Tenerife Insider Tips

Halloween in Tenerife . Foto van een pompoenvormige kaarsenhouder op het strand.

Halloween in Tenerife

Ook dit jaar worden we weer bedolven onder commerciele gadgets voor het aankomende Halloween. Het lijkt wel of het dit jaar nog erger is dan normaal. Waren we blij eindelijk van de maskers af te zijn…affijn.

Maar , wat vieren we eigenlijk op Halloween?

Samhain

De voorloper van Halloween, Samhain,  is een oude heidense traditie die stamt uit de Keltische cultuur. Tijdens Samhain werd het einde van het oogstseizoen en de herfst  gevierd, en het werd tevens beschouwd als het Keltische Nieuwjaar . 

Volgens oude legendes maakten gestorvenen tijdens de nacht van Samhain van de gelegenheid gebruik om tijdelijk terug te keren uit het rijk der doden. Om de geesten te misleiden, vermomden de Keltische druïden zichzelf als geesten en brachten allerlei soorten offers om de ronddolende zielen gelukkig te houden. Trick or treat!

Allerheiligen & Allerzielen

Verbonden met Halloween, op de avond van 31 oktober, zijn  Allerheiligen  (1 november) en Allerzielen (2 november). In het Rooms-Katholieke geloof worden op deze dagen respectievelijk  gestorven heiligen en het gewone gepeupel (alle zielen) herdacht . De naam Halloween  is overigens een verbastering van  All Hallows Eve (Allerheiligenavond). Eigenlijk een mengelmoesje van oude heidense gebruiken en Rooms-Katholieke tradities.

Op 1 en 2 november trekken families massaal naar de begraafplaatsen, om kaarsen neer te zetten, bloemen te leggen, graven schoon te maken en met verhalen en anecdotes hun geliefde overleden familie of vrienden te herdenken. Door de doden te herdenken, wordt het leven gevierd. Vaak gaat dit gepaard met het delen van zoete lekkernijen zoals kastanjes, amandelen en vijgen, vergezeld van zoete wijn en likeur.

La Noche de Finaos / Finados

In de Canarische eilanden viert men aan de vooravond van Allerzielen een soortgelijk feest, de Noche de Finados, (Nacht van de Overledenen).  Oftewel de Canarische variant van Halloween!

Begraafplaatsen op Tenerife

Nu we toch bij het onderwerp zijn. Hoe zit het eigenlijk met de begraafplaatsen op Tenerife? Het  is niet echt een onderwerp waar je meteen aan denkt op zo´n prachtig vakantie eiland, maar in de loop der jaren viel het sommige van mijn gasten op dat er, in tegenstelling tot veel landen in Noord-Europa, zo schijnbaar weinig begraafplaatsen zijn.

Dat komt omdat de traditionele begraafplaatsen die wij kennen in Noord-Europa –  enorme parken met grafzerken en mausuleums –  niet echt mogelijk zijn op het eiland vanwege de harde rotsbodem. Daarom vind je op de meeste begraafplaatsen een soort ‘flatgebouw’ van graven.  De graven stapelen zich op elkaar, iedere niche voorzien zijn eigen grafsteen. Soms lastig voor de nabestaanden van degene die op de bovenste verdieping liggen, want om bloemen neer te zetten of het graf schoon te maken moet dan toch een trapje gebruikt worden.

Lees meer over lokale weetjes verder op deze website.

Happy Halloween en Hasta Pronto !

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NL