Tenerife Insider Tips

Zon, Zee & Strand

Deze pagina, met een opsomming van de mooiste stranden van Tenerife, kan natuurlijk niet ontbreken op de website. Ik ben mijn best aan het doen om zoveel mogelijk handige strand-info te verzamelen, in de hoop dat jullie binnenkort ook mee kunnen genieten van al dat moois.

Zon, zee en strand: de beste ingrediënten voor een ontspannen vakantie. Op blote voeten door de branding lopen terwijl de warme zon weerkaatst op het kristalheldere water. Onderweg even stoppen voor een koud biertje in een gezellig strandtentje. Dat is, voor velen, het ultieme vakantiegevoel. Zelfs na al die jaren op dit prachtige eiland, kan ik daar zelf ook nog steeds zo intens van genieten. En dat ongeveer 365 dagen per jaar!

Dus: wat zijn de beste stranden om te zonnebaden, te snorkelen of met koud drankje van de zonsondergang te genieten?

Lees hieronder verder voor de beste tips over de mooiste stranden en andere gerelateerde info

Zon

Tenerife is ook gekend als het Eiland van de Eeuwige Lente.

Het sub-tropische eiland heeft een heerlijk, en vooral constant, klimaat. Sterker nog: het klimaat van de Canarische Eilanden wordt beschouwd als één der beste ter wereld! In de zomer wordt het zelden warmer dan 30ºC en in de winter, in het zuiden dan toch, daalt de temperatuur zelden onder de 20ºC.

Met zijn 28 breedtegraad en 16 lengtegraad, ligt Tenerife net iets boven de Kreeftskeerkring, niet ver van de kust van West-Afrika. De UV straling op de Canarische Eilanden is veel intensiever dan in het noorden van Europa. Zelfs bij bewolking (wat niet vaak voorkomt) kun je nog verbranden!

Omdat het bijna nooit echt heet is, en er vaak een heerlijk oceaanbriesje waait, wordt er niet altijd gedacht aan regelmatig insmeren met de juiste zonnefactor.  Ik zou, als insider tip, echt aanbevelen  flink te smeren. Zeker aan het begin van de vakantie moet de huid echt nog wennen aan die felle zonnestralen!

Niemand heeft toch zin om direct aan het begin van de vakantie als een rood kreeftje rond te lopen? Afgezien van de pijn die zo’n zonnebrand met zich meebrengt. (*)

Dus vooral de eerste paar dagen: een hoge factor smeren!

(*) Tja…En mocht het dan tóch voorkomen… dan is Aloë Vera After Sun (maakt niet uit welk merk) heerlijk verkoelend op de huid. Verkrijgbaar bij de meeste supermarkten op Tenerife.
Zon, zee & strand. Illustratie van Flesje zonne-creme factor 50
Goed smeren!

Zee

Gele Vlag op het strand van La Caleta
Gele vlag: mogelijk gevaarlijk om te zwemmen
Blauwe vlag op Playa de la Enramada

Laat ik meteen maar beginnen met mezelf te verbeteren. Want het prachtige blauwe water rondom Tenerife is geen zee, maar een heuse oceaan, de Atlantische Oceaan.

De watertemperatuur ligt gemiddeld op 20,3 ºC en verschilt niet veel tussen winter (18,8 ºC) en zomer (21,7 ºC). Dat wil zeggen dat je, in principe, het hele jaar door lekker kunt zwemmen in de oceaan.

Maar de oceaan kan soms verraderlijk zijn. Het is dus heel belangrijk de aanwijzigen van de strandwacht te volgen, en natuurlijk ook de strandvlaggen in de gaten te houden. Het systeem van de vlaggen is vrij makkelijk te begrijpen, en doet denken aan een stoplicht:

  • Groen: Het water is kalm en het is veilig om te zwemmen. Desalniettemin toch altijd voorzichtig zijn.
  • Geel: Mogelijk gevaarlijk, het beste is niet te ver het water in te gaan en alert te blijven.
  • Rood: Ga niet zwemmen. Ook niet als je een geweldige zwemmer bent. Op sommige plekken heerst er een gevaarlijke onderstroming die vanaf de oppervlakte van het water niet altijd te zien is. Door dit signaal te negeren breng je niet alleen jezelf in gevaar, maar eventueel ook het leven van de strandwacht. Niet doen dus.

Afgezien daarvan is ook soms een blauwe vlag te zien, die staat voor de kwaliteit van het strand. Het is een soort oorkonde om te laten zien dat het strand aan verschillende kwaliteitseisen voldoet. Dit jaar zijn er maar liefst 16 blauwe vlaggen toegekend op Tenerife. 

Strand

In deze sectie wil ik de mooiste stranden van Tenerife laten zien, met handige info over, onder andere:

  • ligbedjes (en de beste prijzen)
  • chiringuitos (hippe strandtentjes)
  • beschikbaarheid toiletten en douches
  • huurkluisjes
  • strandhulp voor mensen in een rolstoel. 
  • type zand (fijn, grof, stenen, wit of – jawel – zwart (dat is lava zand, meestal erg fijn van structuur… even wennen maar ik vind het persoonlijk toch wel bijzonder). 
  • de beste sundowner stranden

Maar er zijn natuurlijk ook nog prachtige stranden – off the beaten track – die alleen insiders kennen. Ooit gehoord van ´Spaghetti Beach

Eigenlijk heet dit strand, gelegen op een 20 minuten  durende voettocht vanaf het vissersdorpje La Caleta, Playa Diego Hernández. Als je dit echter  aan een local vraagt, dan halen ze vaak hun schouders op want het strand is beter bekend als Spaghetti Beach, of ook wel Hippy Beach…Waarom dat zo is, en andere leuke weetjes over de verschillende stranden, verklap ik dan t.z.t. in de daartoe behorende link.

Het wordt een hele kluif om alle stranden van commentaar te voorzien, dus kom regelmatig terug op deze pagina. Ik ga proberen wekelijks minstens 1 strand te behandelen. Hiernaast een kaart per gemeente met een link naar de daar gelegen stranden.

Map van Tenerife met indicatie van de zone Costa Adeje
Stranden van Costa Adeje
nl_NLNederlands