Teneriffa Insider Tipps

De zandtapijten van La Orotava. Foto van het ontwerp van het zandtapijt voor Corpus Christi 2023.

Die Sandteppiche von La Orotava

Dat de Spaanse cultuur bol staat van de – meestal religeuze – feesten is denk ik wel gekend.  Dat dit vaak gepaard gaat met vrolijk versierde straten en dorpspleinen is ook een feit.

Het neusje van de zalm op dat gebied in Tenerife is La Orotava tijdens de viering van Corpus Christi, dat dit jaar op 15 juni 2023 valt.

Zand- en bloementapijten

Waar andere dorpen en steden de straten volhangen met fel gekleurde vlaggetjes en linten, doet La Orotava er nog een schepje bovenop. In de binnenstad wordt een kunstzinnig bloementapijt uitgelegd. De route loopt door de nauwe straatjes van La Orotava en leidt tot aan het stadhuisplein, dat volledig bedekt is met een prachtig gekleurd zandtapijt.

Voorbereiding

De voorbereiding voor deze bijzondere straatversiering begint ruim een maand van tevoren . De alfombreros (letterlijk: de tapijtleggers) werken dag en nacht met veel geduld aan het zorgvuldig op schaal uittekenen van de ontwerpen. Deze ontwerpen worden vervolgens met miniscule precisie ingekleurd door middel van lavazand. Dit natuurlijk gekleurde zand is overigens afkomstig uit het Nationale Park van de Teide.

Die Sandteppiche von La Orotava
Alfombrero – Foto: SaltaConmigo.com

Overigens dreigde storm Oscar de boel, letter en figuurlijk, in het water te laten vallen. Gelukkig was men hierop voorbereid en is alles op tijd afgedekt zonder noemenswaardige schade.

Guinness Book of Records

De afmeting van het tapijt op het stadhuisplein bedraagt ongeveer 859,42 m2. In 2007 werd dit opgenomen in het Guinness Book of Records als het grootste natuurlijke zandtapijt ter wereld.

Wanneer en hoe deze tapijten bekijken?

De dag dat zowel de bloemen- als zandtapijten in volle glorie te bewonderen zijn, is dit jaar donderdag 15 juni 2023. Evenals bij andere grote evenementen, is het aan te raden de auto thuis te laten. Vanaf het zuiden kun je het beste (vroeg) met de snelbus naar Santa Cruz en daar overstappen op bus 108. Calculeer voor het hele traject vanaf Costa Adeje tot aan Orotava, inclusief overstap, toch dik 2 uur reistijd.

Logeer je in het noorden, dan is er vanaf Puerto de la Cruz een goede busverbinding, zoals bus 351, die je in 10 minuutjes naar La Orotava brengt. Ben je nog nooit met het openbaar vervoer van Tenerife gereisd, raadpleeg dan zeker de website over Öffentlicher Verkehr, met handige tips.

Insider Tip: Casa de los balcones

Mocht je tijdens Corpus Christi niet op het eiland zijn, dan geen paniek! Het in La Orotava gelegen museum Casa de los Balcones heeft een super interessante expositie gewijd aan de zandtapijten. Het museum is het hele jaar door geopend en de entree is niet duur, 5 euro per volwassene, inclusief audio guide in Spaans, Engels, Duits en Frans.

Het museum is niet erg groot, maar je hebt zo wel een heel leuk overzicht over onder andere de zandtapijten. Het is aan te raden van tevoren een kaartje te kopen. Via GetYourGuide betaal je dezelfde prijs als in het museum, zonder vast te zitten aan een bepaald uur. Plus je kunt eventueel een dag van tevoren nog kostenloos cancelen als er iets tussenkomt. Hier is de link voor kaartjes. Echt de moeite! Leuk om bijvoorbeeld in te plannen als je met de auto een eilandrondrit maakt.

Tot zover weer wat leuke nieuwtjes vanuit zonnig Tenerife.

Bleiben Sie gesund und ¡Hasta Pronto!

Hinterlasse einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

de_DE