Neerslag op ‘de Witte Berg’
Deze week deed Tenerife zijn naam weer alle eer aan. De naam van ons mooie eilandje betekent in de oude taal der Guanches namelijk zoiets als Berg met Sneeuw or Witte Berg.
Door de krachtige neerslag afgelopen week, is de top van onze majestueuze vulkaan Teide versierd met een witte laag. Want ja, op 3715 meter hoogte was de temperatuur deze week onder het vriespunt. En dan valt er dus sneeuw i.p.v. regen. Overigens was de pret van korte duur want de meeste sneeuw is alweer gesmolten.
Watergalerijen
Betekent dat, dat het eiland nu weer genoeg drinkwater heeft dankzij de sneeuw en één dag regen? Ja en nee. Het is ontegenzeggelijk goed voor de natuur dat er af en toe een flink pak sneeuw valt op de Teide. Bij het smelten sijpelt het smeltwater in de poreuze lavagrond, en komt dan terecht in natuurlijke watergalerijen. Via waterkanalen wordt een deel van dit natuurlijk gefilterde water gebotteld en verkocht als drinkwater. Helaas nog wel meestal in plastic flessen (zonder statiegeld). Gelukkig wordt er ook hier inmiddels aan recyclage gedaan. Help zelf een handje mee en gooi je plastic afval in de daarvoor bestemde gele afvalcontainers die over het hele eiland verspreid staan. Ieder beetje helpt!

Maar met het water van de (vaak schaarse) regen en sneeuw hebben we nog niet genoeg voorraad. Gelukkig zijn er nog enkele alternatieven:
Canarische Den en Horizontale Regens
De Canarische Den – Pinus Canariensis – speelt ook een belangrijke rol bij het winnen van drinkwater uit de watergalerijen.
In tegenstelling tot de veelal twee-naaldige dennensoorten die we uit Noord-Europa kennen, telt de Canarische den drie lange naalden. Hiermee vangt de boom als het ware vocht uit de lucht. Ook gekend als ‘horizontale regens’. Het is een natuurlijk fenomeen dat typisch is voor nevelwouden in hooggelegen gebieden.
De laaghangende bewolking (wat in het noorden van het eiland wat vaker voorkomt) zorgt ervoor dat de boom de vochtigheid van de bewolking in zich opneemt door middel van condensatie. Hij heeft slechts een klein gedeelte van dit water nodig om te overleven. Het overtollige water vloeit via de wortels van de den naar de ondergrondse watergalerijen.
Zeker iets om nog wat verder op in te gaan in mijn sectie over Bloemen en Planten (click here)

Atlantische Oceaan en ontzilting
En dan hebben we nog de enorme voorraad water rondom het eiland. De Atlantische Oceaan. Want met de moderne (en steeds mileu-vriendelijkere) techniek is het mogelijk grote hoeveelheden kraanwater uit het zoute oceaanwater te ontzilten.
Ongeveer de helft van het kraanwater op Tenerife komt uit ontziltingsinstallaties, ook wel desaladores genoemd. Theoretisch gezien zou je het water kunnen drinken, maar daar het niet gedistileerd is, smaakt het niet echt lekker. Thuis gebruiken we het kraanwater om de tanden mee te poetsen, maar ook voor het koken van pasta en rijst.
Toch drinken we ons water liever uit een fles.
Tot slot: daar Tenerife dus geen grote rivieren en meren heeft met zoet water, is het belangrijk om zuinig om te springen met het kraanwater op het eiland. In de hotelindustrie is hier al prima op ingesprongen, en heeft de hotelgast de mogelijkheid een handje mee te helpen door middel van bijvoorbeeld niet dagelijks de handdoek en bedlinnen te laten verwisselen (waardoor er minder water wordt verbruikt om te wassen). Ieder kan zo zijn steentje bijdragen, doe jij ook mee?
Stay safe and...
Hasta Pronto
Goh, ik heb nooit geweten dat je uit zout water ook drinkwater kunt maken😱
Op Lanzarote werd in 1964 al de 1e ontziltingsinstallatie van Europa gebouwd. Dus het bestaat al een tijdje. Het is nog altijd een dure grap want je hebt er veel stroom voor nodig. Maar met het enorme aantal hotels op Tenerife – dus veel waterverbruik – is het een zegen dat het mogelijk is. 🤗
Dank voor de interessante uitleg wat het bronwater betreft!
Op lokale groentemarkten staan dikwijls watertanks waar je voor een halve euro 5 liter water kan kopen, hiervoor neem je gewoon een lege bidon mee, dus eigenlijk recycleer je dan zelf deze plastic verpakkingen. En er is ook water in glazen flessen van 1 liter te koop bij Agua de Teror (komt uit Gran Canaria), na afspraak komen ze het water bij jou thuis afzetten en nemen ze de lege flessen terug mee.
Kijk al uit naar jouw nieuwtjes volgende woensdag!!
Dank je voor die goede tips over glazen flessen Elisabeth. Ieder beetje helpt! Ik kreeg overigens ook nog een reactie van een vriendin, met de tip om het plastic zo klein mogelijk te maken voordat je het in de plastic container stopt, zo past er meer in. Het komt namelijk voor dat, als de container vol is en nog niet opgehaald, de mensen dan hun plastic bidons naast de container zetten. En dat is natuurlijk niet de bedoeling.
Ik gebruik het badwater voor toilet, kuisen, kleine handwasjes,
Het douchewater vang ik eerst op ( is koud water ) en daarna leg ik
onder in de douche kleine dingen die gewassen worden met dat water. Ook vang ik kraanwater op in de keuken ( koud ) en na de afwas met een plastiekzak met gaatjes die je erin maakt, hang
je over de emmer en daar giet je het afwaswater in, met een beetje
bleekwater is goed voor het toilet.
Ook heb ik vastgesteld dat de ( pet ) van plastiek minderwaardiger wordt ? van 3 a 4 naar 1 ?? de geur van recicle plastiek hangt in het water !!! vang ook het water van de groenten en fruit enz op die je spoelt. Hoop daarmee wat te helpen. Gods Zegen.
Dank je voor je goede tips Marlies. Zeker nu we momenteel overal te maken hebben met extreme hitte, hoop ik dat de mensen beseffen hoe kostbaar water is. Bedankt voor je bijdrage!
De relatieve hoogte van de Teide is inderdaad 3.715 meter. Dit is waar de top van een berg rondom dezelfde hoogte heeft. Met het blote oog is te zien dat de krater van de Teide wat schuin is, dus daar op het topje van het schuine gedeelte, het allerhoogste punt, is hij nog steeds 3.718 m maar heeft een prominentie van 3 meter.
Dank je wel Frank voor de geweldige uitleg!