TENERIFE INSIDER TIPS

Brand teistert Tenerife. Satelietfoto Tenerife met de rookpluimen van de brand.

Bosbrand teistert Tenerife 

Het recente nieuws heeft wereldwijd aandacht getrokken: na eerdere branden in Griekenland, Hawaii en La Palma wordt nu ook Tenerife geconfronteerd met een verwoestende bosbrand

De brand, vermoedelijk ontstaan op de avond van 15 augustus nabij Arafo in het noordoosten van Tenerife, heeft inmiddels meer dan 2.600 hectare grond verwoest binnen een omtrek van 31 kilometer. Zes gemeenten in het noorden zijn inmiddels getroffen, waaronder Arafo, Candelaria, Santa Úrsula, La Matanza, El Rosario en La Orotava. 

Helikopters en blusvliegtuigen zijn ingezet om het vuur vanuit de lucht te bestrijden, terwijl grondploegen zich een weg banen door dichtbeboste bergflanken om het vuur onder controle te krijgen. Evacuaties van bedreigde gebieden zijn in gang gezet om de veiligheid van de bewoners te waarborgen. 

Het aantal geëvacueerden is inmiddels gestegen tot ongeveer 7.600 personen, en er bestaat de mogelijkheid dat dit aantal nog verder zal toenemen. Voor degenen die geen onderdak kunnen vinden bij familie of vrienden, worden verschillende sportcomplexen beschikbaar gesteld, zoals Punta Larga in de gemeente Candelaria en het sportcomplex van La Orotava, Pabellón Quiquirá. 

Fernando Clavijo, de president van de Canarische Eilanden, benadrukt dat de brandbestrijdingsinspanningen effectief zijn, maar dat ongunstige weersomstandigheden de operaties bemoeilijken. Deze brand wordt beschouwd als het meest complexe incident van de afgelopen 40 jaar. 

Impact op het toerisme 

Ondertussen stromen de berichten binnen. De thuisblijvers zijn bezorgd om familie en vrienden die vakantie vieren op Tenerife (of er wonen). Internationale media berichten, al dan niet met sensationele krantenkop, over de allesverwoestende brand, waardoor ook wij worden overspoeld met telefoontjes van ongeruste familieleden. 

Vooral voor degenen die minder bekend zijn met de geografische ligging van de getroffen gebieden op het eiland kan dit verontrustend zijn.  

Waarschijnlijk worden veel touroperators overstroomd met vragen: “Moeten wij ook geëvacueerd worden? Is er een noodplan? Kunnen we nog wel veilig naar huis vliegen?” 

Belangrijk om te weten is dat de toeristische gebieden ver buiten het bereik van het vuur liggen en normaal functioneren. Er is dus geen reden tot paniek als je momenteel op vakantie bent op Tenerife. Of op het punt staat naar Tenerife te reizen. 

Houd er wel rekening mee dat tot nader order alle toegangswegen naar het Parque Nacional del Teide zijn gesloten. Deze maatregel is niet alleen uit veiligheidsoverweging, maar ook om de lopende reddingswerkzaamheden niet te hinderen. 

Een oproep aan alle lezers die momenteel op Tenerife vakantie vieren: volg de instructies van de lokale autoriteiten op. Werk waar mogelijk mee zodat hulpverleners deze ramp snel onder controle krijgen. 

Verder kun je gewoon blijven genieten van je vakantie. Blijf via betrouwbare bronnen op de hoogte. Een goede bron is de lokale pers, zoals Diario de Avisos. Laat je in ieder geval niet opjutten door sensatiekoppen van sommige internationale media. 

We hopen dat het vuur snel onder controle is en dat de geëvacueerden veilig kunnen terugkeren naar huis. 

 Blijf veilig en ¡Hasta Pronto!   

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

fr_FR