TENERIFE INSIDER TIPS

Cochinilleluizen op het menu in Tenerife

Cochenilleluizen op het menu in Tenerife?  

Afgelopen week heeft het Canarische Parlement een voorstel ingediend bij de EFSA (Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid) om cochenille als levensmiddel te erkennen.

In een podcast van de Spaanse radiozender Cope verklaart Nayra Alemán, de PSOE-afgevaardigde van het Canarische Parlement, dat het inderdaad de bedoeling is dat deze luizen straks echt op het menu komen te staan.

Wat was dat ook alweer, cochenille? 

De cochenilleluis komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en Mexico, waar de Azteken en de Maya’s al gretig gebruikmaakten van de prachtige roodachtige kleurstof die dit insect oplevert, beter bekend als karmijn. Karmijn is een natuurlijke kleurstof die als nummer E120 veel levensmiddelen van een kleurtje voorziet.

Denk daarbij aan geglazuurde donuts, Campari, rode lippenstift en aardbeien-yogurt. De roze kleur van jouw favoriete yogurt heeft dus niks met aardbeien te maken, maar is – indien E120 op de verpakking staat – afkomstig van fijngestampte cactusluizen.

Cochenille op de Canarische Eilanden 

In de 2e helft van de 19e eeuw werd cochenille-teelt op de Canarische Eilanden geïntroduceerd, in de hoop de toen heersende landbouwcrisis op te vangen. Dit viel samen met de opkomst van de textielindustrie in Europa, waarbij er enorme vraag was naar de kleurstof karmijn. Hierdoor steeg de waarde van gedroogde cochenille zodanig, dat het soms zelfs als betaalmiddel werd gebruikt.

Helaas kwam aan deze goudmijn een einde toen synthetische kleurstof werd uitgevonden. Vanaf dat moment namen bananen en tomaten het over als het belangrijkste Canarische exportproduct. 

Hoe moet ik me zo’n luizenteelt voorstellen? 

De cochenille leeft voornamelijk op de bladen van de vijgcactus (Opuntia ficus-indica). De luizen worden met een speciale lepel van de cactusvijg geschept en vervolgens zongedroogd in daarvoor bestemde bakken. De nog levende cochenille wordt terug uitgezet in de plantage om als kweek te dienen.

De overgebleven cochenille wordt na het drogen met behulp van een zeef schoongemaakt en gesorteerd. Hierna wordt het verwerkt tot kleurstof, geschikt voor het kleuren van drankjes, voedsel, cosmetica en textiel.

Mileuvriendelijke inkomstenbron 

Het voorstel van het Canarische Parlement zal de cochenille ongetwijfeld weer in de schijnwerpers zetten. Of we straks echt een bordje geprakte cactusluizen voorgeschoteld krijgen lijkt me sterk, maar het is wellicht niet verkeerd dat de cochenille-teelt nieuw leven wordt ingeblazen. 

De vijgcactus, waarop de cochenille leeft, heeft zeer weinig water nodig. Bovendien absorbeert de cactus CO2 en de gedroogde bladen zijn uitstekend geschikt als biobrandstof. De cactusvijg is een geliefde vrucht op de Canarische Eilanden, is zeer sappig en zoet van smaak en zit boordevol vitaminen. Verder kunnen de bladen van deze cactus als groente worden gegeten. Komt daarbij nog de teelt van de veelgevraagde natuurlijke kleurstof karmijn, dan biedt dat interessante mogelijkheden.

Tot zover weer wat over de lokale cultuur. Blijf gezond en…

¡Hasta Pronto! 

Vergeet niet je aan te melden voor de nieuwsbrief, voor alle laatste nieuwtjes!

2 réflexions sur “Cochenilleluizen op het menu in Tenerife?  ”

    1. Vielen herzlichen Dank für dein liebes Feedback! Es freut mich sehr, dass dir der Beitrag gefallen hat und dass du ihn als interessant und lehrreich empfunden hast. Vielen Dank nochmals für deine Unterstützung!💖

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

fr_FR