TENERIFE INSIDER TIPS

DE MOOISTE STRANDEN VAN TENERIFE

De mooiste stranden van Tenerife. Foto van Playa de las Teresitas
Playa de las Teresitas

Tenerife heeft een veelvoud aan stranden: van kleine rotsachtige baaien tot uitgestrekte zandstranden met fijn zand en gezellige chiringuitos.

Het noorden van het eiland telt een paar prachtige stranden, maar hier is de zee vaak iets ruiger. Als het op zwemkwaliteit aankomt is het zuiden van het eiland iets beter bedeeld. Hou daar rekening mee als je een vakantie naar Tenerife boekt.

Om het overzichtelijk te houden, heb ik de mooiste stranden van Tenerife ingedeeld per regio. Op de onderstaande mappen zijn deze met blauw gekleurde vlakken aangegeven. Klik op de desbetreffende regio voor een overzichtelijke lijst van stranden die je zeker moet bezoeken als je in de buurt bent!

De mooiste stranden van Tenerife. Map van Tenerife Zuiden
Tenerife Zuid
Tenerife West - Mooiste Stranden. Map van westen van Tenerife
Tenerife West
Tenerife Noord - Mooiste Stranden
Tenerife Noord
Tenerife Map.
Tenerife Oost - nog in constriuctie

Kleuren zand: 

Omdat Tenerife een vulkanisch eiland is, zijn sommige stranden zwart. Dat is optisch even wennen als je dat nog nooit hebt gezien, maar het heeft zeker zijn eigen charme. Het zand is geliefd onder de lokale bevolking voor een natuurlijke peeling: lekker scrubben met het fijne zwarte zand en dan afspoelen in de oceaan. Een gratis spa dus!

Daarnaast zijn er aangelegde stranden, zoals Playa de las Teresitas, gelegen bij de hoofdstad Santa Cruz de Tenerife. Dit zand is speciaal uit de Sahara naar Tenerife gebracht en is bijna wit van kleur.

Zwemmen in de Oceaan

Tenerife ligt midden in Atlantische Oceaan. De watertemperatuur aan de kust ligt gemiddeld rond de 20,3 ºC en is daarmee heel het jaar door geschikt voor een verkoelende duik.

Maar wees op je hoede. De oceaan kan soms verraderlijk zijn. Daarom is het van groot belang de aanwijzingen van de strandwacht te volgen en de kleur van de strandvlaggen in de gaten te houden:

  • Groen: Het is veilig om te zwemmen. Toch altijd voorzichtig zijn.
  • Geel: Mogelijk gevaarlijk, zwem niet te ver van de kust en blijf alert.
  • Rood: Ga niet zwemmen. Ook niet als je een geweldige zwemmer bent. Op sommige plekken kan er een gevaarlijke onderstroming zijn, die vanaf de oppervlakte van het water niet altijd te zien is. Door de rode vlag te negeren breng je niet alleen jezelf in gevaar, maar mogelijk ook het leven van de strandwacht.

Afgezien van deze drie vlaggen hebben sommige stranden ook een blauwe vlag, die staat voor de kwaliteit van het strand. Het is een soort oorkonde om te laten zien dat het strand aan verschillende kwaliteitseisen voldoet.

Verder bestaat er nog de witte vlag met een paarse of blauwe afbeelding van kwallen. Het laat zich al raden: deze vlag informeert over de aanwezigheid van kwallen in de zee. 

Normaal gesproken gaat deze vlag gepaard met een gele of rode vlag. Het is essentieel om deze vlaggen te respecteren en niet in zee te gaan als de veiligheidswaarschuwingen gelden. Veiligheid staat voorop bij het genieten van de oceaan. Gelukkig gebeurt het niet vaak dat deze vlag gehesen moet worden.

Tot slot: Bescherm niet alleen jezelf, maar ook de flora en fauna van de Oceaan. Laat dus geen afval, plastic of sigarettenpeuken achter op het strand of in het water.

Gele Vlag op het strand van La Caleta
Gele vlag: wees voorzichtig!
Blauwe vlag: foto van blauwe vlag op strand van La Caleta
Blauwe vlag

Onderschat de zon niet

Het eiland heeft een heerlijk, en vooral constant, klimaat. In de zomer wordt het zelden warmer dan 30ºC en in de winter, in de kuststreken dan toch, schommelt de temperatuur tussen 20ºC en 23ºC.

De Canarische Eilanden liggen net iets boven de Kreeftskeerkring, niet ver van de West-Afrikaanse kust. Hierdoor is de UV-straling een stuk intensiever dan in Noord-Europa.

Denk er dus aan om je regelmatig in te smeren met een goede zonnecrème

De mooiste stranden van Tenerife. Illustratie van Flesje zonne-creme factor 50
Goed smeren!
nl_NL