Tenerife Insider Tips

Hoe viert men Pasen op Tenerife?Foto van de 3 Kruizen en een mandje met Paaseieren

Hoe viert men Pasen op Tenerife?

Pasen stond in mijn jeugd, toen ik nog niet op Tenerife woonde, eigenlijk vooral gelijk aan het begin van de lente en Paaseitjes. Lammetjes in de wei, zelf eieren verven en als highlight kregen we vaak een enorm gevuld chocolade-ei. Ik kom uit een gezin waar religie niet centraal stond . Met Pasen werd wel traditioneel een uitgebreid ontbijt gegeten, gevolgd door een bezoek aan de opa’s en oma’s (in de hoop dan nog extra Paaseitjes te score). En als het weer meezat, dan maakten we op eerste of tweede Paasdag een mooie fietstocht door het lentelandschap om de ontluikende natuur te zien.

Tenerife is het eiland van de eeuwige lente, de 4 jaarsgetijden zoals we het in Noord-Europa kennen, verlopen hier dus iets anders. Het hele jaar hebben we bloemen op het eiland, maar ieder seizoen is toch ietsje anders. Begin dit jaar hadden we bijvoorbeeld de prachtige amandelbloesem, en over een kleine maand staan de Tajinastes weer in bloei. Altijd lente dus.

Ook op Tenerife worden  met Pasen eieren verstopt en Paaseitjes gegeten. Alleen duurt Pasen hier geen twee dagen, maar een hele week. Ook gekend als Semana Santa. Dit jaar begint die op Palmzondag, 10 April, en eindigt op Paaszondag, 17 April.

Semana Santa

De Heilige Week – Semana Santa –  wordt  uitbundig gevierd. Gedurende de hele week vinden tal van religieuze ceremonieën en straatprocessies plaats. Iedere gemeente organiseert zijn eigen processies en evenementen. De meest beroemde is die van de vroegere hoofdstad van het eiland, San Cristobal de La Laguna (in de volksmond: La Laguna). Met meer dan 500 jaar jaar traditie is dit ook de oudste Paas-ceremonie.

Afhankelijk waar je logeert of woont op het eiland, is het het beste even op de website van de lokale gemeente te kijken naar het volledige programma.

Paasweek in Adeje

Daar ik zelf in Adeje woon, wil ik even kort ingaan op het programa mijn woonplaats. Tenslotte behoort ook Costa Adeje tot deze gemeente, de plek waar de meeste hotels staan. En wellicht zijn er lezers die een stukje typische cultuur willen meepikken als ze tijdens Semana Santa op het eiland zijn?

Culinaire Insider Tip

  • Beginnen we meteen maar met iets leuks. Want met Pasen is de vastentijd (40 dagen tussen Carnaval en Pasen) voorbij en mag er weer vrolijk gegeten en gedronken worden. En van al dat processies kijken krijg je trek. Adeje organiseert regelmatig Tapa-routes, en zo ook deze Semana Santa. Onder de naam Ruta y Concurso de la Tapa de Cuaresma 2022 (Route- en Tapaswedstrijd voor de vastentijd 2022) nemen 13 etablissementen deel aan deze Tapas-tour. Een biertje of wijntje + tapas kost 3,50, toegang is verder gratis en je mag zelf bepalen welke route je volgt. Deelnemers kunnen door middel van een app dan stemmen welk van de 13 deelnemende bar/restaurants de lekkerste tapas serveren. De tapas-route vindt plaats van 8 tot en met 17 april 2022, en de lijst met etablissementen vind je hier.

The  Passion

  • Hoewel er de hele week door dagelijks iets te doen is in Adeje (zie het volledige programma hier) is, mijns inziens, de meest indrukwekkende toch wel de voorstelling van The Passion. Deze vindt plaats op Goede Vrijdag, 15 April 2022, om 12.00 uur op de Plaza de España van Adeje, gelegen tussen de Parochie en het Gemeentehuis. De exacte locatie vind je hier.
  • Het eerste deel van Het Verhaal zal via gigantische beeldschermen uitgestraald worden, het tweede deel wordt live gespeeld door acteurs. Dit zal tevens gestreamed worden op de Facebook pagina van de gemeente en verschillende TV- zenders, zoals de Radio Televisión Canarias (RTVC.es).

Vrolijke Pasen, blijf gezond en Hasta Pronto!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *