Tenerife Insider Tips .

Kerst onder de palmen: foto van een palmboom voor de kerk van Los Cristianos en de oceaan

Kerst onder de palmen

El Gordo

Terwijl ik dit begon te schrijven, waren de kindjes van Colegio de San Ildefonso  nog braaf aan het zingen. Het grote lot, El Gordo (zie blog vorige week), is inmiddels  ‘gezongen’ en werd, onder andere, verkocht in een winkelcentrum in Gran Canaria.  

Manlief en ik waren deze morgen over het bijna lege strand van Bahía del Duque aan het wandelen. Door de branding slenterend, voeten in het water, genietend van de machtige golven. Mijmerend over wat we zouden kopen of veranderen als we dit jaar misschien toch eens in de prijzen vallen.

We kwamen tot de conclusie dat we eigenlijk niks zouden willen veranderen. Dat klinkt lekker zoetsappig, maar het afgelopen jaar hebben we gezien dat het allerbelangrijkste een goede gezondheid  is, lichamelijk zowel als geestelijk.  Dat we op een zonovergoten eiland mogen wonen is natuurlijk ook een extra hoofdprijs.

Hoe wordt er Kerst gevierd in Tenerife?

Hoewel veel mensen nog altijd nostalgisch van een witte Kerst dromen, denk ik dat evenzoveel mensen een Kerst onder de palmen ook niet zouden afslaan. Natuurlijk moet je je er wel op instellen dat zo´n Kerstfeest op het eiland, misschien net iets anders toegaat als wij in het Noorden van Europa gewend zijn. Hoe? Dat lees je hieronder:

  • Kerst in een hotel

Heb je een hotel geboekt, dan kun je er vanuit gaan dat het Kerstelijk versierd is, met een overdaad aan Kerstverlichting, (nep)kerstbomen en verlichtte palmen. En op Kerstdag natuurlijk een uitgebreid Kerst-buffet. Meestal zal ook de Kerstman niet ontbreken. Eigenlijk een redelijk traditionele manier van vieren dus.

  • Kerst in een vakantiehuis

Met zelf-catering in een vakantiehuis kun je het uiteraard ook erg gezellig maken. Zelf wat hapjes maken en gezellig bij zonsondergang op je terras aanstoten op Kerst. In korte broek en met een melige Kerstmuts op.

Of je kunt uit eten gaan. Ondanks dat Tenerife momenteel op niveau 3 is, zijn de meeste restaurants gewoon open. In sommige restaurants en bars wordt wel de Covid-QR code verlangd, maar dat mag de pret niet drukken. Hou er rekening mee dat de capaciteit momenteel gereduceerd is tot 75% als je binnen wilt zitten, dus het is aan te raden misschien een tafeltje vooraf te reserveren in dat geval.

  • Kerst bij locals thuis

Ben je uitgenodigd bij mensen thuis, zorg ervoor dat je dan kleding draag die meerekt. Want ja, ook hier op Tenerife bestaat het Kerstfeest vooral uit heel veel, en heel lekker, eten. Nog voor je aan het avondmaal begint, kan je je buikje rond eten aan polvorones (mierzoete koekjes) en turrones (een soort nougat). Hoe zo´n avond dan verder ingevuld wordt, hangt dan weer af per familie.

Ik herinner me nog goed aan mijn eerste Kerst bij locals thuis. Ik had me speciaal uitgedost, in een redelijk chique – maar totaal ongemakkelijk zittende  – jurk. Hoge hakken, haar in de krul. Bij aankomst werden we doorverwezen naar de azotea (dak).

Veel huizen op Tenerife hebben een plat dak, de azotea. Wat zich uitstekend leent voor waslijnen. Of als geïmproviseerd dakterras voor een informele – en zeer gezellige – Kerstbarbecue. Iedereen lekker in korte broek, teenslippers. Ik viel redelijk uit de toon.  

Het duurde  dus niet lang voor ik mijn pumps uitschopte en vrolijk salsa dansend – op blote voeten –  me in het feestgedruis stortte. Canarios zijn gewoon enorm gezellig!

Wat staat er zoal op het menu met Kerst?

Zoals gezegd, de viering is bij de ene Canarische familie wat formeler dan bij de andere. Een paar gerechten die absoluut niet mogen ontbreken bij de Kerstlunch of Kerstdiner zijn Canarische kazen en Jamón Serrano als voorgerecht of borrelhapje. Verder doen pata de cochino asada (gebraden varkenspoot) , gemarineerd geitenvlees en konijn in Salmorejo-saus het enorm goed.

Natuurlijk mogen zeevruchten en vis niet ontbreken, we wonen tenslotte midden in de Atlantische Oceaan. De meest gebruikte vis tijdens de Kerst zijn kabeljauw en cherne , die worden gemaakt met uien en vergezeld door de beroemde papas arrugadas met rode of groene mojo-saus . Of wat dacht je van lapas a la plancha con mojo verde? (gebakken limpets, een schelpdier).

Als dessert een trucha de batata, wat zoveel betekent als ‘zoete aardappel forel’, maar niks met vis te maken heeft. Het bestaat uit bladerdeeg gevuld met zoete aardappel, citroen, amandel, eidooiers, suiker, kaneel en anijs. Zie je nu ook waarom je rekkende kleding aan moet doen bij zo´n Kerst-etentje?

En dit alles onder het genot van een heerlijke lokale wijn. Veel wijnen van Tenerife zijn bekroond, en daarmee een onderwerp apart.  Het aanbod is zo uitgebreid, dat ik hierover t.z.t. een aparte blog zal maken. Maar:  “wat in het vat zit verzuurt niet”.

En voor vegetariers?

Zoals jullie zien is de bovenstaande schetsing van een typisch Canarisch Kerstmenu niet  echt vegetariër-vriendelijk. Gelukkig heeft de Canarische keuken genoeg heerlijke vegetarische gerechten die uitermate geschikt zijn voor Kerst, veelal gemaakt met verse – lokale – groenten en vruchten.

Bijvoorbeeld een heerlijke avocado cannelloni, een cremige pompoen-soep met venkel of een  zoete aardappel gnocchi in romige champignonsaus. Klinkt als een verrukkelijk alternatief!

We maken er dit jaar het beste van!

Ondanks ( of misschien beter gezegd: dankzij) de verstrengde maatregelen rondom de huidige C-situatie, is de wil om er een bijzondere Kerst van de maken overal groot. Hoe iedereen dat in gaat vullen, hangt af van de lokale maatregelen. Het belangrijkste is dat je er iets gezelligs van maakt. Tevreden zijn met wat mogelijk is. Ik ben zelf bijvoorbeeld heel blij dat ik Kerst dit jaar nog een keer thuis mag vieren (ik werk al lang in het toerisme en was daardoor nooit thuis met zulk soort dagen). En nog belangrijker: dat de familie en dierbare vrienden gezond zijn!

Humbug

Ook voor mensen die Kerst niet graag – of helemaal niet – vieren: de kortste dag van het jaar, 21 december, is voorbij. Vanaf vandaag worden de dagen weer langer! Nou, als dat geen reden tot feest is!

Tot zover de eerste ´Kerst-editie´van mijn blog. Ik wens jullie allemaal hele fijne dagen!

Een grote knuffel, blijf gezond en…

Hasta pronto!

PSje. De Kerstloterij is inmiddels voorbij en guess what: ons lot is in de prijzen gevallen. Wie had dat gedacht?!  Ho Ho Ho!

Tenerife Insider Tips wenst je prettige Feestdagen!

4 thoughts on “Kerst onder de palmen”

  1. Alweer heel leuk leesvoer 🙃 zet de cava alvast koel en dan klinken we op een gezellige kerst! Super dat je ook aan de vegetariërs gedacht heb 😁

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_GB