Tenerife Insider Tips

Huidige Covid-Situatie op Tenerife: Coronaflesje op strand

Huidige Covid-situatie in Tenerife

Hoewel het onderwerp Covid en Corona dagelijks tot in den treuren wordt uitgekauwd in het nieuws en social media, kan ik er deze week toch niet omheen er ook een klein stukje over te schrijven.

Niveau 4

Afgelopen maandag, 10 januari, is Tenerife weer overgegaan naar niveau 4 qua Covid-maatregelen. Het hoogste niveau. En dit tot aan 24 januari. Dat klinkt redelijk heavy allemaal, en is het ook, als we kijken naar het record aantal besmettingen op Tenerife. Maar wat voor impact heeft dit niveau 4 nou eigenlijk op vakantiegangers? Eigenlijk zeer weinig.

De regering heeft een prachtige maatregel-tabel gemaakt met alle do’s and don’ts die bij zo’n niveau 4 passen. Eenentwintig pagina’s lang is die tabel. Helaas is het me niet gelukt deze via Google Translator te vertalen, maar voor de vorm kun je hier het origineel lezen.

Impact heeft het wel op de mensen in de horeca. Want waar bijvoorbeeld in niveau 1 een restaurant 100% van zijn buitencapaciteit mag gebruiken, is dat bij niveau beperkt tot 33%. Binnen zitten is bij niveau 4 tot 25% van de capaciteit beperkt.

Wat betekent dat voor jou als vakatieganger? Als je ergens wat wilt drinken of een tapaatje wilt eten, kijk je gewoon of er ergens plek is. Wil je uit eten, dan is het eventueel raadzaam vantevoren een tafel te reserveren. Niks dramatisch dus. Bij sommige tentjes is het tonen van een Covid-pas (momenteel nog altijd 3 G: getest, gevaccineerd of genezen) wel verplicht.

Mondkapjesplicht

Er is veel onduidelijkheid over de mondkapjesplicht. Met de feestdagen was het tijdelijk weer overal verplicht, ongeacht afstand. Maar met sporten was het dan weer niet verplicht. Lekker onduidelijk en dubbel. Want mijn dagelijkse 10 km wandeling over de boulevard beschouw ik zelf als sport. Ik ben overigens nog nooit door de politie op de vingers getikt voor het niet dragen van een mondkapje tijdens mijn ochtendwandeling.

Heel kort samengevat, zijn de plaatsen waar je momenteel geacht wordt een mondkapje te dragen als volgt:

  • In elke afgesloten ruimte met openbaar gebruik
  • In publiek vervoer, zoals het vliegtuig,  ferries, bussen en taxi’s
  • Op plaatsen waar geen 1,5 meter afstand bewaard kan worden

Tijdens sporten of wandelen in de natuur is het dus niet verplicht. Toch is het aan te raden een mondkapje mee te nemen tijdens je rondje joggen of wandeling, voor het geval je ergens komt waar onverwacht veel mensen zijn.

Wel of niet reizen?

Zo lang er geen negatief reisadvies is zou ik zeggen:  kom lekker genieten van de warme zon op Tenerife, maar hou je aan de regels. Niet alleen voor je eigen gezondheid, maar ook voor de mensen die hier op het eiland wonen en werken.

Blijf gezond en hasta pronto!

PS: Deze week een wat kortere blog dan jullie van me gewend zijn, maar dat komt omdat ik – achter de schermen – druk bezig ben wat dingen toe te voegen aan de website, onder andere bij het hoofdstuk over vervoer. Het is nog niet helemaal af maar neem zeker een kijkje later deze week voor wat extra insider tips!

2 reacties op “Huidige Covid-situatie in Tenerife”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *