Teneriffa Geheimtipps

El Gordo de Navidad

El Gordo de Navidad

Nog een paar nachtjes slapen en dan is het weer zover: de grote dag van de Lotería de Navidad. Beter bekend als El Gordo de Navidad  of ook gewoon El Gordo. Wat zoveel betekent als De Dikke of De Vette. Dit verwijst zowel naar de vette prijzenpot die er met deze Spaanse Kerstloterij te winnen is, als ook naar de hoofdprijs van 4 miljoen euro.

Een stukje geschiedenis…

De Spaanse Kerstloterij is één van de oudste loterijen ter wereld. De oorsprong had eigenlijk niks met Kerst te maken, noch met de vrome Kerstgedachte van “Vrede op Aarde”: Spanje had geld nodig om de Onafhankelijksoorlog tegen de Fransen te bekostigen.

Op 18 december 1812 werd de eerste trekking gehouden. Destijds werd die de ‘moderne loterij’ genoemd. Dit, om hem te onderscheiden van de’ primitieve loterij’ die reeds in in 1763 door de Minister van Financiën in het leven geroepen.

Het duurde tot 1892 voordat het werd omgedoopt tot de Kerstloterij, en vond destijds op 23 december plaats. Sinds 1992 wordt de Kerstloterij  gevierd op 22 december. Ik kies hier trouwens bewust voor het woord vieren, want het is niet zomaar een loterij. Het is een nationale happening waarbij heel Spanje (en ook daarbuiten) op z’n kop staat en er flink wat afgevierd wordt.

Kerst in Juli en de Race om het Winnende Lot

Al vanaf de eerste weken van Juli worden de Kerstloten op de markt gebracht.  Dus aan alle mensen die zich jaarlijks opwinden over ‘pepernoten in de schappen vanaf einde Augustus’: er is altijd baas boven baas.

Zodra de eerste loten te koop zijn, gaan de die-hards op zoek naar het Winnende Lot. Velen hebben zo hun ‘beproefde methodes’ om het juiste lot uit te zoeken.

In Madrid  is daar dan de beroemde loterijverkoop van Doña Manolita. Ik wed dat de rij, as we speak,  weer kilometers lang is. Want –  zoals ‘gekend’ – worden hier ieder jaar loten verkocht die dik in de prijzen vallen.

Hier op Tenerife zijn er ook zo van die verkooppunten die winnende Kerstloten verkopen. Zoals het Repsol tankstation ‘La Chasnera’ op de TF1, gelegen ter hoogte van Granadilla.

Natuurlijk draait het met zo’n loterij vooral op puur geluk hebben, maar ieder jaar is het weer dringen geblazen bij het tankstation om nog een lot te bemachtigen.

Bijgeloof

Verder berust het kopen van zo’n lot ook vaak op bijgeloof. Bijzondere cijfercombinaties worden gezien als geluksnummers. Dit jaar schijnt er ook veel vraag te zijn  naar het nummer 19921, refererend aan 19 september 2021, de eerste dag van de vulkaanuitbarsting op La Palma. Maar zo heeft iedereen zijn eigen ´methode´voor het kiezen van het Winnende Lot.

Zo hebben mijn man en ik, na een zeer geslaagde Compostella wandeling dit jaar, gekozen een lot te kopen in Santiago de Compostella. Bijgeloof of niet? Over een week zullen we het weten.

Nummers ‘zingen’

Op 22 december om 08.00 ’s morgens openen de poorten van de Teatro Real in Madrid voor de trekking van de Kerstloterij. Toegang is overigens vrij en voor iedereen toegestaan, maar beperkt tot de capaciteit van de zaal ​.

Rond 9.15 uur – 8.15 uur Canarische tijd (als ik in mijn pyjama voor de buis zit, lotje in hand) -begint de trekking zelf. Dit wordt live uitgezonden op TV, maar kan tegenwoordig ook via internet gevolgd worden.

Tijdens de trekking haalt een leerling van het beroemde Colegio de San Ildefonso een bal uit de trommel met getallen en een andere leerling haalt een andere bal uit de trommel met prijzen. Kort gezegd: in  de ene trommel zitten  de lotnummers, in de andere de prijzen.

Het leuke aan het geheel is, dat de kinderen de nummers niet opzeggen, maar op zangtoon roepen. Overigens wel op redelijk monotone toon, dus na een half uur ben ik het gezang  meestal zat.  Het is per traditie – sinds 1771! –  dat de kinderen van dit college, voorheen weeshuis, de Kerstloterij presenteren.  Dit onder toeziend oog van een commitee, alles verloopt erg officieel. Het gaat tenslotte om heel veel geld.

Prijzenpot

De prijzenpot dit jaar bedraagt maar liefst 2408 miljoen euro. Dus het duurt uren voor de pot leeg is. Wat overigens niet wil zeggen dat El Gordo, het grote lot van 4 miljoen,  niet al in de eerste uren van de loterij kan vallen.

De pers moet op zo’n dag overal en nergens zijn. Want zodra er een winnend lot is gevallen (we spreken dan wel over de loten met hogere geldpremies) gaat dit gepaard met foto’s van blije buurtbewoners, knallende champagne en wat al niet meer. Overigens bestaat 1 lot uit 10 lootjes (1 lootje kost 20 euro). Het komt veel voor dat buren, vrienden of collega’s samen 1 volledig lot  kopen. En dan is het natuurlijk groot feest als meteen een hele afdeling een kleine ton rijker is.

Mocht je ook mee willen doen aan deze Spaanse traditie (hoewel er dus ook ver buiten Spanje nog loten worden gekocht, vanwege de enorme prijzenpot en het aantal premies), dan heb je nog tot aan 21 december. Je kunt je lotnummer online na de trekking nakijken bij de website van de Spaanse Loterij, klik hier

Tot zover weer een spannend verhaal vanuit zonnig Tenerife.

Ik wens jullie alvast geluk!

Hasta Pronto!

PS By populair demand: hier nog eens de mogelijkheid je aan te melden voor de Newsletter (om m’n wekelijkse blog per mail te ontvangen). Deze link zal ik t.z.t. in de Footer zetten. Voor verdere leuke weetjes en tips, hier de link van de homepage

[mc4wp_form id=”5078″]

2 Kommentare zu „El Gordo de Navidad“

Hinterlasse einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

de_DE