TENERIFE INSIDER TIPS

TENERIFE NOORD - MOOISTE STRANDEN

Tenerife Noord - Mooiste Stranden
De mooiste stranden van Tenerife Noord

Het toerisme op Tenerife vond zijn oorsprong in het noorden, aan het einde van de 19e eeuw. Destijds was het voornamelijk gericht op gezondheidstoerisme, waarbij mensen met long- en huidproblemen verlichting zochten in de helende kracht van de oceaan en de zuivere zeelucht. Toch bleef het massatoerisme, zoals we dat in het zuiden kennen, uit. De balans tussen cultuur, natuur en toeristische infrastructuur is veel beter op elkaar afgestemd in dit gedeelte van het eiland. Voor een meer authentieke beleving van het eiland, zit je hier dus goed.

Qua stranden is het noorden echter wat minder bedeeld dan het zuiden. Hoewel het enkele redelijk begaanbare stranden kent, wordt het vooral gekenmerkt door een ietwat ruiger landschap, omgeven door ongerepte natuur. Een onvergetelijke ervaring voor degenen die de natuurlijke schoonheid van Tenerife willen ontdekken.

Wil je alvast een voorproefje van de stranden van Tenerife? Dat kan! Sommige stranden beschikken namelijk over een gratis live webcam. Klik eenvoudig op het symbool bij elk strand met een webcam om een kijkje te nemen.

Webcam Tenerife Stranden

DE 5 MOOISTE STRANDEN IN TENERIFE NOORD

PLAYA DE BENIJO

Je moet er een aardig eind voor rijden, maar dan heb je ook wat: Playa de Benijo is beslist één van de mooiste natuurstranden op het eiland. Gelegen in het uiterste noorden van het eiland is dit ongeveer het meest afgelegen stuk Tenerife dat je kunt vinden. Om een idee te geven: hoewel Santa Cruz de Tenerife, hemelsbreed gemeten, op slechts 25 km afstand ligt, doe je er ruim een uur over dit strand vanaf de hoofdstad te bereiken. Het is dus niet verwonderlijk dat het niet zo druk is op dit strand. En dat is meteen ook het aantrekkelijke eraan. Hier is de tijd ongeveer stil blijven staan. Tenerife op zijn puurst!  

 Op Google Maps is het een beetje verwarrend om het strand te vinden. Als je Playa de Benijo ingeeft op de kaart, krijg je maar liefst twee stranden als resultaat, beiden op 1 km afstand van elkaar. Hoewel het Benijo strand ten westen van het gelijknamige dorpje beslist zijn charme heeft, verbleekt het bij de iets oostelijker gelegen naamgenoot. Een magische ervaring!  

 Het 300 meter lange zandstrand is alleen te bereiken via een, in 2022 gerenoveerde, trap, maar met een beetje conditie doe je daar ongeveer 10-15 minuten over. 

Het betreft ruig natuurstrand op een afgelegen gebied, dus verwacht hier geen strandclub, ligbedjes of douches.  

 Qua eten en drinken kun je het beste zelf iets meebrengen. Ik raad echter aan te proberen een plekje te bemachtigen in één van de 3 restaurantjes in het dorpje Benijo. 

Tenerife Noord - Mooiste stranden. Playa de Benijo
Playa de Benijo
Webcam Tenerife Stranden
Playa de Benijo Webcam
Tenerife Noord - Mooiste stranden. Playa de Benijo bij zonsondergang.
Roque Benijo
Playa Bollullo. Foto van Playa Bollullo.
Playa Bollullo

PLAYA BOLLULLO

Playa Bollullo ligt ongeveer 3 km ten oosten van de stad Puerto de la Cruz. Je kunt er te voet komen vanaf Puerto de la Cruz, via het prachtige wandelpad Camino a la Playa El Bollulo. Een andere optie is met de auto, wat iets avontuurlijker is omdat de weg door een smal pad tussen bananenplantages loopt. Voor €5,- kun je de auto parkeren op de parkeerplaats van Restaurante Bollullo Beach. Als je liever met de bus reist, kan dat ook. Bus 376 pendelt een paar keer per dag tussen La Orotava en El Rincón, hoewel het vanaf de laatste halte nog steeds 1,5 km lopen is naar het strand, of beter gezegd, naar het begin van de enorme trap die naar het strand leidt. Deze trap is niet geschikt voor mensen die moeite hebben met lopen. 

Het bereiken van het strand is dus niet eenvoudig, wat eigenlijk alleen maar bijdraagt aan de charme ervan. Als een verborgen parel ligt het tussen indrukwekkende kliffen en weelderige vegetatie. Met zijn zwarte zand, kristalhelder water en rollende golven biedt Playa Bollullo een prachtige omgeving om te ontspannen en te genieten van de zon. Let echter op tijdens het zwemmen, want de zee kan soms ruig zijn langs de kustlijn. 

Op het strand zelf bevindt zich de gezellige strandbar Bollullo Chiringuito, waar je voor een redelijke prijs een lekker koud biertje kunt drinken en iets kunt eten. In ieder geval is dit strand zeker een bezoek waard als je in de omgeving van Puerto de la Cruz verblijft. 

PLAYA DE LA ARENA – MESA DEL MAR

Dit prachtige zwarte strand hoort bij de kleine toeristische badplaats Mesa del Mar, in het kustgebied van de gemeente Tacoronte.

Playa de la Arena is te voet bereikbaar via een kleine tunnel vanaf de grote parkeerplaats. Het ligt goed beschut waardoor het aangenaam zwemmen is. Langs het strand loopt een mooie wandelboulevard en zijn er voorzieningen zoals een badmeester, toiletten en douches beschikbaar. Bij helder weer heb je een prachtig zicht over de kustlijn, met in de verte de contouren van de Teide. De zonsondergang vanaf dit strand is overigens ook ronduit spectaculair te noemen.

Het beste kun je een bezoekje plannen door de week. Hoewel er aardig wat gratis parkeervoorzieningen zijn, kan het in het weekend lastiger zijn om een parkeerplek te vinden. Als alternatief kun je natuurlijk ook met de bus komen. Titsabus nummer 21 pendelt dagelijks tussen Tacoronte en Mesa del Mar.

Een extra hoogtepunt is het natuurlijke zwembad, dat op slechts 250 meter van het strand ligt. Vanaf hier heb je ook meteen een goed zicht op het gebouw Los Ficus, dat sinds enige tijd viraal gaat op social media. Hoewel dit uit de jaren 60 stammende gebouw niet echt een schoonheidsprijs verdient, is het op een zeer creatieve manier aangepast aan het beschikbare terrein, wat het een uniek kenmerk van de omgeving maakt.

Mocht je overwegen om hier een paar dagen vakantie door te brengen, dan bestaat zelfs de mogelijkheid om te overnachten in dit inmiddels iconische gebouw. Hier is een selectie van een paar vakantiewoningen in Los Ficus:

Playa de la Arena - Mesa del Mar overdag
Playa de la Arena - Mesa del Mar
Playa de la Arena - Mesa del Mar. Foto van zonsondergang bij het strand met silhouet van de Teide
Playa de la Arena - Sunset
Edificio Los Ficus - Mesa del Mar
Mesa del Mar - Edf. Los Ficus
Playa Jardín. Foto van het strand met de tuin.
Playa Jardín
Webcam Tenerife Stranden
Playa Jardín Webcam
Lago Martiánez. Foto van het grote openluchtzwembad, met op de achtergrond de Teide
Lago Martiánez

PLAYA JARDÍN – PUERTO DE LA CRUZ 

Gelegen aan de kust van het levendige Puerto de la Cruz, bevindt zich Playa Jardín. Deze strandzone bestaat uit 3 zwarte zandstranden: Playa del Castillo, Playa Chica en Playa Punta Brava. Zoals de naam al doet vermoeden, dankt Playa Jardín zijn naam aan de weelderige tuinen en de gelijknamige promenade die de 3 stranden met elkaar verbindt. De tuinen, met prachtige paden en inheemse flora, zijn ontworpen door niemand minder dan de beroemde beeldhouwer en architect César Manrique. Naast het ontwerpen van de tuinen, is hij ook verantwoordelijk voor de creatie van Lagos Martiánez, een indrukwekkend buitenzwembadcomplex dat zich op ongeveer 1,5 km van Playa Jardín bevindt (een aantrekkelijk alternatief als je eens een keer geen zand tussen je tenen wilt voelen of als de oceaan te ruig is om te zwemmen). 

De volledige lengte van de Playa Jardín zone is ongeveer een kilometer, waardoor je altijd wel een mooi plekje op het strand kunt vinden, zelfs in het weekend! Er zijn ligbedjes, toiletten en douches beschikbaar, evenals strandwachten.  

In de nabije omgeving van het strand vind je tal van restaurants, strandbars en supermarkten waar je terecht kunt voor een snelle snack of een uitgebreide maaltijd. Parkeren is mogelijk in de buurt, maar als je met de bus wilt komen, stopt de Titsa-bus 381 direct bij het strand! 

PLAYA DE SAN MARCOS 

Op ongeveer 3 km van Icod de los Vinos ligt een van de rustigste stranden van het noorden: Playa de San Marcos. Dit strand bevindt zich in een beschutte inham tussen kliffen en rotsen, waardoor het natuurlijk beschermd is tegen de vaak ruige oceaan aan de noordkant van het eiland. 

Met een lengte van 160 meter bestaat het strand uit zwart zand en kiezelstenen. Het biedt voorzieningen zoals toiletten, douches, strandstoelen en een strandwacht. Langs de baai zijn ook een paar gezellige restaurantjes te vinden, dus een picknick meenemen is overbodig. 

In het weekend en tijdens de zomermaanden kan het hier redelijk druk worden. Hoewel er parkeergelegenheid beschikbaar is, is deze enigszins beperkt. Op drukkere dagen kan het praktischer zijn om met het openbaar vervoer te komen. De Titsa bus 362 pendelt dagelijks tussen het centrum van Icod de los Vinos en het strand van San Marcos. 

Tenerife Noord - Mooiste Stranden. Foto van Playa de San Marcos.
Playa de San Marcos

Misschien nog leuker is het om gewoon een paar dagen vakantie te vieren in of rondom Playa de San Marcos. Naast het prachtige strand bevind je je op een steenworp afstand van het stadje Icod de los Vinos, bekend van de 1000 jaar oude Drago Milenario (Drakenbloedboom), het vlinderpark en natuurlijk de vele wijnbodegas. 

Twee absolute pareltjes op het gebied van accommodatie zijn Hotel Emblemático San Agustin en Hotel Emblemático San Marcos, beide gelegen in het gezellige centrum van Icod de los Vinos en op slechts 10 minuten met de bus van Playa de San Marcos. 

Hotel Emblematico San Marcus. Slaapkamer.
Hotel Emblemático San Marcos
Hotel Emblematico San Agustin. Patio.
Hotel Emblemático San Marcos
nl_NL