Tenerife Insider Tips

Allerheiligen op Tenerife - Halloween decoratie op het strand van Bahia del Duque

Halloween op Tenerife

Halloween

Binnenkort is het weer Halloween. De winkels hangen inmiddels  vol met plastic skeletten, pluche vleermuizen en ander soort griezels. De meeste hotels bieden een animatie-programma met verkleedpartijtjes, face-painting en Trick-or-Treats. Echt typisch Spaans is dat natuurlijk niet. Maar hoewel het de naam heeft dat Halloween uit de Verenigde Staten naar hier is overgewaaid, is dat eigenlijk niet waar.

Samhain

De voorloper van Halloween, Samhain,  is een oude heidense traditie die stamt uit de Keltische cultuur. Ruim 2000 jaar geleden bevolkten de Kelten onder andere een groot deel van het huidige Noord-Spanje (in de moderne tijd is de Keltische invloed overigens nog altijd merkbaar, vooral in Galicië). Tijdens Samhain werd het einde van het oogstseizoen en de herfst  gevierd, en het werd tevens beschouwd als het Keltische Nieuwjaar . 

Volgens oude legendes maakten de geesten tijdens de nacht van Samhain van de gelegenheid gebruik om terug te keren en zich te mengen met de levenden. Om de doden te misleiden, vermomden de Keltische druïden zich als geesten en droegen allerlei soorten offers aan hen op om hen gelukkig te houden.  Klinkt toch redelijk bekend in de oren.

Día de Todos los Santos (Allerheiligen) en Día de los Fieles Difuntos (Allerzielen)

De dagen rondom Halloween, zijn zeer belangrijke dagen in Spanje. Zoals hierboven vermeld, vindt het zijn oorsprong in een mengeling van heidendom en Christendom.

Families trekken massaal naar de begraafplaatsen, om bloemen te leggen, graven schoon te maken en met verhalen en anecdotes hun geliefde overleden familie of vrienden te herdenken. Door de doden te herdenken, wordt het leven gevierd. Vaak gaat dit gepaard met het delen van zoete lekkernijen zoals kastanjes, amandelen en vijgen, vergezeld van zoete wijn en likeur.

La Noche de Finaos / Finados

In de Canarische eilanden wordt dit overigens gevierd in de nacht van 1 op 2 november, en heet La Noche de Finados. Oftewel de Canarische variant van Halloween!

Begraafplaatsen op Tenerife

Nu we toch bij het onderwerp zijn. Hoe zit het eigenlijk met de begraafplaatsen op Tenerife? Het  is niet echt een onderwerp waar je meteen aan denkt op zo´n prachtig vakantie eiland. In de loop der jaren kreeg ik de vraag echter regelmatig gesteld door toeristen. Het viel hen op dat er, in tegenstelling tot veel landen in Noord-Europa, zo schijnbaar weinig begraafplaatsen op Tenerife zijn.

Dat komt omdat de traditionele begraafplaatsen die wij kennen in Noord-Europa –  enorme parken met grafzerken en mausuleums –  gewoon niet mogelijk zijn op het eiland. Met de harde rotsbodem zou het een monnikenwerk zijn om hier een graf te delven. Daarom vind je op de meeste begraafplaatsen een soort ‘flatgebouw’ van graven.  De graven stapelen zich op elkaar, iedere niche voorzien zijn eigen grafsteen. Erg lastig voor de nabestaanden van degene die ‘boven’ liggen, want om bloemen neer te zetten of het graf schoon te maken moet dan toch een trapje gebruikt worden.

FAQ – Veelgestelde Vragen

Ik  heb juist vandaag mijn hoofdstuk over Veelgestelde Vragen toegevoegd aan het hoofdmenu van de website. Ik heb al een en ander genoteerd, maar er zal in de loop van de tijd nog meer informatie worden toegevoegd. Dus neem zeker even een kijkje op dit nieuwe hoofdstuk, wie weet vind je er wat nuttige informatie over Tenerife! Klik hier voor de link.

Ondertussen wens ik jullie gezondheid, een Happy Halloween…en vergeet niet de klok een terug te zetten in de nacht van 30 op 31 oktober. Overigens kun je in FAQ nalezen hoe het nu ook alweer zat met de klok. Vooruit of achteruit…lees dus zeker m´n nieuwe hoofdstuk!

En ook deze week sluit af met mijn gebruikelijke…

Hasta Pronto!

PS: Mister Pumpkin Head op de foto hierboven heb ik deze morgen nog juist kunnen redden van een enorme golf op het strand van Bahía del Duque.

2 reacties op “Halloween op Tenerife”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

nl_NLNederlands