Teneriffa Geheimtipps

Adiós 2021...Druiven, klok en vuurwerk

Adiós 2021…

Aftellen geblazen

Nog 2 dagen en dan zit ook dit jaar er weer op. Aftellen geblazen dus. Een jaar waarin veel is gebeurd. En sommige dingen helaas (nog) niet zijn gebeurd:

Avondklok?

Zo hadden we op 1 januari dit jaar misschien de hoop dat we op 31 december het jaar 2022 Corona-vrij in zouden luiden. Maar niks is minder waar. Tenerife zit momenteel nog altijd op niveau 3, sinds 24 december is de mondkapjesplicht weer geldig en we krijgen in de loop van vandaag of morgen te horen of er een avondklok wordt ingesteld op Nochevieja (nacht van 31 december op 1 januari) en Noche de Reyes (nacht van 5 op 6 januari). In dat geval mag er dus niemand op straat tussen 1 uur ’s nachts en 6 uur ’s morgens.

Geen leuke berichten op dat front dus.

Afkoelende vulkaan

Wat dan wel weer leuk nieuws is: op 1e Kerstdag is de vulkaanuitbraak op La Palma officieel  ten einde verklaard. Eigenlijk was er vanaf 13 december al sprake van verminderde seismische activiteit, maar de wetenschappers wilden toch nog een paar dagen afwachten voor het geval dat. De hele boel is nu aan het afkoelen, maar dat gaat nog vrij langzaam.  In ieder geval kunnen onze eiland-buren nu beetje bij beetje beginnen om hun leven weer op gang te krijgen. En daar maken ze dan meteen een feestje van! Hieronder wat meer over hoe La Palma – en de rest van de Eilanden – Oudejaarsavond viert dit jaar.

Nochevieja: over druiven en Campanadas (klokkenspel)

Nu dan terug naar waar ik eigenlijk over wilde schrijven. Nochevieja. Oftewel Oudejaarsavond.

Ieder land heeft zo zijn eigen gebruiken en rituelen met Oudejaarsavond. Meestal gaat het gepaard met veel lawaai, muziek en feestvreugde. Zelfs als er toch nog een avondklok komt dit jaar.

Las Doce Uvas de la Suerte

Hoe de situatie ook wordt 31 december, wat in elk geval in geen enkel lokaal huishouden ontbreekt zijn de beroemde Doce Uvas de la Suerte. De twaalf geluksdruiven.

Waar deze traditie vandaan komt is niet helemaal duidelijk, er bestaan namelijk verschillende versies. De meest diepgewortelde dateert uit 1909: wijnboeren hadden zo’n overschot aan druiven, dat ze besloten het gratis onder de burgers te verdelen. Ze vertelden daarbij dat het geluk zou brengen deze met oudejaarsavond te eten.

Zo ontstond de traditie met Oudejaarsavond om middernacht bij iedere klokslag één druif te eten. Één voor elke maand van het jaar. Als het je lukt om alle twaalf druiven te eten dan brengt dat geluk voor het komende jaar. Iedere Nochevieja heb ik iets weg van een hamster met opgevulde wangzakken, want het lukt me eigenlijk nooit de druiven op tijd naar binnen te werken (*). Maar…ik heb hoop…manlief heeft dit jaar extra kleine wijndruifjes op de kop getikt, dus wie weet!

Adiós 2021...Hamster die wangzak volpropt
(*)Ter illustratie

Klokkenspel om middernacht

Daar we in de Canarische Eilanden een uurtje ‘jonger’ zijn dan de inwoners van het vasteland van Spanje, kunnen we ons hier dus niet richten op de Campanadas de Puerta del Sol in Madrid (hoewel sommigen zowel om 23.00 als 00.00 uur proosten). Traditie wil dat de druiven op de klokslag van de klok van la Casa de Correos in Madrid worden opgegeten. Iets wat landelijk op TV wordt uitgezonden, en tegenwoordig ook live gestreamed.

In de Canarische eilanden wordt er jaarlijks afgewisseld tussen eilanden om het Nieuwe Jaar ‘Canarische Tijd’ in te luiden. Ook dit wordt live uitgezonden, en dit jaar is de grote eer aan Los Llanos de Aridane. Een prachtig dorp juist onder de rook (pun intended) van Cumbre Vieja – La Palma. Het dorp dat nèt niet getroffen werd door de lavastroom. Het evenement wordt live uitgezonden op RTVC (Radio Television Canaria) en is anders te streamen op de live zender van RTVC (klik hier). Proosten jullie met ons mee?

Dan rest me nu verder niets anders dan jullie alvast een heerlijke Oudejaarsavond te wensen. Veel gezondheid, geluk en voorspoed voor 2022!

Feliz Año 2022 y Hasta Pronto!

2 Kommentare zu „Adiós 2021…“

  1. Onze buren op La Palma kunnen gelukkig weer aan hun toekomst denken en werken.
    Deze dagen bieden de gelegenheid om het afgelopen jaar af te sluiten; dankbaar voor alle mooie hartverwarmende momenten, ervaringen en mensen die erbij waren. Klaar om 2022 te verwelkomen en wekelijks jouw info en toffe “babbel” te ontvangen!

Hinterlasse einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

de_DE