Tenerife Insider Tips

Gratis met het OV reizen in Tenerife? Slogan van de Cabildo met Titsa Bus

Gratis met het OV reizen op Tenerife?

Zoals wellicht bekend, bestaat er de mogelijkheid om vanaf 1 januari 2023 kostenloos met het openbaar vervoer te reizen op de Canarische Eilanden. Maar zo aantrekkelijk dit ook klinkt: er zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden.

Alleen voor residenten

Om jullie meteen maar een illusie armer te maken: als je binnenkort naar ons zonnige eiland komt om vakantie te vieren, kun je geen gebruik maken van dit aanbod. Je zult, net zoals altijd, gewoon een kaartje moeten kopen. Hoe dat te werk gaat kun je lezen in het hoofdstuk Openbaar Vervoer.

De voorwaarden op een rijtje

Je kunt gratis reizen als je in het bezit bent van:

 1. Bono Residente Canario: Deze kaart is voor Canarische Residenten (dus mensen die een vaste woonzit hebben op het eiland). Het is een maandkaart en gepersonaliseerd (met foto) en daarom is het dus niet mogelijk om met meerdere mensen op deze kaart te reizen. Voor de residenten onder jullie die deze kaart misschien nog niet hebben: je kunt hem online aanvragen (klik hier). Je moet hem dan wel persoonlijk af gaan halen op het door jou uitgekozen busstation. Kosten voor een nieuwe kaart is 5,- euro (eenmalig).
 2. Abono Joven: Zelfde Modus Operandi als voor de hierboven vermelde  Bono Residente Canario, maar dan voor Canarische Residenten die jonger zijn dan 30 jaar.
 3. Abono Mensual Senior > 65: Net zoals de Bono Residente Canario, maar dan voor Canarische Residenten die 65 jaar of ouder zijn.
 4. Abono Mensual personas con discapacidad: De maandkaart voor residenten met een handicap gelijk aan of groter dan 33%  (toegekend door de Cabildo van Tenerife).

Mocht je al in het bezit zijn van één van de bovenvermelde maandkaarten, dan dien je, in de 30 dagen voor het verlengen van de kaart, een minimum van 10 keer met de bus of tram te reizen.

Voor residenten die voor het eerst een maandkaart aanvragen, betaal je alleen 5,- euro voor de aanmaak van de kaart. Als je de kaart daarna verlengt, en je hebt minder dan 10 keer met het openbaar vervoer gereisd in de voorafgaande 30 dagen, dan dien je dus het volle maandabonnement te betalen (klik hier voor de prijzen).

Loont het dan de moeite?

Dat hangt er vanaf. Als je (heel) vaak met de bus of tram reist, is het natuurlijk heel leuk meegenomen (een Bono Residente Canario kost normaal 19,- euro per maand, dus dat is best veel geld, zeker op jaarbasis). Voor mensen die niet zo vaak met de bus gaan is het waarschijnlijk practischer een normale Ten+ kaart te gebruiken (als je hem registreert op de website van Ten+ heb je ook nog korting op de rit).

Gratis naar de Teide of Punto de Teno?

Nee dus, deze busroutes worden namelijk als ‘toeristenroutes’ gezien en daar betaalt iedereen  de volle prijs.

En andere eilanden?

Voor het moment is de kaart gelimiteerd aan het eiland waar je woont/resident bent.

Tot zover weer de laatste nieuwtjes,

Blijf gezond en Hasta Pronto!

2 reacties op “Gratis met het OV reizen op Tenerife?”

 1. Jose bolwerk

  Dus als je 65 en ouder bent en je komt uit europa dan krijg je geen korting op het openbaar vervoer?

  1. Hallo José. Het gratis reizen of korting met de OV kaart in Tenerife is enkel voor residenten van het eiland. Indien u dus geen vast adres in Tenerife heeft moet u de normale prijs betalen.
   Requisitos: Mayor de 65 años, DNI y ser residentes en Canarias.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NL