TENERIFE INSIDER TIPS

Hoe vieren we Oudejaarsavond op Tenerife? Foto van vuurwerk, een klok die middernacht slaat en druiven.

Hoe vieren we Oudejaarsavond op Tenerife? 

Elke regio in Spanje heeft zijn eigen gebruiken en rituelen voor Oudejaarsavond. Eén ding hebben ze echter gemeen: het eten van 12 druiven om middernacht.

Waar deze traditie precies vandaan komt, is niet helemaal duidelijk. Er bestaan verschillende versies, maar de meest diepgewortelde dateert uit 1909: wijnboeren uit de regio Alicante hadden zo’n overschot aan druiven dat ze besloten het gratis onder de burgers te verdelen. Ze vertelden daarbij dat het geluk zou brengen deze met Oudejaarsavond te eten. 

Las Doce Uvas de la Suerte 

Zo ontstond de traditie om bij iedere klokslag één druif te eten: één voor elke maand van het jaar. Als het je lukt om alle twaalf druiven te eten, brengt dat geluk voor het komende jaar. Terwijl heel vasteland Spanje zich richt op de klokslagen van la Casa de Correos in Madrid, kiezen de Canarische Eilanden jaarlijks een noemenswaardige plek uit op één van de mooie eilanden van waaruit het nieuwe jaar wordt ingeluid. Het feit dat er 1 uur tijdsverschil is met de rest van Spanje betekent dat we op Tenerife maar liefst twee keer kunnen proosten.

Las Campanadas van dit jaar worden geluid in…Tenerife! 

Dit jaar valt de eer van de Canarische Campanadas (klokken) aan de gemeente Santa Úrsula in het noorden van Tenerife, als morele steun na de hevige bosbranden rondom deze regio eerder dit jaar.

Vanaf de Plaza de San Luis zendt de RTVE (Radio Televisión Española) een feestelijk gala uit met bekende artiesten. Dit kan gestreamed worden via dit YouTube-kanaal, dus neem zeker een kijkje als je wat van de Canarische flair wilt genieten op Oudejaarsavond. Proosten jullie met ons mee?

Tips en tradities 

Nog even terug naar de 12 druiven om middernacht. Na jarenlange ervaring ben ik inmiddels wat je noemt een expert op dit gebied. En toch is het soms een hele opgave om me niet te verslikken. Daarom hier wat kleine insider tips over dit gebruik:

  • Neem bij voorkeur (hele) kleine druiven.  
  • Ontpit ze van tevoren. Bij de meeste supermarkten kun je ze tegenwoordig ook zonder pit kopen, dus daar gaat de voorkeur naar uit. Je kunt eventueel ook nog de schil verwijderen. 
  • Zorg dat je, op het moment suprême alle 12 druiven in je hand hebt (of in klein schaaltje in je hand); in ieder geval zo, dat je er makkelijk bij kunt en niet hoeft te gaan peuteren in zakjes of te diepe bakjes.
  • Laat je niet afleiden door de omstanders. Sommigen zullen eruitzien als een hamster met volgepropte wangen, andere zullen zich verslikken of in de lach schieten. Maar this is serious business! Het gaat tenslotte om succes en geluk in het volgende jaar.

Dat laatste punt is natuurlijk met een kleine knipoog, de traditie is vooral een grappige manier het nieuwe jaar in te luiden.  

Hoe vieren we Oudejaarsavond op Tenerife? Vrolijke prent met vierende mensen die champagne drinken en druiven eten om 12 uur.

Verder is het de gewoonte om de kleur van je ondergoed af te stemmen op je wensen voor het komende jaar. Iedere kleur heeft zo zijn betekenis:

  • Rood: de symbolische kleur voor verlangen en passie in het volgende jaar
  • Blauw: voor rust, maar staat ook voor succes in nieuwe projecten
  • Groen: staat voor gezondheid, hoop en evenwicht
  • Paars: betekent welvaart en verandering
  • Wit: deze kleur staat symbool voor zuiverheid en vernieuwing, de belofte van een nieuw begin

Welke kleur je ook kiest, ik hoop dat al jullie dromen en wensen uitkomen. Dan rest me verder niets anders dan jullie alvast een heerlijke Oudejaarsavond te wensen. 

Veel gezondheid, geluk en voorspoed voor 2024! 

¡Hasta Pronto! 

P.S. Vergeet niet om je aan te melden voor de Nieuwsbrief, zodat je ook in 2024 op de hoogte blijft van alles wat er zo op Tenerife gebeurd!

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

fr_FR