TENERIFE INSIDER TIPS

Insecten op Tenerife

Insecten op Tenerife. Foto van gele bloem met verschillende soorten insecten.

Op deze pagina een kort overzicht van de meest bekende (en soms onterecht gevreesde) insecten op Tenerife. 

Wespen en Muggen

Zomer staat in veel landen vaak gelijk aan een verhoogd aantal – niet erg welkome – insecten. Is het eindelijk terrasjesweer, dan kan je dikwijls nog niet rustig van je drankje genieten wegens agressieve wespen. Wesp op flessenrandEn lekker zonder deken slapen wordt vaak onmogelijk gemaakt door zoemende muggen. Het hoort er nou eenmaal bij.

Maar hoe zit dat op Tenerife. Want daar is het toch altijd zomer? 

Goed nieuws voor wie geen fan is van bovenstaande vliegende stoorfactoren. Want hoewel wespen en muggen wel degelijk voorkomen op het eiland, geven ze, door hun relatief geringe aantal, weinig tot geen overlast. Geen hysterisch arm-gezwaai om wespen weg te jagen als je gezellig van je sangria zit te genieten dus.

Muggen zul je ook niet vaak aantreffen, of toch weinig in de slaapkamer. In gebieden waar regelmatig bewaterd wordt (denk aan toeristencomplexen met grote tuinen) komen ze af en toe wel voor. Dan is het raadzaam, als je ’s avonds zit te genieten op je terras, je even in te smeren met een gewone anti-muggen spray. Deze is verkrijgbaar in bijna iedere de supermarkt. Een spray met DEET, zoals in de tropen, is niet nodig.

Kakkerlak

Vooral tegen de schemering komen deze 6-potigen vanuit alle hoeken en gaten tevoorschijn. Of zo lijkt het toch. Het is even schrikken als er plotseling juist een voor je voeten voorbijsprint.

Insecten: kakkerlak

Leuk is het niet, maar deze – aan bidsprinkhanen verwante – insecten zijn in principe vrij ongevaarlijk. Dat wil zeggen dat ze niet steken of bijten. Ze zullen een mens dus nooit ‘aanvallen’. Vies zijn ze natuurlijk wel. Maar er is geen reden tot paniek.

In je hotelkamer of vakantiehuis zul je zelden een kakkerlak aantreffen. Bij wet is de horeca  verplicht een ontsmettingsbedrijf in te huren voor regelmatige controle en ontsmetting.

Mocht het dan toch voorkomen dat er een kakkerlak in je hotelkamer rondtrippelt, dan is het probleem vrij snel opgelost met een zogenaamde ‘kakkerlak-spray’. Deze is in de supermarkten te koop. Of even de receptie van je accommodatie inlichten, die hebben vaak een spray staan die je dan kunt lenen. In de wat betere hotels zal er waarschijnlijk zelfs een personeelslid naar de kamer komen om de ongewenste indringer te verwijderen.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is de (grote) kakkerlak geen teken van gebrek aan hygiëne.

Ander fabeltje is, dat je de kakkerlak niet dood mag trappen, omdat je dan ‘via je schoen de eitjes mee naar huis kunt nemen’. Je kunt een kakkerlak dus gewoon doodtrappen (hoewel ik er zelf de voorkeur aan geef ze een flinke spray behandeling te geven… het geluid van een geplette kakkerlak ontneemt me de eetlust). Sommige kakkerlakken kunnen eitjes bij zich dragen. Die zijn met het blote oog te zien en lijken ietwat op kleine boontjes. Je kunt de platgetrapte kakkerlak en eitjes gewoon met een stukje WC-papier oprapen en in het toilet wegspoelen.

Mieren

Wat vaker voorkomt in zowel huizen als vakantie accommodaties zijn miertjes. De mierensoort Monomorium pharaonis (Faraomier) is met zijn 1,5 mm in vergelijking met de Lasius niger (zwarte tuinmier) – die toch gemiddeld 5 mm groot  is – echt piepklein. Het is vooral de faraomier die vaak tot plaag wordt binnenshuis.Mieren die een stuk suiker eten

Ze zijn weliswaar volledig ongevaarlijk, maar natuurlijk horen ze niet in keukenkastjes thuis. Het is dus belangrijk om geen eten open en bloot te laten liggen.

Spinnen

Met stip op één, mijn meest gevreesde insect. Maar daarin ben ik waarschijnlijk niet alleen. Een 5 cm lange kakkerlak pak ik – bij wijze van spreke – met de hand op als het moet. En bij een onschuldig spinnetje van 0.5 cm schreeuw ik moord en brand. Arachnofobie, tja, wat doe je eraan.

Latrodectus tredecimguttatus.

Op de Canarische Eilanden zijn er twee soorten spinnen die, hoewel niet dodelijk, als gevaarlijk voor de mens worden beschouwd. Het zijn de Latrodectus tredecimguttatus – ook bekend als de Europese zwarte weduwe – en de Loxosceles rufescens, uit de familie der vioolspinnen. Deze zul je echter niet snel in bewoonde gebieden aantreffen.

Let op: Voor gedetailleerde informatie over specifieke spinnensoorten op het eiland, is het handig om een lokale expert of gids te raadplegen.

Bijen & Hommels

En dan is er nog een insectenfamilie waar ik groot respect voor heb: de Apidae.  Daartoe behoren onder andere de honingbij en de hommel, een terecht beschermde soort. Hoewel elk insect belangrijk is voor het ecosysteem, is de bij bijvoorbeeld essentieel voor de bestuiving van 75% van de bloemen en planten. Bijenzwerm in boomZe produceren niet alleen honing maar dragen ook bij aan de groei van heerlijk fruit op onze zonovergoten berghellingen.

Op het eiland is er een overvloed aan honing, waarvan veel soorten afkomstig zijn van endemische bloemen zoals de Tajinaste.

Het kan voorkomen dat een zwerm bijen neerstrijkt op een niet al te gunstige plek, zoals je balkon. Het belangrijkste is om niet in paniek te raken en zeker geen insectenspray te gebruiken om ze weg te jagen. Het enige wat je hoeft te doen, is het noodnummer – 112 – bellen. Via deze dienst wordt er dan een imker gestuurd die het bijenvolkje meeneemt en op een veilige plaats uitzet.

nl_NL