Tenerife Insider Tips

Interessante weetjes over de Tabaiba: foto van Tabaiba dulce en amargo

Interessante weetjes over de Tabaiba

De Tabaiba. In het zuiden  en westen van Tenerife wemelt het er van. Misschien niet direct de meest fotogenieke struik (vakantiekiekjes met een wuivende palmboom, bonte bougainvillea of exotische hibiscus doen het toch wat beter), maar het is een plant met een zeer interessante geschiedenis. Hier dus wat interessante weetjes over de Tabaiba.

Hoewel er verschillende soorten Tabaiba (lid van de wolfsmelkfamilie) bestaan, wil ik het vandaag vooral hebben over de Tabaiba Dulce (Euphorbia balsamifera, oftewel de zoete Tabaiba) en de Tabaiba Amarga (Euphorbia lamarckii,  de bittere Tabaiba).

Groeigebied

De Tabaiba dulce doet het goed in gebieden met weinig regenval, hoge temperaturen en veel zon. Het is dus niet verwonderlijk dat deze plant verspreid is over de Sahara, het Arabische schiereiland en de Canarische Eilanden. De Tabaiba amarga is daarentegen een endemische plant, en komt alleen voor op de Canarische Eilanden.

Tabaiba sap

Hoewel de struik droog en dor aandoet, zijn de stam en de takken gevuld met een wit sap. Op de foto van deze blog zie je linksboven een voorbeeld van het sap. Ik heb hiervoor een kleine inkeping gemaakt in de tak van een Tabaiba dulce. (en néé, dit geeft geen blijvende schade aan de plant…maar in  naam van de wetenschap wilde ik het toch even aan jullie laten zien).

De vroegere inwoners van Tenerife, de Guanches, gebruikte het sap voor verschillende doeleinden:

Tabaiba Dulce

Het sap van de Tabaiba dulce werd in de zon gedroogd tot een rubberachtige substantie. Dit werd gebruikt als de voorloper van de kauwgum. Maar dan met een zuiverende eigenschap. Eigenlijk meer een soort tandenborstel dus.

In tegenstelling tot the Tabaiba amarga  is het sap van de Tabaiba dulce dus niet giftig, en helpt verzachtend bij wratten en likdoorns. En ook als tegengif voor het bijtende sap van de Tabaiba amarga. Goed om te weten dus.

Tababai Amarga

Het sap van deze plant is weliswaar giftig, maar werd tevens gebruikt ter behandeling van sommige huidproblemen  en om stekels van de sappige higo pico te verwijderen (heerlijke cactusvrucht die vrij lastig te plukken is vanwege zijn haardunne stekeltjes).

De Guanches gebruikte het sap ook voor een speciale vistechniek, het zogenaamde embarbascar.

Tussen vloed en eb werden kleine charcos (plassen) gevormd door het afdammen met stenen. Hierdoor bleven vissen achter in deze ondiepe plassen. Door het toevoegen van een een kleine hoeveelheid van het sap in het water, werden de vissen verdoofd en konden zo makkelijk met de hand gevangen worden.

Toch maar beter afblijven

Het is niet aan te raden nu zelf aan de slag te gaan met deze bijzondere tabaiba sappen. Hoewel de tabaiba dulce vrij makkelijk te herkennen is (hij heeft maar één bloem, in tegenstelling tot de andere soorten), beter toch geen risico´s nemen. Als je zo´n sap bijvoorbeeld per ongeluk in je oog krijgt dan brandt dat behoorlijk en is een bezoekje aan de Eerste Hulp noodzakelijk.

Afgezien daarvan, hebben de tabaiba planten een belangrijke functie, namelijk om erosie tegen te gaan. In een gebied waar niet veel bomen kunnen groeien, is dit soort begroeing dus van groot belang. Lekker afblijven dus.

Ik hoop dat ik jullie heb kunnen interesseren voor deze bijzondere plant, die ik t.z.t. ook zal toevoegen aan het lijstje van Flora & Fauna (zie hier).

En, zoals altijd:

Blijf gezond en Hasta Pronto!

2 reacties op “Interessante weetjes over de Tabaiba”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NLNederlands