Tenerife Insider Tips

Insecten op Tenerife

Insecten op Tenerife. Foto van gele bloem met verschillende soorten insecten.

Op deze pagina een kort overzicht van de meest bekende (en soms onterecht gevreesde) insecten op Tenerife. 

Wespen en Muggen

Zomer staat in veel landen vaak gelijk aan een verhoogd aantal – niet erg welkome – insecten. Is het eindelijk terrasjesweer, dan kan je dikwijls nog niet rustig van je drankje genieten wegens agressieve wespen. Wesp op flessenrandEn lekker zonder deken slapen wordt vaak onmogelijk gemaakt door zoemende muggen. Het hoort er nou eenmaal bij.

Maar hoe zit dat op Tenerife. Want daar is het toch altijd zomer? 

Goed nieuws voor wie geen fan is van bovenstaande vliegende stoorfactoren. Want hoewel wespen en muggen wel degelijk voorkomen op het eiland, geven ze, door hun relatief geringe aantal, weinig tot geen overlast. Geen hysterisch arm-gezwaai om wespen weg te jagen als je gezellig van je sangria zit te genieten dus.

Muggen zul je ook niet vaak aantreffen, of toch weinig in de slaapkamer. In gebieden waar regelmatig bewaterd wordt (denk aan toeristencomplexen met grote tuinen) komen ze af en toe wel voor. Dan is het raadzaam, als je ’s avonds zit te genieten op je terras, je even in te smeren met een gewone anti-muggen spray. Deze is verkrijgbaar in bijna iedere de supermarkt. Een spray met DEET, zoals in de tropen, is niet nodig.

Insecten: kakkerlak

Kakkerlak

Vooral tegen de schemering komen deze 6-potigen vanuit alle hoeken en gaten tevoorschijn. Of zo lijkt het toch. Het is even schrikken als er plotseling juist een voor je voeten voorbijsprint.

Leuk is het niet, maar deze – aan bidsprinkhanen verwante – insecten zijn in principe vrij ongevaarlijk. Dat wil zeggen dat ze niet steken of bijten. Ze zullen een mens dus nooit ‘aanvallen’. Vies zijn ze natuurlijk wel. Maar er is geen reden tot paniek.

In je hotelkamer of vakantiehuis zul je zelden een kakkerlak aantreffen. Bij wet is de horeca  verplicht een ontsmettingsbedrijf in te huren voor regelmatige controle en ontsmetting.

Mocht het dan toch voorkomen dat er een kakkerlak in je hotelkamer rondtrippelt, dan is het probleem vrij snel opgelost met een zogenaamde ‘kakkerlak-spray’. Deze is in de supermarkten te koop. Of even de receptie van je accommodatie inlichten, die hebben vaak een spray staan die je dan kunt lenen. In de wat betere hotels zal er waarschijnlijk zelfs een personeelslid naar de kamer komen om de ongewenste indringer te verwijderen.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is de (grote) kakkerlak geen teken van gebrek aan hygiëne.

Ander fabeltje is, dat je de kakkerlak niet dood mag trappen, omdat je dan ‘via je schoen de eitjes mee naar huis kunt nemen’. Je kunt een kakkerlak dus gewoon doodtrappen (hoewel ik er zelf de voorkeur aan geef ze een flinke spray behandeling te geven… het geluid van een geplette kakkerlak ontneemt me de eetlust). Sommige kakkerlakken kunnen eitjes bij zich dragen. Die zijn met het blote oog te zien en lijken ietwat op kleine boontjes. Je kunt de platgetrapte kakkerlak en eitjes gewoon met een stukje WC-papier oprapen en in het toilet wegspoelen.

Mieren

Wat vaker voorkomt in zowel huizen als vakantie accommodaties zijn miertjes. De mierensoort Monomorium pharaonis (Faraomier) is met zijn 1,5 mm in vergelijking met de Lasius niger (zwarte tuinmier) – die toch gemiddeld 5 mm groot  is – echt piepklein. Het is vooral de faraomier die vaak tot plaag wordt binnenshuis.Mieren die een stuk suiker eten

Ze zijn weliswaar volledig ongevaarlijk, maar natuurlijk horen ze niet in keukenkastjes thuis. Het is dus belangrijk om geen eten open en bloot te laten liggen.

Spinnen

Met stip op één, mijn meest gevreesde insect. Maar daarin ben ik waarschijnlijk niet alleen. Een 5 cm lange kakkerlak pak ik – bij wijze van spreke – met de hand op als het moet. En bij een onschuldig spinnetje van 0.5 cm schreeuw ik moord en brand. Arachnofobie, tja, wat doe je er aan.

In ieder geval komen er dus wel spinnen voor op het eiland, maar die zul je niet vaak in huis aantreffen. Ik ben geen expert op het gebied, maar heb een interessant stukje gevonden van een eloquente mede-blogger, dus als je wat meer over de spin-soorten wilt lezen dan kun je zijn stukje hier vinden.

Bijenzwerm in boom

Bijen & Hommels

Om het stukje af te sluiten met een insectenfamilie waar ik groot respect voor heb: de Apidae. Daartoe behoren onder andere de honingbij en de hommel. Een beschermde insectensoort, en met recht. Hoewel ieder insect natuurlijk belangrijk is voor het ecosysteem, is bijvoorbeeld de bij essentieel voor de bestuiving van 75 % van de bloemen en planten. Ze produceren niet alleen honing, maar ze zorgen ook dat er jaarlijks heerlijk fruit groeit op onze zonovergoten berghellingen.

Er is overigens een veelvoud aan honing op het eiland, waarvan veel soorten afkomstig zijn van endemische bloemen, zoals de Tajinaste. Helaas bestaat er geen Nederlandstalige variant van de Wikipedia over Honing uit Tenerife, dus ik ben zo vrij geweest deze, zeer interessante, Spaanse Wikipedia pagina via Google Translator hier te vertalen.

Het is mij persoonlijk als eens overkomen: plotseling landt er een bijenkoningin op een niet al te voordelige plek (bij ons thuis was dat in een lantaarn juist voor de deur, waardoor we tijdelijk niet naar buiten konden). In korte tijd wordt de bijenkoningin bedekt door de rest van de zwerm. In zo’n geval geen insectenspray pakken, maar even het noodnummer – 112 – bellen. Die sturen dan een imker die de koningin weghaalt (waarna de rest van de zwerm braaf volgt). Dus zeker niet doodslaan of sprayen. 

nl_NL