TENERIFE INSIDER TIPS

Vulkaantoerisme - foto in de tunnel van Cueva del Viento

Vulkaantoerisme

De kranten staan nog altijd bol van de vulkaanuitbarsting op ons buureiland La Palma. De afgelopen dagen was het zeer helder weer en konden we de enorme rookpluim boven het getroffen gebied vrij goed zien vanaf Costa Adeje.

Inmiddels is de Puente de Todos Los Santos (zie blog van vorige week, of klik hier) voorbij en werd er melding gemaakt van rond de 10.000 toeristen die in dit lange weekend speciaal naar La Palma zijn afgereisd om het natuurspektakel met eigen ogen te zien.

Hoewel het natuurlijk zeer tragisch is dat complete dorpen zijn weggevaagd, kan ik goed begrijpen wat de aantrekkingskracht is om zoiets unieks met eigen ogen te zien. Zo lang dit soort vulkaantoerisme de lokale reddingsbrigades niet in de weg zit prima. En helemaal prima als dit soort toerisme de lokale economie ten goede komt.

Cueva del Viento

De uitbraak inspireerde me om zelf een beetje aan vulkaantoerime te doen, maar dan op Tenerife. En wel bij La Cueva del Viento (de windtunnel) . Dit is een 18,4 lange lavatunnel – de grootste van Europa overigens –  en een klein gedeelte van deze tunnel kan bezocht worden.

De tunnel bevindt zich op zo´n  45 km rijden van Costa Adeje, juist boven het pittoreske dorpje Icod de los Vinos (bekend voor z’n lekkere wijnen en de mystieke Drakenbloedboom – waarover in toekomst zeker nog een verhaal).

Het is aan te raden met een (huur)auto naar het Cueva del Viento Museum te rijden.  Andere mogelijkheid is met de Titsa bus naar Icod de Los Vinos te reizen en van daaruit een taxi te nemen (een kleine 3 km). Er is een grote parkeerplaats voorhanden bij het  museum, dus geen probleem met een parkeerplek zoeken voor degene die met de auto komen.

Mijn man en ik logeerden in een vakantiehuis op slechts 1,5  km van het museum (de startplek van de excursie) en dachten deze afstand ‘even’ te lopen. Maar we hadden niet gerekend op de – in onze ogen ongeveer vertikaal – stijle weg naar het bezoekerscentrum. Alwaar we redelijk afgepeigerd aankwamen.

In het centrum werden we meteen vriendelijk ontvangen door onze gids, die ons voorzag van een stoere helm en een haarkapje (hygiene maatregel). Erg charmant zagen we er niet uit, maar tijdens de begeleide uitstap waren we maar wat blij dat we zo’n ding ophadden.

Vulkaantoerisme - Helmen bij bezoekerscentrum Cueva del Viento

Busje komt zo

Vanaf het centrum naar de eigenlijke ingang van de lava tunnel is overigens ook nog eens 2 km. Gelukkig is sinds kort weer een busje ingezet om de bezoekers veilig van het museum naar de tunnel te brengen. Of beter gezegd, naar een plek vlakbij de tunnel. Want een beetje lopen was er wel bij. Door een prachtig bos, vol Pino Canario (Canarische den – hier komt ook nog een stukje over in mijn Flora&Fauna).

Instructies om op te letten

Wegens de Covid-situatie was de groep lekker klein, we waren maar met 9 personen.

Overigens kregen we bij het boeken een hele waslijst met instructies. Zo is mondkapje dragen in de tunnel nog altijd verplicht (want afstand houden is wat moeilijk). Je mag ook geen rugzak meenemen, dus zorg dat je fotocamera en dergelijke misschien in een jaszak of zo meeneemt. Dan is een jasje en lange broek erg aan te raden want het is best fris in de tunnel. En oh ja, goede schoenen. Want je loopt dus echt over gestold (A’a) lava. En dat is zeer scherp. Dus geen sandalen of hoge hakken!

De tunnel

Zoals hierboven al geschreven, is de lavatunnel 18,4 km lang, maar lang niet alles is in kaart gebracht. De wandeling door de tunnel is in totaal misschien zo’n halve kilometer, maar echt super interessant om te beleven. Je kunt bijna overal rechtop lopen, maar wees voorzichtig, want hier en daar moet je toch even bukken. De helm met koplamp is hierdoor essentieel bij het bezoek.

Ik wil niet teveel verklappen over wat de gids vertelt onderweg, of wat voor fascinerende experimenten er tijdens de tocht worden uitgevoerd. Want ik vind dat jullie dat zelf moeten gaan ontdekken! 

In mijn nog te publiceren hoofdstuk over Lokale weetjes zal ik wellicht wat dieper ingaan op het ontstaan van de lavatunnels en de verschillende soorten lava die er (kunnen) ontstaan bij een uitbraak.

Excursie boeken

Je kunt een begeleide excursie boeken door naar de website te gaan van het museum, klik hier.

Ik vond het alleszins echt de moeite waard!

Tot zover weer mijn wekelijke blog. Blijf gezond en…

Hasta Pronto!

4 reacties op “Vulkaantoerisme”

  1. Een bezoekje aan deze lavatunnel én de typische dorpskern van Icod de los Vinos, met als toetje de vlindertuin, is uiterst aan te raden tijdens een verblijf op Tenerife!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NL