TENERIFE INSIDER TIPS

Formule 1 Op Tenerife. Foto van een race auto met op de achtergrond Teide.

Formule 1 op Tenerife

Nog twee weken en dan gaat het Formule 1 seizoen weer van start. Hoewel ik zelf niet zo’n fan ben, kijk ik wel af en toe een stukje mee als manlief aan de buis gekluisterd zit. Wat ik eigenlijk nog het leukste vind aan het hele spektakel, is de sfeer eromheen. Hoe tienduizenden fans er één groot feest van maken. Waar ook ter wereld, het is één en al gezelligheid, gekke hoedjes, bonte vlaggen en beschilderde gezichten. En geen supporters die ruzie maken of na afloop winkelruiten ingooien als hun ‘team’ niet heeft gewonnen. Zo kan het dus ook! 

Duurzaamheid en economie

Klimaatneutraal is zo’n renspektakel natuurlijk niet. Afgezien van de uitstoot door de raceauto’s, is er nog de logistiek om het hele F1-circus over de wereldbol te verplaatsen. En ook de fans – die vaak kosten nog moeite sparen om dit live mee te maken – doen daarbij een duit in het zakje.  

Over ‘duit in het zakje’ gesproken: economisch is zo’n spektakel wel interessant, aangezien al die fans tenslotte ook ergens zullen moeten overnachten en een hapje eten. 

Binnenkort ook op Tenerife?

Dat Tenerife daar een graantje van mee wil pikken is dus te begrijpen. Onder de naam Circuito Insular del Motor loopt er al jaren een projectvoorstel om op Tenerife een nieuw circuit te bouwen dat geschikt is voor zowel motorraces als ook Formule 1 testen. 

Het plan is dat dit circuit zal worden gebouwd nabij het dorpje Atogo, behorende bij de gemeente Granadilla de Abona  (vlakbij de luchthaven Tenerife Sur). Naar verluidt zal de oppervlakte 650.000 m2 bedragen, 16 bochten bevatten en een recht stuk van 800 meter. Het project zou in 2027 af moeten zijn. Klik hier voor de officiële website van de Circuito Insular del Motor, waar je alvast een kijkje kunt nemen. 

Protype Motor Circuit
Prototype Circuito Insular del Motor

Lokale bevolking niet blij 

Terwijl de rijke bonzen zich ongetwijfeld in de handen wrijven bij zo’n groot project, is de lokale bevolking, op z’n zachts gezegd, niet erg blij.  

Naast de bezorgdheid over de milieu-impact, neemt onder de lokale bevolking ook de irritatie toe over het toenemende toerisme op Tenerife. Dat is niet zozeer gericht tegen de toeristen zelf, maar heeft te maken met een fundamenteel probleem in de structuur van het eiland.  

Met volgeboekte hotels en een groeiende woningnood, ondervinden veel inwoners dagelijks de gevolgen van de toeristenstroom. Wegens de opkomst van vakantiewoningen zijn de prijzen van de nog weinig beschikbare woningen in het zuiden onbetaalbaar geworden. Werknemers in de horeca zijn gedwongen naar meer betaalbare oorden – ver weg van hun werkplek – te verhuizen, waardoor er dagelijks lange files staan op de autowegen. Sommige werknemers verkiezen de file te vermijden door doordeweeks dan maar in hun auto te overnachten, zodat ze op tijd op hun werk kunnen komen. Een schrijnende situatie.

Deze situatie roept vragen op over de duurzaamheid van verdere toeristische groei en de impact op het eiland en zijn inwoners. 

Conclusie 

Het is begrijpelijk dat de economische voordelen van het motor circuit aantrekkelijk lijken, maar het is van cruciaal belang dat deze niet ten koste gaan van het milieu en de levenskwaliteit van de lokale gemeenschap.  

Het is noodzakelijk dat de autoriteiten en projectontwikkelaars nauw samenwerken met lokale belanghebbenden om ervoor te zorgen dat eventuele schadelijke gevolgen worden geminimaliseerd en dat er passende maatregelen worden genomen om de natuurlijke schoonheid van Tenerife te beschermen.   

We zullen dus nog even moeten afwachten op meer nieuws.   

Tot zover weer de laatste nieuwtjes, vergeet niet je aan te melden voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven en…

¡Hasta Pronto! 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NL