Tenerife Insider Tips

DE MOOISTE STRANDEN VAN TENERIFE

De mooiste stranden van Tenerife: strandwachtstoel op strand

De mooiste stranden van Tenerife

Tenerife telt ontelbare stranden. Dat varieert van kleine, rotsachtige baaitjes, tot aan lange zandstranden met fijn zand, ligstoelen en hippe strandtentjes. 

Hoewel het noorden van het eiland een paar prachtige stranden kent, is het zuiden van het eiland toch beter bedeeld. Hou daar rekening meer als je een vakantie naar Tenerife boekt, vooral als je graag een paar dagen relaxed aan het strand wilt zonnebaden.  

Om het overzichtelijk te houden, heb ik een top 5 gemaakt van de mooiste stranden per zone. Op de kaart zijn de zones met blauwgekleurde vlakken aangegeven.  Klik op de kaart voor de desbetreffende link.

De mooiste stranden van Tenerife. Map van Tenerife Zuiden
Tenerife Zuid

Kleuren zand: 

Daar Tenerife een vulkanisch eiland is, zijn sommige stranden zwart. Dat is optisch even wennen, maar heeft zeker zijn charme. Het is in ieder geval niet vies. Onder de lokale bevolking is het vulkaanzand erg geliefd voor natuurlijke peelings: lekker scrubben met het fijne zwarte zand en dan afspoelen in de Oceaan. Een gratis Spa dus!  

Dan zijn er ook nog stranden die zijn aangelegd, zoals Playa de las Teresitas, gelegen bij de hoofdstad Santa Cruz de Tenerife. Dit zand is speciaal uit de Sahara naar Tenerife gebracht en is bijna wit van kleur. 

Zwemmen in de Oceaan

Tenerife ligt midden in Atlantische Oceaan. De watertemperatuur aan de kust ligt gemiddeld rond de 20,3 ºC en is daarmee heel het jaar door geschikt voor een verkoelende duik.

Maar wees op je hoede, want de Oceaan kan soms verraderlijk zijn. Het is daarom heel belangrijk de aanwijzigen van de strandwacht te volgen, en de kleur van de strandvlaggen in de gaten te houden:

  • Groen: Het is veilig om te zwemmen. Toch altijd voorzichtig zijn.
  • Geel: Mogelijk gevaarlijk, zwem niet te ver van de kust en blijf alert.
  • Rood: Ga niet zwemmen. Ook niet als je een geweldige zwemmer bent. Op sommige plekken kan er een gevaarlijke onderstroming zijn, die vanaf de oppervlakte van het water niet altijd te zien is. Door de rode vlag te negeren breng je niet alleen jezelf in gevaar, maar mogelijk ook het leven van de strandwacht.

Afgezien van deze drie vlaggen hebben sommige stranden ook een blauwe vlag, die staat voor de kwaliteit van het strand. Het is een soort oorkonde om te laten zien dat het strand aan verschillende kwaliteitseisen voldoet. Dit jaar zijn er  12 blauwe vlaggen toegekend op Tenerife. 

Tot slot: Bescherm niet alleen jezelf, maar ook de flora en fauna van de Oceaan. Laat dus geen afval, plastic of sigarettenpeuken achter op het strand of in het water.

Gele Vlag op het strand van La Caleta
Gele vlag: wees voorzichtig!
Blauwe vlag: foto van blauwe vlag op strand van La Caleta
Blauwe vlag

Onderschat de zon niet

Tenerife heeft een heerlijk, en vooral constant, klimaat. In de zomer wordt het zelden warmer dan 30ºC en in de winter, in de kuststreken dan toch, schommelt de temperatuur tussen 20ºC en 23ºC.

De Canarische Eilanden liggen net iets boven de Kreeftskeerkring, niet ver van de West-Afrikaanse kust. Hierdoor is de UV-straling een stuk intensiever dan in Noord-Europa.

Denk er dus aan om je regelmatig in te smeren met een goede zonnecrème

De mooiste stranden van Tenerife. Illustratie van Flesje zonne-creme factor 50
Goed smeren!
nl_NL