Tenerife Insider Tips

Nationaal Park del Teide: foto Tajinaste met Teide

Nationaal Park del Teide

Inmiddels weer een tijdje geleden dat ik in de pen kroop. Wegens omstandigheden even geen tijd gehad achter de computer te zitten. In mijn hoofd had zich wel een plan gevormd om iets te schrijven over 2 onderwerpen die op dit moment actueel zijn: de bloei van de prachtige Tajinaste bloem in het Nationaal Park del Teide, en natuurlijk de aankomende viering van de Día de Canarias. De vraag was alleen, welk onderwerp eerst?

Maar, zoals regelmatig gebeurt, heeft het lot deze beslissing getroffen. Ik ben net terug van een prachtige Tajinaste – excursie. Terwijl ik zit na te genieten, lees ik een recent artikel op de website van Gobierno de Canarias over een bestemmingsplan betreffende het Nationlaal Park del Teide (lees hier het volledige artikel). Hierover later meer.

Tajinaste

Tussen half mei en vaak tot einde juni staan de Tajinaste bloemen in bloei. Deze endimische bloem dankt zijn naam aan de oer-inwoners van het eiland, de Guanches, die deze bloem Tainast noemde. Dat betekent zoveel als ‘naald’.  Zeer toepasselijke, want de spitse vorm van de bloem doet inderdaad denken aan een naald of misschien een speer. In ieder geval is het een prachtige bloem en een ‘must-see’ als je in mei of juni op Tenerife bent. T.z.t. zal ik hierover ook wat meer informatie plaatsen in mijn hoofdstuk Flora & Fauna.

Op pad

En zo togen man en ik deze morgen  vroeg op pad, bewapend met wandelstok, picknick en fotocamera. Originele plan was eigenlijk dat ik alleen zou gaan, en wel met de Titsa-bus. Dit hoofdzakelijk in het belang van mijn website. Even kijken hoe makkelijk het momenteel is een plaatsje te bemachtigen in de bus. Er kan – zoals voorheen – namelijk geen plaats meer gereserveerd worden. Ik was benieuwd naar eventuele chaos is bij de bushaltes van Costa Adeje en Los Cristianos.

Ik moet jullie het antwoord helaas schuldig blijven. Manlief besloot namelijk gisterenavond dat hij ook graag meekwam op excursie, maar dan toch liever met de auto te gaan.

La Fortaleza & Centro de Visitantes de el Portillo

We parkeren rond 9 uur ’s morgens op de – inmiddels redelijk bezette – parkeerplaats van de Centro de Visitantes de  el Portillo. Onderweg hebben we reeds metershoge Tajinastes kunnen bewonderen die zomaar langs de kant van de weg groeien. Dat belooft! Het doel van onze wandeling is een wandeling naar La Fortaleza, een redelijk makkelijke wandelweg gelegen juist achter het bezoekerscentrum.  Hier heb ik vorig jaar ook prachtige foto’s kunnen maken. De foto van de homepage is er bijvoorbeeld gemaakt.

Kennelijk is het aan de noordkant van het eiland nog iets te vroeg voor de Tajinaste, want eenmaal aangekomen bij de voet van La Fortaleza, staat er nog geen enkele Tajinaste in bloei. Of het aan deze kant van de Teide misschien kouder of minder zonnig is? Geen idee, maar het is frappant dat op de zuidflank van las Cañadas alles in volle bloei staat, maar aan de noordkant alles nog groen is.

In ieder geval genieten we van de wandeling (die eigenlijk stiekum toch best een beetje zwaar is, vanwege de ijle lucht).

Na de wandeling bezoeken we nog even het bezoekerscentrum, wat echt de moeite is als je wat meer over het onstaan van de Teide wilt leren. Er wordt o.a. een interessante film getoond. Zeker even binnenspringen als je in de buurt bent!

Bestemmingsplan Nationaal Park del Teide

Volgens het artikel van de Gobierno de Canarias heeft ‘het volk’ 30 dagen de tijd het openbare bestemmingsplan in te zien, en zelf suggesties in te dienen. Ik heb geprobeerd te achterhalen waar dit plan dan gepubliceerd staat, maar kan er niks over vinden. Noch een hapklaar suggestie-formulier dat gemakkelijk in te vullen is. Het zal ons (´het volk´dus) eens makkelijk gemaakt worden. Ik zal het via het Contact-formulier proberen, hopelijk komen mijn suggesties dan bij de juiste persoon aan.

Sommige situaties zijn echt schrikbarend. Ik noem maar een paar voorbeelden:

  • Auto’s die vol op de rem gaan om een foto te maken van de Tajinastes (of, in de winter, foto´s van het sneeuwlandschap). Erg begrijpelijk, maar de straat is niet bepaald breed, dus je schept een gevaarlijke situatie voor het andere verkeer.
  • Auto’s die schots en scheef langs de kant van de weg geparkeerd zijn wegens gebrek aan parkeerplaatsen. Vooral bij de basis van de wandelroute naar de top van de Teide, Montaña Blanca, een veelvoorkomend probleem.
  • Vanuit een ooghoek zag ik een jong koppel op een ogenzichtelijk ´geitenpaadje´(geen oficieel wandelpad) de flank van el Teide opklimmen. Hij met All-stars en zij op open sandalen. En ze waren al redelijk hoog geklommen. Niet alleen schaadt zoiets de natuur, maar regelmatig lezen we toch dat er weer eens toeristen van de berg gered moeten worden. Nu snap ik dus waarom.
  • De Titsa-bussen die 1x per dag vertrekken vanaf Puerto de la Cruz en Costa Adeje zijn, mijns inziens, niet genoeg, en vertrekken bovendien erg laat. Had ik, zoals gepland, bus 342 genomen deze morgen om 09.15, dan was ik pas rond 11.15 uur bij het bezoekerscentrum van El Portillo aangekomen. Voor mensen die graag wandelen is het dan eigenlijk al te warm, en bovendien moet je om 15.15 al weer terug zijn bij de bushalte, want dan gaat de enige bus terug.

Ik wilde mijn observatie toch even met jullie delen want dit betreft niet alleen de inwoners van het eiland, maar ook mensen die ons prachtige eilandje komen bezoeken.

Een echte oplossing kan ik ook niet zomaar bedenken. Dat er iets gedaan moet worden is wel duidelijk, in de hoop dat er nog vele generaties kunnen genieten van het unieke en prachtige landschap bij el Teide.

Er wordt alleszins al enige tijd gesproken om, in navolging van Parque Timanfaya in Lanzarote, het circuleren met auto´s te beperken of af te schaffen, en de bezoekers gecontroleerd met busjes door het park te voeren, om zo massificatie te voorkomen. Dat zal veel pro’s en contra’s met zich meebrengen denk ik zo. En veel controverse.  Time will tell.

Tot zover mijn – iets te lange – blog. Kijk zeker nog even op mijn Instagram en Komoot account met een paar prachtige foto´s en beschrijving van de wandeling.

Blijf gezond en Hasta Pronto!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NL