Ik ben er wellicht wat vroeg bij, maar over een week, om precies te zijn op maandag 16 mei 2022, vindt er een maan eclips plaats.
Op zich niet heel bijzonder, want zoiets komt regelmatig voor. In dit geval echter, betreft het een volledige maansverduistering die – met een beetje geluk – vanaf Tenerife volledig te zien zal zijn. En dat is dan natuurlijk wel iets bijzonders. Want om een volledige maansverduistering te kunnen zien, moeten er verschillende factoren meespelen:
- de zon, de aarde en de maan moeten precies op één lijn staan (met de aarde in het midden). Normaal gesproken weerkaatst de maan het licht van de zon naar de aarde. Tijdens een volledige maansverduistering blokkeert de kernschaduw van de aarde het zonlicht richting de maan, waardoor de maan wordt verduisterd.
- de maan moet tijdens de verduistering boven de horizon staan. Dat gaat lukken, want de maan gaat pas om 07.21 uur onder.
- het moet (duh) niet zwaar bewolkt zijn. Dat is natuurlijk nog niet helemaal te voorspellen, maar de kans op een (grotendeels) heldere hemel is vrij groot in Tenerife.
De omstandigheden zijn dus zeer gunstig op Tenerife. Je moet hiervoor dan wel je wekker extra vroeg zetten. Of erg laat naar bed gaan. Om 04.29 uur begint de volledige verduistering, dat zijn hoogtepunt zal hebben om 05.11 uur. Vanaf 05.54 uur beginnen we weer een randje van de maan te zien. Om 07.00 is de eclips dan volledig voorbij.
Ter illustratie hier een preciese weergave van de verduisteringsfases. Of ik zelf heel de nacht met een camera klaar ga zitten weet ik nog niet, maar bij een gunstige hemel hoop ik toch wel een paar mooie foto’s te maken tijdens het hoogtepunt van de verduisterde maan.

Bloedmaan
Maar hoe kun je nou foto’s maken van een maan die verduisterd is? Goede vraag. Het is namelijk zo dat de maan in principe nog altijd – vaag – te zien is. Dat komt door een fenomeen dat Rayleighverstrooiing heet. Hetzelfde verschijnsel treedt op bij een zonsopgang of zonsondergang Het zonlicht wordt door de atmosfeer van de aarde afgebogen en geeft de maan een zachte rode gloed. Dit wordt dan een bloedmaan genoemd. Deze kleur is alleen te zien bij een volledige maansverduistering, en hangt tevens af van de hoeveelheid stof in de atsmosfeer.
Insider Tip!
Het is verder niet nodig om, zoals bij een zonsverduistering, oogbescherming in acht te nemen. Wel is het eventueel praktisch een verrekijker of zelfs een telescoop bij de hand te hebben, hoewel je de verduistering in principe ook met het blote oog goed kunt waarnemen.
Verder is het aan te raden de eclips te bekijken op een plek waar niet al te veel kunstlicht is. Je hoeft niet speciaal naar de Teide te rijden (hoewel ik dat heel vroeger wel een paar keer heb gedaan, wat het geheel dubbel spectaculair maakte), maar kies in ieder geval een plek waar het redelijk donker is. Wellicht gewoon lekker liggend op het strand, dekentje, kaarsje en chill-out muziek erbij? Zomaar een idee…
Bleiben Sie gesund und Hasta Pronto!
P.S.: Ik ben – achter de schermen – ook druk bezig met een nieuw hoofdstuk voor de website. Ik had gehoopt het deze week te kunnen publiceren, maar ben nog niet helemaal tevreden over de lay-out. Hou in ieder geval de Homepage in de gaten
Kopfoto: Luis Rojas M – Trabajo propio, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=86936337