Teneriffa Geheimtipps

Hoe viert men Pasen op Tenerife? Foto van Paasvoorstelling en ingang Camino de La Virgen

Hoe viert men Pasen op tenerife?

Pasen stond in mijn jeugd, toen ik nog niet op Tenerife woonde, eigenlijk vooral gelijk aan het begin van de lente en paaseitjes. Lammetjes in de wei, eieren verven en paaseitjes zoeken. Met Pasen werd een extra uitgebreid ontbijt gegeten, gevolgd door een bezoek aan de opa’s en oma’s (en wij kids hoopten zo nog extra paaseitjes te scoren). En als het weer meezat, dan maakten we op eerste of tweede Paasdag een mooie fietstocht door het lentelandschap om de ontluikende natuur te zien.

Tenerife is het eiland van de eeuwige lente, de 4 jaarsgetijden zoals we het in Noord-Europa kennen, verlopen hier dus iets anders. Het hele jaar hebben we bloemen op het eiland, maar ieder seizoen is toch ietsje anders. Begin dit jaar hadden we bijvoorbeeld de prachtige amandelbloesem, en over een kleine maand staan de Tajinastes weer in bloei. Altijd lente dus.

Op Tenerife duurt Pasen, net als in de rest van Spanje, een hele week. Ook gekend als Semana Santa. Dit jaar begint die op Palmzondag, 2 April 2023, en eindigt op Paaszondag, 9 April 2023.

Semana Santa

De Heilige Week – Semana Santa –  wordt uitbundig gevierd. Gedurende de hele week vinden tal van religieuze ceremonieën en straatprocessies plaats. Iedere gemeente organiseert zijn eigen processies en evenementen. De meest beroemde is die van de vroegere hoofdstad van het eiland, San Cristobal de La Laguna (La Laguna). Met meer dan 500 jaar jaar traditie is dit ook de oudste Paas-ceremonie.

Afhankelijk van waar je overnacht op het eiland, kun je het beste op de website van jouw gemeente te kijken naar het volledige Paas programma.

Paasweek in Adeje

Daar ik zelf in Adeje woon, wil ik graag ingaan op het programa mijn woonplaats. Tenslotte behoort ook Costa Adeje tot deze gemeente, de plek waar de meeste hotels staan. Wellicht zijn er lezers die een stukje typische cultuur willen meepikken als ze tijdens Semana Santa op het eiland zijn?

La Pasíon (The  Passion)

De hele week is gevuld met activiteiten (zie het volledige programma van Adeje hier). De voorstelling van La Pasión is hierbij één van de spectaculaire highlights. De opvoering vindt plaats op Goede Vrijdag, 7 April 2023, om 12.00 uur in de Calle Grande van Adeje (gelegen tussen de Parochie en het Gemeentehuis).

Dit is een hele happening met acteurs, prachtige kostuums en indrukwekkende decors. Het geheel wordt overigens ook live gestreamed, onder andere op de  Facebook-pagina en het Youbube-kanaal van de Ayuntamiento de Adeje.

Rogativa

In Adeje hoort bij Semana Santa ook onlosmakelijk de traditionele Rogativa (de tweede zondag na Pasen). In deze processie wordt het beeld van de Virgen de La Encarnación van de parochie van Santa Úrusla (Adeje) naar de kerk van San Sebastián (la Caleta) gedragen.

De reden hiervoor is dat het beeld van deze maagd  oorspronkelijk in de kapel van La Enramada (tegenwoordig de kerk van San Sebastián). In de 16e eeuw werd ze naar de kapel van Santa Ursula gebracht om haar te beschermen tegen piratenaavallen. Als dank voor de verleende gunsten van de maagd wordt haar beeld ieder jaar tijdelijk  teruggebracht naar haar oorspronkelijke standplaats.

Camino de La Virgen

De processie begint zondag 23 april 2023 om 09.00 uur bij de kerk van Santa Úrsula en gaat dan richting El Portón, de toegang tot de Camino de Virgen. Dit prachtige wandelpad loopt bergafwaarts en eindigt juist voor de vroegere kapel van La Enramada. Onderweg wordt regelmatig gestopt om te bidden (en wellicht ook om het toch wel zware beeld even neer te zetten).  

Bij de halte van El Humilladero, een bidplaats onder blote hemel, treft  het beeld van San Sebastián met dat van de Virgen de la Encarnación.

Tot zover weer wat nieuwtjes uit een zeer warm Tenerife.

Fijne Paasweek gewenst, blijf gezond en ¡Hasta Pronto!

Hinterlasse einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

de_DE