Teneriffa Geheimtipps

Paardenspektakel in La Caleta. Foto van paarden in het zeewater

Paardenspektakel in La Caleta

Ieder jaar,  op 20 januari, staat het kerkje van La Caleta en het nabijgelegen La Enramada strand in het middelpunt van een traditioneel feest.

Het is de naamdag van San Sebastián, beschermheilige van o.a.  landbouw en veeteelt. Mensen stromen van heinde en verre om vooral het paardenspektakel in La Caleta te bewonderen.

Processie & Paardenspektakel

De dag begint met een speciale mis, waarna het heiligenbeeld uit de kerk naar zee wordt gedragen. De processie wordt voorafgegaan door een stoet ruiters te paard en een bonte mengeling van ossen, koeien, geiten, schapen en soms zelfs kamelen (deze werden overigens in de 15e eeuw geintroduceerd op de Canarische Eilanden om als lastdier te dienen).

Tijdens de processie baden de dieren, al dan niet vrijwillig, in de branding van de Atlantische Oceaan. De pelgrimstocht eindigt op de Plaza de San Sebastián, waar de pastoor de dieren zegent.

Lokale cultuur

Traditionele muziek, ambachtelijke producten, lekker eten en lokale wijn maken van dit feest een echte aanrader om de Canarische cultuur eens van dichtbij te beleven. En dat op wandelafstand van het toeristische Costa Adeje.

Hoe kom ik er?

Mocht je een (huur)auto hebben, laat deze liever staan. De kans op een parkeerplek is erg klein. Bovendien moet je beslist een paar traditionele (alcoholische) versnaperingen uitproberen in één van de vele eetkraampjes. En dan kruip je natuurlijk niet meer achter het stuur.

De beste manier om het spektakel mee te maken is te voet over de wandelpromenade, of anders per bus. Bus lijnen 452 en 467 van Titsa stoppen ongeveer voor de deur, dus ga lekker met het openbaar vervoer, net zo makkelijk toch! Voor meer info omtrent het OV, klik hier.

Programma

Het feest is verspreid over 2 dagen, en wel als volgt:

  • Donderdag 19 januari 2023:
  • Van 19:00 tot 20.00: kerkmis, gezongen door de muziekgroep Parranda El Mesturao in de kerk van San Sebastián in La Caleta . Na de mis volgt een  processie met het beeld van San Sebastián, begleid van de lokale muziekband van Adeje. Na afloop van de processie is er vuurwerk.
  • Vanaf 21:00 is er dan folkloristische muziek op het plein voor de kerk. Rondom het plein zijn er gezellige kraampjes met lekkernijen, dus zorg dat je nog een beetje honger hebt als je mee komt feesten!
  • Vrijdag 20 januari 2023
  • Om 12:00 uur ’s middags vindt een eucharistie plaats in de kerk van San Sebastian, gezongen door het parochiekoor van Santa Úrsula de Adeje. Dan nogmaals een processie van de patroonheilige in de zone rondom de kerk, gevolgd door de traditionele zegening van de dieren.
  • Mocht je het spektakel van de paarden niet willen missen, dan raad ik aan redelijk op tijd naar het strand La Enramada te komen (wegens veiligheid zijn dwanghekken voorzien, dus de goede staanplaatsen zijn gelimiteerd). Insider tip is een plekje te bemachtigen op de La Caleta Viewing Point (ook wel Mirador Palomas genoemd). Klik hier voor een link naar Google Maps voor de exacte locatie.
  • Neem het beste wel een flesje water mee, zonnecreme en natuurlijk een camera!

Ik zal zelf natuurlijk ook aanwezig zijn, en mijn foto’s dan posten op de Tenerife Insider Tips Facebook pagina.

Tot zover weer de laatste nieuwtjes.

Bleiben Sie gesund und Hasta Pronto!

2 Kommentare zu „Paardenspektakel in La Caleta“

Hinterlasse einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

de_DE