TENERIFE INSIDER TIPS

Beleef het Carnaval op Tenerfe! Foto van Carnavalsdanseressen.

Beleef het Carnaval op Tenerife!

Na het Carnaval de Río de Janeiro is het Carnaval van Santa Cruz de Tenerife het op één na grootste ter wereld, met zijn eigen cultuur en tradities.

Net als in Brazilië kun je in Tenerife rekenen op veren, pluimen, exotische dansers en opzwepende latino muziek, met zo’n 400.000 vrolijke feestvierders die door de straten van Santa Cruz dansen. 

Voorbereiding & Carnavalsthema 

De voorbereiding begint al vroeg. Vanaf april mogen inwoners online stemmen voor het Carnavalsthema. Dit jaar is het thema ‘La Televisión‘ (Televisie) gekozen. Niet alleen is de versiering in de stad aangepast aan het thema, maar biedt ook inspiratie voor Carnavalsverkleding.

Verkiezing van de Murgas en Koningin 

Voorafgegaan aan de grote optocht en straatfeesten zijn er de verkiezingen voor beste Murga-band en natuurlijk de Koningin van het Carnaval. Murgas zijn muziekbands die satirische liedjes zingen in clownachtige kostuums.  

Tijdens de verkiezingen van Reina de Carnaval, wedijveren de mooiste dames van het eiland om de felbegeerde kroon. Hierbij gaat het niet alleen om schoonheid, maar ook om de ontwerpen van de prachtige kostuums. Deze kostuums wegen tot wel 200 kilo, en zijn meestal voorzien van verborgen wieltjes onder het kostuum zodat de kandidaten elegant over het podium kunnen schrijden.

De belangrijkste datums op een rij: 

Mocht je toevallig op Tenerife zijn tijdens de Carnavalsdagen, dan moet je dit echt een keer meebeleven. Daarom hier de belangrijkste datums op een rij: 

  • Vrijdag 9 februari 2024 om 20:00 uur: de aankondigings-optocht. Hierin wordt dat pas verkozen koningin en haar gevolg gepresenteerd en is het een groot feest van glitter, pluimen en opzwepende muziek. Na de optocht gaat het straatfeest dan door tot in de vroege uurtjes.
  • Zaterdag 10 februari 2024: From Dusk till Dawn’…heel de nacht dansen dus. Dit is, naast de maandag, meestal de drukste avond.
  • Zondag 11 februari 2024 vanaf 13:00 uur: het Dag Carnaval.
  • Maandag 12 febrari 2024: Net als de zaterdag is dit ook weer een feest dat van zonsondergang tot zonsopgang doorgaat.
  • Dinsdag 13 februari 2024 vanaf 13:00 uur: de Grote Optocht. Moet je minimaal een keer in je leven gezien hebben!
  • Woensdag 14 februari 2024 vanaf 22:00 uur: Entierro de la Sardina. waarbij een gigantische sardine symbolisch wordt verbrand om het einde van het feest aan te duiden.

Hoe moet ik me zo’n Carnaval voorstellen?

Er staan verschillende podia verspreid door de stad, dus keuze te over. Overal is er wel muziek, staan er straattentjes waar je wat kunt eten en drinken en wordt er onophoudelijk gedanst. Het is gewoon één groot straatfeest. Misschien niet onbelangrijk: ook aan mobiele toiletten ontbreekt het niet.

Guiness World Record

Santa Cruz de Tenerife houdt het Guiness World Record voor het grootstse aantal mensen tijdens openlucht dansen, 250.000 in totaal. Dit record dateert van 1987 en destijds stond de glorieuze Cubaanse zangeres Celia Cruz op het podium.

In 2019 verbrak de hoofdstad zijn eigen record tijdens het optreden van de Domenicaanse Juan Luis Guerra met maar liefst 400.000 feestvierders.

Waar moet ik op letten als ik mee wil doen met het Carnaval? 

  • Blend in. Je komt naar één van de grootste Carnavals ter wereld, en dan is toch wel het minimum dat je verkleed bent. In de ‘Euro-Bazaars’ op het eiland kan je voor een leuk prijsje een kostuum, pruik en rare hoedjes kopen. Hoe gekker hoe leuker.
  • Blijf alert. Hoewel het in principe veilig is in het centrum, is het aan te raden toch alert te blijven. Neem alleen wat cash mee. Op de meeste plaatsen is het, ondanks de enorme drukte, gezellig en gemoedelijk, maar ik raad toch aan vooral in het centrum te blijven. Mijn persoonlijke favoriete dansplekken zijn Plaza de España en Plaza del Príncipe de Asturias. Ook is Plaza Weyler doorgaans leuk, maar dit jaar is het gedeeltelijk afgezet met hekken in verband met bouwwerkzaamheden, dus dat kan wat dringen worden daar.
  • Vervoer. Laat de auto liever thuis, want met parkeren wordt het moeilijk. Gelukkig heeft de busmaatschappij Titsa weer extra busdiensten ingezet zodat je dag en nacht van en naar de hoofdstad kunt reizen.

Carnaval, Carnaval en nog eens Carnaval! 

Overigens is dit niet het enige Carnaval op het eiland. Ook zeer populair is het Carnaval van Puerto de la Cruz, Los Cristianos en Los Gigantes. Klik op de respectievelijke stad voor een link naar het volledige programma ter plaatse.

Heel veel plezier en ¡Hasta Pronto!

Vergeet niet je aan te melden voor de Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en insider tips! 

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

fr_FR