TENERIFE INSIDER TIPS

Tabaiba

Tabaiba is overvloedig aanwezig langs de kust van het eiland. De lage struik lijkt op het eerste oog enigzins dor, maar als je de plant van dichtbij bekijkt zie je een kleine bloemkern tussen de groene blaadjes. Deze bloemen ontwikkelen zich precies in het midden van de bladeren waar ze uiteindelijk een bolvormige vrucht vormen.

Tabaiba sap

De tak van de struik bevat – zoals bij de meeste planten van de wolfsmelkfamilie – een stroperig wit sap, die bij blootstelling aan hitte stolt en een rubberachtige massa achterlaat die makkelijk te bewerken is. De ontstane latex speelde  een belangrijke rol in de geschiedenis van het eiland. Afhankelijk van de soort, diende het onder andere als medicijn, lijm en zelfs kauwgum!

Zo is bijvoorbeeld het sap van de Tabaiba Dulce (Euphorbia balsamifera) niet giftig, en helpt verzachtend bij wratten en likdoorns. Het werd door de vroegere eilandbewoners, in zijn gedroogde vorm, als een soort tandreinigende kauwgum gebruikt. In de jaren 50 van de vorige eeuw werd het sap industrieel tot kauwgum verwerkt  en was jarenlang een populair snoepgoed in heel Spanje, onder de naam Chicle Tabay.

  • Leuk weetje: Het Spaanse woord voor kauwgum, chicle, dateert uit de Maya- en Aztekencultuur, die onder andere het sap van de gomboom gebruikten als kauwgum, sicte of ook wel tzictli genaamd. Na de Spaanse verovering werd dit woord in het Spaans verbasterd naar chicle.

Tabaiba Amarga

De Guanches gebruikte het giftige sap van de Tabaiba Amarga (Euphorbia lamarckii) voor een speciale vistechniek, het zogenaamde embarbascar.Embarbascar. Guanche die vis vangt

Tussen vloed en eb werd het terugtrekkende water afgedamd waardoor zich ondiepe plassen (charcos) vormden. Na het toevoegen van een kleine hoeveelheid verdovend Tabaiba-sap in het water, werden de in de charcos achtergebleven vissen verdoofd en konden zo gemakkelijk met de hand gevangen worden.

Erosie

Het is niet aan te raden zelf te experimenteren met Tabaiba sappen. Hoewel de tabaiba dulce vrij makkelijk te herkennen is (hij heeft maar één bloem, in tegenstelling tot de andere soorten) kan het behoorlijk branden als je bijvoorbeeld een druppel van het sap in je oog krijgt.

Afgezien daarvan, heeft de Tabaiba een belangrijke functie, namelijk om erosie tegengaan. In een gebied waar niet veel bomen kunnen groeien, is dit soort vegetatie van enorm belang.

nl_NL