Om in de huidige tijd snel en comfortabel naar Tenerife te reizen, is er eigenlijk maar één voor de hand liggend vervoersmiddel: het vliegtuig. Het veiligste vervoersmiddel ter wereld. Als je aan vliegangst lijdt kost dat misschien ietwat aan overtuiging. Maar het alternatief, een paar dagen op een ferry vanaf het vasteland van Spanje naar Tenerife varen , is toch wel erg omslachtig.
Voorlopers van Spa resorts
Toch moesten de eerste toeristen per schip naar Tenerife reizen. Wegens de kwaliteit van het water en de schone lucht, was Tenerife reeds aan het einde van de 19e eeuw een prominente bestemming voor gezondheidstoerisme. Zo ontstonden de eerste Sanatorium Hotels, voornamelijk gelegen in het noorden van het eiland. Deze Sanatoria zijn het best te vergelijken met hedendaagse Spa Resorts. De bekenste daarvan is wellicht het Hotel Taoro in Puerto de la Cruz, gebouwd in 1888. Ook toen schrijflegende Agatha Christi er logeerde, in 1927, moest ze per stoomboot naar het eiland reizen.
Luchthaven Los Rodeos – een polemiek begin
In 1935 werd toestemming gegeven door de overheid een kleine hangar te bouwen op het Los Rodeos weiland, juist onder de rook van La Laguna. Hiervoor werd het grondstuk al gebruikt voor tussenlandingen tussen het Amerikaanse continent en Europa. In juli 1936 vertrok generaal Franco vanaf deze geimproviseerde luchthaven om de Spaanse Burgeroorlog te starten. Saillant detail is dat de bouw van de luchthaven destijds mede werd uitgevoerd door dwangarbeiders van deze Burgeroorlog.
Het duurde echter nog tot aan de jaren 60-70 voordat het toerisme, zoals we het heden ten dage kennen, begon op te bloeien.
Een ongelukkige samenloop van omstandigheden
Deze week is het precies 45 jaar geleden dat zich één van de dodelijkste vliegtuigrampen ter wereld voltrok op Los Rodeos. De omstandigheden van het ongeluk lijken op een gruwelijk filmscript:
Op zondag 27 maart 1977, om 13.15 uur, raken 8 mensen gewond op het vliegveld van Gran Canaria als een bom, geplaatst door een afscheidsbeweging, ontploft. Kort na de eerste ontploffing komt een melding. Er is een tweede bom verstopt. Per direct wordt besloten het vliegveld te sluiten. Hierdoor moeten verschillende vliegtuigen uitwijken naar Los Rodeos op Tenerife.
Vlucht KLM 4805 – komende vanuit Amsterdam, en Pan Am 1736, onderweg vanuit Los Angeles, met tussenlanding in New York, zijn beiden onderweg naar Gran Canaria als ze bevel krijgen uit te wijken naar de inmiddels overvolle luchthaven van Los Rodeos. Ze landen respectievelijk om 14.00 en 14.25 uur, in afwachting van verdere instructies.
Rond 15.00 uur wordt het vliegveld van Gran Canaria vrijgegeven. De taxibaan van Los Rodeos staat inmiddels vol uitgeweken toestellen. Wegens plaatsgebrek dient de startbaan daarom mede als taxibaan.
Wat daarna gebeurd, is bekend. De KLM-vlucht staat om 16.50 uur klaar om verder te reizen naar Gran Canaria. Het toestel is inmiddels bijgetankt, waarschijnlijk om tijd te winnen voor de terugreis. De Pan Am-vlucht staat gepland direct na KLM te vertrekken. Ondertussen speelt het weer niet mee: er komt een dikke mist opzetten.
De bemanning van de KLM-vlucht heeft hierdoor geen zicht op de startbaan en begint, wegens een miscommunicatie met de verkeerstoren, aan de take-off. Pan Am is echter nog aan het taxiën op dezelfde startbaan.
Het KLM-toestel, dat net los van de grond is, raakt om 17.06 uur het Pan Am-toestel in de rechterflank. Beide vliegtuigen vatten vlam en uiteindelijk komen 583 mensen om het leven.
Stairway to heaven
Op 27 maart 2007 wordt een prachtig gedenkteken opgericht ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Deze is gemaakt door de Nederlandse kunstenaar Ruud van de Wint., die zelf helaas 10 maanden voor de onthulling van dit 18 meter hoge monument overleed. Zijn kunstwerk, een wenteltrap die aarde en hemel met elkaar verbindt, bevindt zich op de Mesa Mota, een heuvel tegenover de luchthaven van Los Rodeos. Tegenwoordig heet het vliegveld overigens Tenerife Norte.
Luchthaven Reina Sofía / Tenerife Sur
Het drama resulteerde in de bouw van een nieuwe luchthaven in het zuiden van het eiland, waar de weersomstandigheden een stuk beter zijn.
Op 23 oktober 1978 werd de luchthaven Reina Sofía (nu Tenerife Sur) geopend. Internationale vluchten werden een lange tijd verboden in Los Rodeos, wat een enorme impuls gaf aan de luchthaven van Tenerife Zuid. Dit had tot gevolg dat het toerisme zich meer en meer uitbreidde in het zuiden van het eiland. Voor informatie over transport vanaf de beide luchthavens, klik hier
Inmiddels isTenerife Sur niet alleen de belangrijkste luchthaven van het eiland, maar tevens één van de drukste van Spanje.
Tot zover weer een stukje geschiedenis over Tenerife
Blijf gezond en Hasta Pronto