en…

¡Hasta Pronto! 

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

fr_FR