Tenerife Insider Tips

Waar is dat feestje?

Waar is dat feestje?

Spanje heeft, als overwegend katholiek georiënteerd land, veel op religie gebaseerde feesten en tradities. Hoeveel dat er precies zijn is eigenlijk moeilijk te zeggen, want naast de nationale feestdagen, heeft iedere comunidad autónoma ook nog zijn eigen lokale tradities en fiestas. Geschat wordt dat er, over heel Spanje gezien, jaarlijks zo’n 280 officiële feesten worden gevierd. En hoewel het merendeel van deze feesten een religieuze origine heeft, blijft de nadruk toch vooral hangen bij het woord feest. Met veel (luide) muziek, dans, lekker eten en vaak ook oogverblindend vuurwerk.

Fiesta de la Virgen del Carmen

En zo staan staan we aan de vooravond van alweer een heel leuk feest: de jaarlijkse Fiesta de la Virgen del Carmen.

De maagd Carmen is de beschermheilige van de zee en draagt zorg voor de veiligheid van de vissers en zeelieden. Ieder jaar  op 16 juli – met uitzondering van de afgelopen 2 vanwege de pandemie  – bedanken de vissers de Maagd voor een goede visvangst en een behouden thuiskomst. In een feestelijke processie wordt het heiligenbeeld door de straten tot aan zee gedragen. Daar wordt het dan ceremonieel aan boord van een vissersboot gehesen en vervolgens langs de kust gevaren.

Waar kan ik dit gaan bekijken?

Er zijn verschillende feesten gepland langs de kust. Het feest dat ik echt kan aanraden (ook omdat ik er zelf jarenlang pal naast heb gewoond en het daarme weer een echte insider tip is), is dat van Puerto de Santiago. Dit dorpje, juist onder de rook van Los Gigantes, heeft zijn karakter als vissersdorpje eigenlijk altijd weten te behouden. Op de plaza van Puerto de Santiago zijn de feesten al vanaf 7 juli volop aan de gang. Maar het absolute hoogtepunt is toch wel de avond van 16 juli. Om 21:40 uur begint de processie met het heiligenbeeld door de straten, gevolgd door een mega spectaculair vuurwerk en live muziek.

Hoe kom ik er?

Puerto de Santiago is gemakkelijk bereikbaar met de bus (met een auto kom je niet langs het verkeer, en parkeren is al helemaal mission impossible op zulk soort dagen). Laat de auto dus lekker staan en pak de bus of taxi (een enkeltje taxi vanaf Costa Adeje kost je ongeveer 25 euro en duurt slechts 20 minuten; de bus duurt ongeveer 45 minuten). Voor informatie over de bus, klik hier.

Of ga heen met de bus en terug met de taxi, als je wat geld wilt besparen. De laatste bus richting Costa Adeje vertrekt om half 12 ´s nachts, maar dan mis je dus wel het vuurwerk. In ieder geval veel opties, en gegarandeerd een hele leuke avond!

Tot zover weer wat insider tips. Blijf gezond en Hasta Pronto!

¡Vive la Virgen del Carmen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *