TENERIFE INSIDER TIPS

Kerstfeest onder Palmen. Mr. and Mrs. Santa Claus op het strand in zwempak, zonnebril en op de achtergrond Teide

Kerstfeest onder palmen

Hoewel veel mensen nog altijd nostalgisch dromen van een witte Kerst, denk ik dat een Kerst in de zon minstens zo verleidelijk is. Dus laat die witte Kerst maar zitten, want op Tenerife vieren we het Kerstfeest onder palmen, met een flinke dosis zon en een unieke kerstsfeer.

Kerstparadijs voor alle zintuigen

Overal op het eiland omarmen we Kerst met warmte en vrolijkheid. Hotels, winkelcentra en drukke straten transformeren tot een waar kerstparadijs, rijkelijk versierd met fonkelende kerstdecoratie, indrukwekkende (nep)kerstbomen, en feestelijk versierde palmbomen.

In de Canarische cultuur spelen levensgrote belenes (kerststallen) een hoofdrol. Ze zijn verspreid over het hele eiland, brengen het kerstverhaal tot leven en zorgen voor een magische sfeer. Ondertussen klinkt vrolijke kerstmuziek en hangt de heerlijke geur van gepofte kastanjes in de lucht.

Lekker eten

Op de Canarische Eilanden is lekker eten 365 dagen per jaar belangrijk; met kerst wordt daar, letterlijk en figuurlijk, nog een schepje bovenop gedaan. Overdag worden de buikjes rond gegeten aan polvorones, turrón, Canarische kaas en Jamón Serrano.

Het hoofdgerecht bestaat meestal uit een smaakvolle mix van pata de cochino asada (gebraden varkenspoot), gemarineerd geitenvlees, en konijn in Salmorejo-saus. Visliefhebbers komen aan hun trekken met kerstklassiekers als kabeljauw en cherne, geserveerd met papas arrugadas en mojo-saus.

Als kers op de taart wordt het dessert, trucha de batata, geserveerd. Dit betekent ‘zoete aardappel forel’, maar heeft niets met vis te maken. Het is een delicatesse van bladerdeeg gevuld met zoete aardappel, citroen, amandel, eidooiers, suiker, kaneel, en anijs.

Trucha de Batata

Dit alles wordt uiteraard vergezeld door de beste lokale wijnen, waarvan velen op Tenerife zijn bekroond.

Wat zijn de belangrijkste dagen?

Kerst begint eigenlijk een beetje op 22 december, met de nationale kerstloterij. Een hele happening in Spanje, en zeker de moeite waard om eens aan deel te nemen. Lees in deze blog meer daarover, zodat je er volgend jaar misschien op tijd bij bent.

In tegenstelling tot veel noordelijke landen, is de belangrijkste dag van Kerst de Nochebuena, de Heiligavond, op 24 december. Dat is de avond waarop families en vrienden samenkomen om lekker te eten. Hou daar rekening mee, want vaak sluiten bars en restaurants een beetje eerder op die datum, zodat het personeel met hun families deze speciale avond kunnen vieren.

Kerstcadeaus

Overigens is het in Spanje niet echt traditie om tijdens Kerstcadeautjes uit te wisselen. Dat voorrecht is voorbehouden aan de Drie Koningen, die op 6 januari worden gevierd.


Hele fijne Kerst en…¡Hasta pronto!

2 reacties op “Kerstfeest onder palmen”

  1. Dank voor de zonnige en fijne kerstwensen
    We wensen iedereen een hele jaar dat vleugje zon , gezondheid en geluk toe
    Wivine en Rudi

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NL