Teneriffa Geheimtipps

Logo Masajes Hamsa

Interview met Elisabeth, oprichtster van Masajes Hamsa

Logo Masajes Hamsa

Even op de rem…

Het is een warme maandagmorgen als ik op pad ga voor mijn allereerste interview met een bijzondere expat. Via de telefoon heb ik instructies gekregen over hoe ik naar het massage centrum ‘Masajes Hamsa’ moet rijden, gelegen aan de rand van het surfersdorpje El Médano.

Ik kan kiezen, want het centrum is zowel vanaf de autosnelweg TF-1 (komende vanuit de richting van Los Cristianos) als vanaf El Médano te bereiken. Hoewel het via de snelweg wellicht ietsje korter is, besluit ik de scenic route via de binnenwegen van het dorp te nemen. Ik heb tenslotte geen haast.

Bij het laatste stukje naar Masajes Hamsa is het letterlijk en figuurlijk even op de rem trappen als het asfalt overgaat naar een zanderige landweg.

Hoewel het pad redelijk goed begaanbaar is, moet ik nu stapsgewijs rijden. Vreemd genoeg kalmeert me dat enorm, evenals het landschap om me heen. Het zou zo in een filmdecor passen. Een western, of wellicht een scene uit een spannende sci-fi serie. Misschien komt het door de enorme, ietwat surrealistisch aandoende, schotelantenne die langs de kant van de weg ligt (later blijkt dit een verroeste zonnereflector).

Na een kleine 10 minuten zandweg ben ik op de plaats van bestemming. Verscholen tussen lokale vegetatie en een bananenplantage bevindt zich de sereen wit geverfde cabaña van het massage centrum.

Masajes Hamsa: zonsopgang

Gastvrouw Elisabeth staat me op te wachten en geeft een korte rondleiding. Ze legt uit dat ze pas is verhuisd en hierdoor een nieuw onderkomen moest zoeken voor haar massage centrum. Om privé en werk te scheiden, onstond het idee een houten cabaña naast haar nieuwe woonst te bouwen. Het resultaat is verbluffend. Als je van rust en stilte houdt, ben je hier op de juiste plek. 

Masajes Hamsa cabine

De massage ruimte

De cabaña is minimalistisch, maar smaakvol ingericht. Wat meteen opvalt is hoe netjes en hygiënisch de ruimte is. Alles ook keurig volgens de richtlijnen van de Corona-maatregelen. Ik wil niet zweverig overkomen, maar het lijkt wel of ik door het betreden van de ruimte al helemaal tot rust kom.

Insider Tip!

Wat Elisabeth aanbiedt sluit goed aan bij de opzet van mijn website. Namelijk een heuse  Insider Tip.

Veel mensen zien hun welverdiende vakantie als hèt moment voor een ontspannen massage. En dat is uiteraard een prima idee. Vooral in de toeristenzones kom je dan helaas toch vaak uit bij onpersoonlijke pop-up salons, meestal ingeklemd tussen frietzaak en souvenirwinkel. Echt ontspannen is er doorgaans niet bij, en of de masseurs überhaupt verstand hebben van masseren is nog maar de vraag. Om over de hygiëne maar te zwijgen.

Bij Elisabeth is het een totaal ander verhaal. Deze ondernemende dame weet wat ze doet, en de combinatie van haar vaardigheden samen met de unieke plek die ze heeft gecreëerd zorgen voor een onvergetelijke (vakantie)belevenis. Kortom: iets wat je jezelf echt moet gunnen!

Masajes Hamsa: foto bloem en deco cabine

Das Interview

Interview klinkt erg gewichtig. Het is meer een ontspannen gesprek waarin ik veel leuke weetjes over Elisabeth te horen krijg, onder andere de reden waarom iemand echt absoluut eens een Californische massage zou moeten uitproberen.

Elisabeth - Masajes Hamsa

Wil je jezelf even voorstellen aan de lezers?

Ik ben Elisabeth uit België. Sinds 1996 woon ik op het prachtige Tenerife.  Ik kwam destijds met een open ticket naar het eiland, met de bedoeling een vakantiebaantje te zoeken. Alsof het zo moest zijn, bood het hotel waar ik logeerde me een baan aan als animatrice.

Ik sprak toen overigens nog geen woord Spaans, maar had het ook niet nodig, daar de meeste hotelgasten uit Noord Europa afkomstig waren. Ik heb de taal in de loop der jaren zelf aangeleerd, door veel te lezen en Spaans-talige muziek te luisteren (en dan met woordenboek de liedjes te vertalen). En verder via de fantastische Spaanse vrienden die ik gaandeweg heb gemaakt.

Van animatrice tot masseuse…hoe kwam dat?

(lacht) Nou, dat was geen directe sprong natuurlijk. Animatrice was meer een vakantiebaan,  daarna heb ik nog verschillende andere banen gehad, onder meer als receptioniste en administratief medewerkster..

Ondertussen volgde ik, in mijn vrije tijd, cursussen, workshops en opleidingen over massage technieken. Onder andere relaxmassage, sportmassage, voet reflexologie, shiatsu en lymfedrainage. Maar daar heb ik destijds eigenlijk niet veel mee gedaan. Of toch niet op een niveau dat ik er mijn beroep van wilde maken.

Tot ik, op een dag, een programma over Californische Massage zag. Ik had meteen het idee: Dát is wat ik wil!

Een maand later leerde ik de beginselen op een initiatie cursus in Lanzarote en  besloot daarna meteen de volledige opleiding in Barcelona te doen.

En er meteen je beroep van gemaakt?

Een goede vriend besloot juist in die periode een massage centrum op te richten. Hij bood mij aan de ruimte te delen. Het voelde echt als een roeping, en ik heb me ingeschreven als autónoma (ZZP’er/zelfstandige) zodat ik aan de slag kon als autonome masseuse. Imiddels al sinds 4 jaar.

Recent ben ik dan mijn eigen weg ingeslagen en heb een persoonlijk centrum opgericht: Masajes Hamsa.

Wat betekent Californische Massage voor jou als professioneel, wat is bijvoorbeeld het verschil met een meer traditionele massage?

Bij de andere massages die ik aanbied – zoals voetreflexologie –  bestaat de behandeling eigenlijk vooral uit pure vakkennis. Het is een vastgelegde techniek, met weinig ruimte voor creativiteit. 

Bij Californische Massage gaat het er meer om het lichaam te ontspannen en de gedachtenmolen stil te zetten. Hierdoor krijg je het gevoel weg te drijven en contact te maken met je innerlijke zelf. De persoon op de behandeltafel krijgt een liefdevolle massage, waarbij mijn aandacht in het hier en nu is. Ik moet me op de eerste plaats zelf goed voelen om die energie door te geven. 

Nu ik zelf het heft in handen heb, mijn eigen tijd en ruimte organiseer, heb ik het gevoel bij mezelf te zijn aangekomen. En die energie geef ik dan ook door aan degene die de massage ontvangt.

Hamsa handje
Elisabeth Californische Massage

Dat klinkt een spannend, maar wat houdt de massage dan precies in?

“Californische massage, ook gekend als Esalen-massage, wordt ook wel de ‘Kunst van de bewuste aanraking’ genoemd.

Kenmerkend zijn de lange, langzame en vloeiende bewegingen. Deze worden voornamelijk uitgevoerd met de handen en onderarmen met behulp van een natuurlijke olie. De druk wordt intenser naarmate de sessie vordert,  en gaat iets dieper in de meest verspannen zones, maar het gaat hier niet om een harde massage.

Deze massage techniek is ergens in de jaren 60 onstaan in Californië maar op een of andere manier nooit echt bekend geraakt in Tenerife. Ik mag met trots zeggen dat ik, momenteel, de enige persoon op het eiland ben die deze massage aanbiedt.

De sessie duurt 75 minuten, maar ik trek voldoende tijd uit voor de klanten, zodat we voor de sessie eventjes kunnen praten en ze nadien rustig uit hun cocoon kunnen komen.  Het gaat erom dat de mensen deze ervaring beleven als een moment van totale ontspanning. 

Masajes Hamsa is goed bereikbaar met de auto. Maar stel dat ik geen auto heb. Kom je dan ook naar mijn vakantiehuisje of hotelkamer?

 Op verplaatsing masseren doe ik niet meer en de reden ligt eigenlijk voor de hand. Het centrum ligt op een unieke, landelijke plek. Er is hier geen afleiding van verkeer, geen lawaai, er is niemand anders aanwezig. De rust en de serene sfeer van het centrum maken deel uit van de ervaring van de klant.

Mensen die in El Médano logeren en geen auto hebben, of met de bus naar El Médano komen, haal ik wel op. Maar de meeste mensen komen toch met de auto. Ik stuur ze bij boeking  de exacte locatie op via whatsapp en dat gaat eigenlijk prima.

Waar kunnen mensen terecht om een massage bij jou te boeken?

Alle informatie is terug te vinden op mijn Facebook site (klik hier voor de directe link), maar om een afspraak vast te leggen graag een belletje of Whatsapp via het telefoon nummer (0034) 626 186 345.

Ik doe ook regelmatig speciale promoties, dus kijk zeker op de Facebook site voor meer info!

Heel erg bedankt voor het fijne gesprek. Tot slot, heb je nog  tips voor mensen die zich ook op Tenerife willen vestigen?

Probeer zo goed mogelijk voorbereid te zijn als je van plan bent je hier te vestigen. De tijden hebben zich veranderd, vroeger was het geloof ik toch wat gemakkelijker om hier aan een baan te komen. Een leuk of uniek concept aanbieden is een optie. En een paar woordjes Spaans leren is ook een must.

Hamsa - logo
de_DE