TENERIFE INSIDER TIPS

Halloween in Tenerife

Halloween in Tenerife

Samensmelting van Culturen

Halloween in Tenerife is een fascinerende viering waarbij verschillende culturen en tradities samenkomen. Deze unieke mix van oude heidense rituelen, katholieke feestdagen en lokale Canarische gebruiken maakt het een fascinerend evenement.

Maar waar ligt de oorsprong eigenlijk? Dat is moeilijk te zeggen, want in vrijwel iedere cultuur over de wereld bestaat er wel een variant.

Een ding hebben al deze herdenkingsfeesten wel gemeen: er wordt geloofd dat op de dag van het feest gestorvenen tijdelijk terugkeren uit het rijk der doden.

Los Finados

In de Canarische eilanden viert men tussen 31 oktober en 2 november Los Finados (de Overledenen).

Families trekken massaal naar de begraafplaatsen om kaarsen neer te zetten, bloemen te leggen, graven schoon te maken en herinneringen op te halen aan overleden familie of vrienden.

Hoewel de gedachte aan gestorven geliefden een verdrietig onderwerp is, ligt de nadruk bij Los Finados toch bij het vieren van het leven. Onder het genot van zoete wijn en lekkernijen zoals gepofte kastanjes, amandelen en vijgen, worden mooie herinneringen en anekdotes opgehaald. Zo zijn de overleden vrienden en familie, al is het in gedachte, weer even onder ons.

Kastanjes - Los Finados

Trick or Treat op z´n Canarisch

Niet geheel anders dan de huidige, gecommercialiseerde variant van Halloween, is het bij de Canarische cultuur de gewoonte dat kinderen met mandjes bij buren langsgaan met de vraag “¿Hay Santitos?” Oftewel, “Zijn er Heiligen?” Als dit bevestigend wordt beantwoord, ontvangen de kinderen zoetigheid.

Begraafplaatsen op Tenerife

Nu we toch even bij het onderwerp begraafplaatsen stilstaan, vraag je je misschien af hoe die eruitzien op Tenerife.

Omdat de bodem van Tenerife vooral uit harde rots bestaat, is het op veel plaatsen niet mogelijk om overledenen in de grond te begraven. Daarom vind je op de meeste begraafplaatsen een soort opstapeling van niches, wat een beetje aan een miniatuur flatgebouw doet denken. De grafkist wordt in de niche geschoven en deze wordt dan dichtgemetseld. 

Begraafplaats van Arona
Begraafplaats van Arona

Dit brengt ons tot het einde van deze griezelige ontdekkingstocht vanuit het zonnige en vrolijke Tenerife.

Happy Halloween en ¡Hasta Pronto!

En…niet vergeten je aan te melden voor de Nieuwsbrief, zodat je altijd op de hoogte blijft!

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

fr_FR