Teneriffa Geheimtipps

De amandelbloesem van Santiago del Teide: foto van de bloesem en een wandelroute

De amandelbloesem van Santiago del Teide

Ieder jaar is het weer een hele happening:  el Almendro en Flor de Santiago del Teide. De amandelbloesem van Santiago del Teide. Gelegen op een hoogte van 930 meter is het pitoreske dorpje het hele jaar door eigenlijk al de moeite waard om te bezoeken, met z’n mooie kerk, typische restaurantjes en natuurlijk de vele prachtige wandelwegen die in en rondom dit gebied te vinden zijn.

Vanaf eind januari tot begin maart staan er in deze gemeente honderden amandelbomen in bloei. Overigens is de bloesem niet beperkt tot Santiago del Teide,  ook op andere plaatsen op het eiland – bijvoorbeeld rondom Vilaflor – zijn deze prachtige bomen te vinden.

Amandelteelt

De bomen staan er trouwens niet alleen voor de sier. De amandelteelt vormde, nog niet zo heel lang geleden, een belangrijke bron van inkomsten. De boom doet het enorm goed op de Canarische Eilanden (vooral La Palma, Tenerife en Gran Canaria) daar hij weinig water nodig heeft. De ideale fruitboom bij uitstek dus voor de dorre gebieden van het eiland.

Wist je eigenlijk dat Spanje wereldwijd op plaats 2 staat van de grootste amandelproducenten? Het merendeel wordt weliswaar op het vasteland van Spanje geteeld, maar ook de amandelen van de Canarische Eilanden vinden gretig aftrek, vooral op de Eilanden zelf.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat we de amandel veel terugvinden in de Canarische keuken. Ooit als eens een Bienmesabe geprobeerd? Dit heerlijke dessert op basis van o.a. eigeel, honing en amandelen is om je vingers bij af te likken! De naam betekent overigens ‘het smaakt me goed’. Zeker eens proberen!

Bienmesabe

Amandelbloesem-campagne

De jaarlijkse Campaña de El Almendro en Flor in Santiago del Teide loopt dit jaar van 28 januari 2023 tot en met 26 februari 2023. Het activiteitenprogramma bevat georganiseerde wandelingen, gastronomische workshops, ambachtelijke markten, muziek en tentoonstellingen.

Klik hier voor de Facebook pagina van de gemeente Santiago del Teide, waar je onder andere de volledige folder vindt met alle geplande activiteiten

Insider tips:

 Als je van plan bent één van de prachtige routes op eigen houtje te wandelen, let dan op het volgende:

 • ga het beste ergens op een weekdag. In het weekend is het over het algemeen een stuk drukker op de wandelpaden in deze periode.
 • ga zo vroeg mogelijk. Het dorp is niet erg groot en er zijn niet al te veel parkeerplaatsen. Als je zorgt dat je er rond half 9 ’s morgens bent is het nog vrij rustig en zul je zeker nog parkeerplaats vinden. Als alternatief is Santiago ook goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Klik hier voor een link naar Google Maps met de exacte busstop. Zo kun je je vertrekspositie ingeven en Google Maps rekent dan uit welke busverbinding je het makkelijkst kunt nemen. Mocht je nog twijfels hebben over hoe het bussysteem werkt op Tenerife, neem dan zeker even een kijkje in het hoofdstuk Öffentlicher Verkehr.

Mocht je je voor één van de georganiseerde wandelingen willen aanmelden, dan kan dat bij de wandelexcursies van El Cardon (klik hier) die ook dit jaar weer de officiële wandelingen van de gemeente Santiago del Teide verzorgen. Let wel:

 • wegens het beperkte aantal plaatsen, is het essentieel om vooraf te reserveren.
 • de prijs van elke route is  5€ per persoon
 • zelf picknick meenemen
 • de begeleiding is in het Spaans
 • voor meer informatie kun je met de Afdeling Cultuur bellen van de gemeenteraad van Santiago del Teide: (+34 922 86 31 27 toestel 300).

Voor de rest zijn de normale wandeltips van toepassing, zoals volgende checklist:

 • draag schoenen met een profiel
 • neem een wandelstok mee
 • een petje of hoed met klep (vooral essentieel bij de opgaande – en dus zeer laagstaande – zon)
 • genoeg water en misschien een stuk fruit
 • hou er rekening mee dat het rond half 9 ’s morgens nog best koud kan zijn. Zorg dus zeker voor een lange broek en windjack. In de loop van de wandeling stijgen de temperaturen dus stop misschien ook een korte broek in je rugzak.
 • ….en…vergeet natuurlijk je fotocamera niet!
Klik hier voor de fotoreportage van 2022

Aanbevolen Route

Er zijn verschillende routes om de amandelbloesem te zien. Mijn persoonlijke favoriet is een niet al te lange rondwandeling vanaf Santiago del Teide richting de Santuario Virgen en terug via Valle de Arriba. Bekijk de route in deze routeplanner:

Komoot Routeplanner

Veel plezier, blijf gezond en…¡Hasta Pronto!

4 Kommentare zu „De amandelbloesem van Santiago del Teide“

  1. Hallo Maria,
   In de blog staat een link naar mijn Komoot account met een leuke route die ongeveer 6,5 km is en gemiddelde moeilijkheidsgraad. De weg op zich is eigenlijk vrij makkelijk, maar er zit een stijl stuk na ongeveer 1 km wandelen wat even pittig is. Veel wandelplezier gewenst!

   1. Ik heb uw route opgeslagen. Ben nog wel niet in Tenerife, maar wel van plan deze route te doen zodra ik kan. Dank u voor de hint

Hinterlasse einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

de_DE