Tenerife Insider Tips

DE MOOISTE STRANDEN VAN TENERIFE

De mooiste stranden van Tenerife: strandwachtstoel op strand

In dit hoofdstuk een overzicht van de mooiste stranden van Tenerife

Zon, zee en strand: de beste ingrediënten voor een ontspannen vakantie. Op blote voeten door de branding lopen terwijl de warme zon weerkaatst op het kristalheldere water. Onderweg even stoppen voor een koud biertje in een gezellige strandtent.  Op Tenerife kan dit ongeveer 365 dagen per jaar!

Maar eerst: een paar belangrijke Insider Tips:

Onderschat de zon niet

Tenerife heeft een heerlijk, en vooral constant, klimaat. In de zomer wordt het zelden warmer dan 30ºC en in de winter, in de kuststreken dan toch, schommelt de temperatuur tussen 20ºC en 23ºC.

De Canarische Eilanden liggen net iets boven de Kreeftskeerkring, niet ver van de West-Afrikaanse kust. Hierdoor is de UV-straling een stuk intensiever dan in Noord-Europa.

Denk er dus aan om je regelmatig in te smeren met een goede zonnecrème

De mooiste stranden van Tenerife. Illustratie van Flesje zonne-creme factor 50
Goed smeren!
Gele Vlag op het strand van La Caleta
Gele vlag: wees voorzichtig!
Blauwe vlag: foto van blauwe vlag op strand van La Caleta
Blauwe vlag

Zwemmen in de Oceaan

Tenerife ligt midden in Atlantische Oceaan. De watertemperatuur aan de kust ligt gemiddeld rond de 20,3 ºC en is daarmee heel het jaar door geschikt voor een verkoelende duik.

Maar wees op je hoede, want de Oceaan kan soms verraderlijk zijn. Het is daarom heel belangrijk de aanwijzigen van de strandwacht te volgen, en de kleur van de strandvlaggen in de gaten te houden:

 • Groen: Het is veilig om te zwemmen. Toch altijd voorzichtig zijn.
 • Geel: Mogelijk gevaarlijk, zwem niet te ver van de kust en blijf alert.
 • Rood: Ga niet zwemmen. Ook niet als je een geweldige zwemmer bent. Op sommige plekken kan er een gevaarlijke onderstroming zijn, die vanaf de oppervlakte van het water niet altijd te zien is. Door de rode vlag te negeren breng je niet alleen jezelf in gevaar, maar mogelijk ook het leven van de strandwacht.

Afgezien van deze drie vlaggen hebben sommige stranden ook een blauwe vlag, die staat voor de kwaliteit van het strand. Het is een soort oorkonde om te laten zien dat het strand aan verschillende kwaliteitseisen voldoet. Dit jaar zijn er  12 blauwe vlaggen toegekend op Tenerife. 

Tot slot: Bescherm niet alleen jezelf, maar ook de flora en fauna van de Oceaan. Laat dus geen afval, plastic of sigarettenpeuken achter op het strand of in het water.

De mooiste stranden van Tenerife

Tenerife telt ontelbare stranden. Dat varieert van rotsachtige, nauwelijks te bereiken baaitjes, tot aan lange zandstranden met fijn zand, ligstoelen en hippe strandtentjes.

Hoewel het noorden van het eiland een paar prachtige stranden kent, is het zuiden van het eiland toch beter bedeeld. Hou daar rekening meer als je een vakantie naar Tenerife boekt, vooral als je graag een paar dagen relaxed aan het strand wilt zonnebaden.

Om het overzichtelijk te maken, heb ik de stranden ingedeeld per gemeente.

Klik op de kaart voor een link naar de mooiste stranden in de desbetreffende gemeente, met handige info over:

 • ligbedjes (en de beste prijzen)
 • chiringuitos (hippe strandtentjes)
 • beschikbaarheid toiletten en douches
 • huurkluisjes
 • strandhulp voor mensen in een rolstoel. 
 • type zand
 • de beste sundowner stranden
 • Insider Tips voor stranden ‘Off the Beaten Track’  
De mooiste stranden van Tenerife: Map met gemeente Adeje gehighlight
Adeje - Stranden