TENERIFE INSIDER TIPS

Noche de San Juan: vreugdevuren op Tenerife

Noche de San Juan: vreugdevuren op Tenerife 

Op 23 juni, kort voor zonsondergang, ontbranden op Tenerife overal vreugdevuren. Dit spectaculaire schouwspel markeert het begin van de jaarlijkse Noche de San Juan, een viering ter ere van de geboortedag van Johannes de Doper, in het Spaans bekend als San Juan.

Overigens is de traditie van de Sint Jansnacht niet beperkt tot Tenerife: over de hele wereld zijn er talloze feesten en gebruiken om deze bijzondere nacht te vieren. Dat dit ongeveer samenvalt met de zomerzonnewende (de kortste nacht van het jaar, 21 juni) is geen toeval. Oude heidense gebruiken en religieuze tradities gaan hand in hand in deze betoverende nacht.

Vuur,  water en magische rituelen

De belangrijkste elementen tijdens de Noche de San Juan zijn vuur en water. Het vuur heeft een zuiverende werking. Zo kun je bijvoorbeeld dingen die je wilt loslaten op een papiertje schrijven en deze aan de vlammen toevertrouwen. En natuurlijk is de avond niet compleet als je niet minstens één keer over het vreugdevuur bent gesprongen (dit gebeurt meestal wat later op de avond, omdat de vlammen in het begin nog te hoog zijn). Volgens oude tradities brengt het geluk om een oneven aantal keren over het vuur te springen.

Omdat we op ons prachtige eiland omringd zijn door water, vindt dit gebruik meestal op het strand plaats. Dit is niet alleen veiliger met het oog op brandgevaar, maar zo kun je het symbool vuur met water verbinden en je na afloop reinigen in de Atlantische Oceaan. Magisch!

Natuurlijk mag je ook zelf een ritueel bedenken. Het belangrijkste is dat je er een leuke avond van maakt!

Waar kan ik meedoen?

Als je zelf een hoguera (Spaans voor vreugdevuur), wilt organiseren, moet je dit officieel aanvragen bij de gemeente waar je verblijft. Maar je kunt ook gewoon langs de kust wandelen en je aansluiten bij een bestaande groep. Met een vriendelijke begroeting (en misschien een paar koude sixpacks bier om te delen) ben je al snel welkom om deze bijzondere traditie mee te vieren.

Veel plezier en ¡Hasta pronto!

Vergeet niet je aan te melden voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes over Tenerife!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NL