TENERIFE INSIDER TIPS

De vreugdevuren van de Sint Jansnacht. Foto van een vreugdevuur op het strand.

De vreugdevuren van de Sint Jansnacht

Op 23 juni, kort na zonsondergang, worden overal waar het maar kan op Tenerife vreugdevuren ontstoken. Teken dat de jaarlijkse Noche de San Juan van start is gegaan. Dit is de vooravond van de herdenking van de geboortedag van Johannes de Doper, San Juan in het Spaans.

Overigens is de traditie van de Sint Jansnacht niet beperkt tot Tenerife: over de hele wereld zijn er tal van feesten en gebruiken om deze bijzondere nacht te vieren. Dat dit ongeveer samenvalt met de zonnewende (kortste nacht van het jaar, 21 juni) is niet zo vreemd. Oude heidense gebruiken en religie gaan hand in hand in deze betoverende nacht.

Vuur,  water en magische rituelen

De belangrijkste elementen tijdens de Noche de San Juan zijn vuur en water. Het vuur staat symbool om alles wat slecht is te verbranden. Zo bestaat er het ritueel om dingen, die je los wilt laten, op een papiertje te schrijven en aan de vlammen toe te vertrouwen. En natuurlijk is de  avond niet compleet als je niet minstens één keer over het vreugdevuur bent  gesprongen. Het zou ook geluk brengen om een oneven aantal keren over het vuur te springen.

Daar we op ons prachtige eilandje omringd zijn door water, vinden veel van deze vreugdevuren meestal plaats op het strand, zodat je je daarna kunt ‘reinigen’ in de Atlantische Oceaan om de negatieve energie van je af te spoelen.

Je mag natuurlijk ook zelf een ritueel bedenken. Hoofdzaak is dat je er een leuke avond van maakt!

Waar kan ik meedoen?

Als je zelf een hoguera, oftewel vreugdevuur, wilt organiseren, dan dien je dit officieel aan te vragen in de gemeente waar je woont of logeert. Voor de Gemeente Adeje vind je hier de link voor een aanmeldingsformulier. Zorg dat je de bijbehorende veiligheidsmaatregelen goed in acht neemt.

Mocht het je toch teveel gedoe zijn om een toestemming aan te vragen, dan kan je natuurlijk ook gewoon op de bonnefooi langs de boulevard wandelen en je aansluiten bij een groep. Als je het aardig vraagt (en misschien een koude sixpack bier meebrengt om te delen) zullen ze je zeker over hun vuurtje laten springen. Insider tip is onder andere het strand van Playa de la Enramada in Costa Adeje.

Veel plezier en ¡Hasta pronto!

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

fr_FR