Tenerife Insider Tips

Foto mondkapje als katapult

Einde mondkapjesplicht op Tenerife

Het is een heugelijke dag, want vanaf vandaag is het dragen van monkapjes niet meer overal verplicht in Spanje.

Als ik er de kranten op nalees, is er nogal wat controverse over hoe de lokale bevolking hiermee omgaat.  Hoe ga je om met deze herwonnen vrijheid als je 2 jaar lang in relatieve angst hebt geleefd?

Van strenge lock-down naar voorzichtige vrijheid

Precies 2 jaar geleden zaten we, precies op deze datum, in totale lock-down. Een goede vriendin bereikte de gedenkwaardige leeftijd van 50 en helaas waren we genoodzaakt het feestje via video-call te vieren. Achteraf gezien was het een unieke ervaring. Zo zaten we met een handjevol vriendinnen elk thuis met pizza en wijn gezellig virtueel aan te stoten. Niet hetzelfde als iemand even een dikke knuffel geven, maar het werd een heel gezellig feestje. Video-call feestjes werd het nieuwe ding.

Toen we , na 3 maanden opsluiting in huis, weer de straat opmochten, was dit een bevrijding. Dat we overal mondkapjes moesten dragen was wel even wennen, maar ook daar viel mee te leven.

Er kwam snel een punt in mijn leven, en ik denk dat ik hierin niet alleen ben, dat ik me zo’n beetje naakt voelde als ik mijn masker vergat.  Ik had daarom op een gegeven moment overal een voorraadje mondmaskers: in mijn handtas, in de auto, en op het sleutelkastje bij de voordeur.

Waar wel en waar niet?

Ik snap dus dat de residenten op het eiland huiverig zijn om nu plotseling zonder mondkapje rond te lopen, het zal echt even wennen zijn. Er zijn echter een aantal plaatsen waar het gebruik van mondkapjes nog altijd verplicht is.

Deze morgen publiceerde de Spaanse krant El País een artikel met een vrij overzichtelijk pictogram. Ik ben zo vrij geweest deze te vertalen in het Nederlands en Engels, in de hoop dat dit wat duidelijkheid brengt over waar je nog wel een mondmasker moet dragen, en waar niet.

Maskerplicht voorbij in Spanje

Overigens is op dit pictogram niet vermeld hoe het zit met mondkapjesplicht op het werk. Volgens de BOE  (Boletín Oficial del Estado, oftewel de Staatscourant, klik hier) is het gebruik op de werkvloer optioneel en afhankelijk van het Beroepsrisico Preventie-team. Ik kan me voorstellen dat in gelegenheden zoals hotels en andere klant-georiënteerde bedrijven (excursies, pretparken etc), het personeel ongeveer gedwongen zal worden hun maskers af te zetten. Of iedereen daar blij mee is?

Mondkapjes in Noord-Europa

In mijn geboorteland wordt er al een tijdje geen mondkapje meer gedragen. Niet op straat, niet in de winkel en ook niet in het openbaar vervoer. En de algemene sfeer is er eigenlijk vrij ontspannen te noemen. Ik hoop dat dit hier in Tenerife ook het nieuwe – of eigenlijk oude – normaal wordt. Non-verbale communicatie met medemensen is toch een stuk gezelliger zonder gezichtsbedekking.

Blog-perikelen

Overigens zullen mijn trouwe lezers gemerkt hebben dat ik vorige week geen blog heb gepost. Ik was er aan begonnen, en zal hem t.z.t. ook publiceren, maar wegens omstandigheiden lukte het niet hem helemaal af te maken. Ik denk er ook over om wat grotere tussenpozes te doen tussen 2 blogs. In plaats van wekelijks, misschien iedere 10 dagen. Ik moet nog even kijken.

Ik vind het heerlijk om te schrijven (en hoop dat jullie het ook leuk vinden om mijn blogs te lezen), en aan onderwerpen geen gebrek. Maar ik moet nog een en ander sleutelen aan de website en ben momenteel ook met een ander project bezig, zoals de uitbreiding van mijn hoofdmenu. Om daar extra ruimte voor te maken, zal ik het aantal blog-artikelen wat moeten inperken. No hard feelings I hope!

Tot zover de laatste nieuwtjes. Blijf gezond en Hasta Pronto!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

nl_NLNederlands