TENERIFE INSIDER TIPS

De amandelbloesem van Santiago del Teide. Foto close-up van een amandelbloesem.

De amandelbloesem van Santiago del Teide

Elk jaar is het weer een betoverend schouwspel: de amandelbloesem van Santiago del Teide. Gelegen op een hoogte van 930 meter is dit pittoreske dorpje het hele jaar door een bezoek waard, met zijn charmante kerk, karakteristieke restaurantjes en talloze prachtige wandelpaden in en rondom de omgeving.

Van eind januari tot begin maart staan er in deze gemeente honderden amandelbomen in bloei. Overigens beperkt dit spektakel zich niet tot Santiago del Teide; ook op andere plekken op het eiland, zoals rondom Vilaflor, vind je deze prachtige bloesem.

Amandelteelt

Deze bomen dienen niet alleen ter decoratie. Niet zo lang geleden vormde de amandelteelt een belangrijke inkomstenbron. De boom gedijt uitstekend op de Canarische Eilanden (vooral La Palma, Tenerife en Gran Canaria) omdat hij weinig water nodig heeft, wat hem tot de ideale fruitboom maakt voor de drogere gebieden van het eiland. 

Wist je overigens dat Spanje wereldwijd op de tweede plaats staat wat betreft amandelproductie? Hoewel het merendeel op het vasteland van Spanje wordt geteeld, vinden ook de amandelen van de Canarische Eilanden gretig aftrek, vooral op de Eilanden zelf. 

Het is dan ook niet verrassend dat amandelen een veelvoorkomend ingrediënt zijn in de Canarische keuken. Heb je ooit Bienmesabe geproefd? Dit heerlijke dessert, op basis van onder andere eigeel, honing en amandelen, is om je vingers bij af te likken! De naam betekent overigens ‘het smaakt me goed’. Zeker de moeite waard om te proberen!

Bienmesabe

En dan nu…de wandelschoenen aan! 

Er is maar één manier om de prachtige amandelbloesem van dichtbij te gaan bekijken, en dat is te voet. Dit kan zowel georganiseerd, in groepsverband, als individueel.

Georganiseerde wandeling

 • Mocht je je voor een georganiseerde wandeling willen aanmelden, dan kan dat bij het excursiebedrijf El Cardon, die ook dit jaar weer de officiële wandelingen die de gemeente Santiago del Teide verzorgt tussen 2 en 25 februari 2024.
 • Vertrek is vanaf de Plaza de Santiago del Teide en kost slechts 5€ per persoon (volwassen en kinderen betalen dezelfde prijs). Het aantal plaatsen is beperkt dus reserveer op tijd. Klik op de poster voor een directe link naar de reserveringspaging van El Cardon.
 • Hou er rekening mee dat de begeleiding enkel in het Spaans is, hoewel dat geen echte belemmering zou moeten zijn. Inclusief in de prijs is de gids, een verzekering en het transport vanaf het eindpunt terug naar het startpunt. Voor 5 € p.p. is dat natuurlijk een koopje. Gelieve wel je eigen picknick mee te nemen!

Individuele wandeling

Hoewel zo’n groep natuurlijk z’n voordelen heeft, kan ik me goed voorstellen dat er veel mensen zijn die liever op eigen houtje dit natuurspektakel willen beleven. Niets evenaart de rust van een vroege ochtendwandeling, omringd door enkel het gefluit van vogels en het zachte ritselen van bloesemblaadjes in de wind. Hier zijn enkele waardevolle insider tips:

 • Ga op een weekdag. In het weekend is het tijdens het bloesemseizoen vaak een stuk drukker.
 • Plan je wandeling zo vroeg mogelijk. Niet alleen vanwege de rust tijdens het wandelen, maar ook i.v.m. het beperkt aantal parkeerplaatsen. Overigens is Santiago del Teide ook goed bereikbaar met het openbaar vervoer, zowel vanaf het noorden als vanaf het zuiden van het eiland. Mocht je nog twijfels hebben over hoe het bus systeem werkt op Tenerife, neem dan zeker even een kijkje in het hoofdstuk Openbaar Vervoer.
 • Ook al ben je een ervaren wandelaar, kijk toch even op deze checklist:  
  • schoenen met een profiel 
  • wandelstok 
  • petje of hoed met zonneklep (essentieel bij de opgaande zon) 
  • genoeg water 
  • energiereep of stuk fruit 
  • verschillende laagjes kleding. Zeker als je vroeg vertrekt, kan het nog bitterkoud zijn, dan zijn lange broek en windjack geen overbodige luxe. In de loop van de wandeling stijgen de temperaturen en kun je onderweg de kleding laagje voor laagje ‘afpellen’ 
  • zonnebrandcrème.  
  • fotocamera! 

Aanbevolen Route

Er zijn verschillende routes om de amandelbloesem te zien. De ‘officiële’ is die van Santiago del Teide tot aan het hoger gelegen Arguayo. Een pittige wandeling van ongeveer 9 kilometers, en geen rondwandeling. Mijn persoonlijke favorieten wijken hier een beetje van af. Voor de liefhebbers, heb ik de routes opgetekend in onderstaande routeplanners. Klik op de kaart voor een volledige beschrijving van de route.

Veel plezier, blijf gezond en…¡Hasta Pronto!

Vergeet niet je aan te melden voor de Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en insider tips!

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

fr_FR