TENERIFE INSIDER TIPS

Spaanse kerstloterij El Gordo. Afbeelding van een Geluksdwerg met loterijnummers en klavertjes vier.

Spaanse kerstloterij El Gordo 

Nog een paar nachtjes slapen en dan is het weer zover: de grote dag van de Spaanse kerstloterij El Gordo, wat zoveel betekent als de Dikke of de Vette. Waar komt die bijnaam eigenlijk vandaan? 

Hoewel velen denken dat deze naam verwijst naar de vette prijzenpot, moeten we voor de origine van het woord terug naar de 18e eeuw. Ter promotie van de loterij werd destijds een reclame karikatuur ontworpen, El Enano Afortunado (de Geluksdwerg). Zoals de naam van dit personage al doet vermoeden, was dit figuurtje klein en gedrongen, getooid met talloze nummers. In de loop der tijd veranderden de reclamecampagnes, maar de naam bleef hangen. 

Spaanse kerstloterij El Gordo. Karikatuur van de orginele El Gordo

Nog meer geschiedenis… 

De Spaanse kerstloterij is één van de oudste loterijen ter wereld. De oorsprong had eigenlijk niets met Kerst te maken: tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog had Spanje geld nodig om de oorlog tegen de Fransen te bekostigen. En zo werd op 18 december 1812 de eerste trekking gehouden. Het duurde nog tot 1892 tot de loterij werd omgedoopt tot kerstloterij, die nu op 22 december plaatsvindt. 

Race om het Winnende Lot 

Zodra de eerste loten te koop zijn, begint de race om het Winnende Lot te bemachtigen. In Madrid is de beroemde loterijverkoop van Doña Manolita hèt verkoopspunt bij uitstek. Ieder jaar vormen zich hier kilometerslange rijen. Tenerife kent vergelijkbare hotspots, zoals het Repsol tankstation ‘La Chasnera‘ op de TF1, dat ieder jaar wel een paar winnende nummers verkoopt. 

Bijgeloof en Kunstmatige Intelligentie 

Het kiezen van een lotnummer is vaak doordrenkt met bijgeloof, zoals het binnenstappen van een loterijkantoor met de linkervoet eerst, het dragen van een gouden munt in de portemonnee, of het lot over de buik van een zwangere vrouw wrijven.  

Dit jaar voegt moderne technologie zich toe aan de mix en pakt het analyserend aan: ChatGPT suggereert, na het vergelijken van alle trekkingen sinds 1812, dat het winnende nummer wel eens 02695 of 03695 zou kunnen zijn. Een interessante wending in de eeuwenoude traditie…maar het blijft toch een geluksspel. 

De grote dag breekt aan… 

Op 22 december om 07.30 ’s morgens, Canarische Tijd, openen de poorten van de Teatro Real in Madrid voor de trekking van de kerstloterij. Toegang is vrij en voor iedereen toegestaan, maar beperkt tot de capaciteit van de zaal . Gelukkig is het geheel ook op de televisie te volgen, alsmede via streaming of de website van de Loterías y Apuestas del Estado.

Leerlingen van het Colegio de San Ildefonso trekken de winnende nummers zingend uit de trommels. Sinds 171 jaar presenteren zij deze loterij, een traditie die wordt waargenomen door een officieel comité.  

Prijzenpot

De prijzenpot dit jaar bedraagt maar liefst 2.590 miljoen euro. Dus het duurt uren voor de pot leeg is. Wat overigens niet wil zeggen dat het grote lot van 4 miljoen, niet al in de eerste uren van de loterij kan vallen.  

Een volledig lot bestaat uit 10 lootjes à 20 euro. Het komt veel voor dat buren, vrienden of collega’s samen 1 lot kopen. En dan is het natuurlijk groot feest als meteen een hele groep een kleine ton rijker is. 

Of je nu meedoet in de hoop iets te winnen, of gewoon als jaarlijkse kersttraditie, feit is dat je nog tot aan 21 december 22:00 uur een nummer kunt kopen, dus haast je als je mee wilt doen!  

Heel veel gelukgewenst en ¡Hasta Pronto!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NL