Tenerife Insider Tips

Zonsverduistering op Ten erife

Zonsverduistering op Tenerife

Hittegolf 

Het gesprek van de dag op Tenerife, en de andere Canarische Eilanden, is vooral over hoe ontzettend warm het is. We kampen al geruime tijd met een verzengende hittegolf. Dit, in combinatie met de Calima (hete woestijnwind die Sahara zand richting onze eilanden blaast) maakt het momenteel bijna onhoudbaar warm. Zo erg zelfs, dat de scholen tijdelijk gesloten zijn. Verkoeling in het water en het vermijden van de zon zijn momenteel de beste strategieën. 

Ring of Fire 

Nu we toch bij het onderwerp zon zijn, hier een fascinerend weetje: op zaterdag 14 oktober 2023 zal de zon tijdelijk achter de maan verdwijnen, wat resulteert in een zonsverduistering. Deze keer een wel heel bijzondere, namelijk een ‘ringvormige’ zonsverduistering, waarbij de maan verder van de aarde verwijderd is dan bij een totale zonsverduistering. Hierdoor lijkt de maanschijf kleiner dan die van de zon, en ontstaat er een heldere ring rond de maan, ook wel de Ring of Fire genoemd. 

Waar en hoe laat? 

Deze boeiende zonsverduistering is, begrijpelijkerwijs, niet vanaf elk punt op aarde zichtbaar. Gelukkig hebben we in Tenerife het voorrecht om kort voor zonsondergang een gedeeltelijke zonsverduistering te kunnen zien, die om 19.25 lokale tijd zou moeten beginnen, slechts tien minuten voor zonsondergang om 19.35. Dat belooft dus een spectaculaire zonsondergang te worden. Ik heb de camera alvast klaarliggen in ieder geval! 

Opgepast!

Het mag gekend zijn dat het direct in de zon kijken zonder oogbescherming erg schadelijk is voor de ogen. Kijk dus niet direct in de zon. Eclipsbrillen zijn helaas niet zo gemakkelijk verkrijgbaar, maar hier is een goedkope tip om zelf een gaatjescamera te maken met…een ansichtkaart! 

Doe-het-zelf gaatjescamera: 

  • Prik met iets scherps een klein gaatje in het midden van een ansichtkaart (rijkelijk voorhanden op ons vakantie-eiland). Probeer het gaatje zo klein mogelijk te houden en zonder rafelige randen. 
  • Hou de ansichtkaart in de zon en het witte vel papier er ongeveer 60 centimeter achter. Hierdoor projecteer je het beeld van de zon op het witte papier. Een veilige en goedkope manier om de zonsverduistering te zien. 
Gaatjescamera. Systeem om de zonsverduistering veilig te bekijken.

Mobiele camera: 

  • Daar de verduistering vlak voor zonsondergang plaatsvindt, en er bovendien nog altijd flink wat Calima in de lucht hangt, zal de zon op het moment van de verduistering niet meer al te fel zijn. Hierdoor zou het in principe mogelijk moeten zijn, uiteraard zonder zelf direct in de zon te kijken, om het geheel te filmen of fotograferen.  

Tot zover weer de laatste nieuwtjes vanuit bloedheet Tenerife. Oh, en vergeet je niet aan te melden op de Nieuwsbrief voor alle leuke en interessante nieuwtjes!

Blijf gezond en ¡Hasta Pronto!     

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NL